torsdag 13 september 2018

Veckans druva: Tannat

Tannat är en rödvinsdruva som år 1783 omnämns första gången i skrift. Detta sker rum i Madiran i sydvästra Frankrike. Det är också här man tror att druvans ursprung går att finna. Än idag är tannat den dominerande rödvinsdruvan i detta område.
"Tannat" - varför heter den så? Är det för att den är så tanninrik? Ja, det är en två hypoteser kring druvsortens namn. Den andra har att göra med druvans mörka färg, som dialektalt kan uttryckas "tanat".
Tannat har använts för att ta fram de tämligen okända druvsorterna arinarnoa och ekigaïna.
Viner gjorda på tannat har djup och mörk färg, gott om syra och gott om tanniner. Vinerna är ofta kraftfulla och lämpar sig väl för lagring - särskilt om druvorna vuxit på lerjordarna i Madiran.
Tidigare var unga tannatviner för kärva men med hjälp av "micro-oxygenation", en metod framtagen i området, dämpar man tanninernas vassa kanter något. Så idag kan man dricka unga tannatviner med behållning.  "Micro-oxygenation", förresten - det är egentligen att man låter små syrebubblor bubbla igenom druvmusten.
Kan rekommendera vinerna gjorda av Alain Brumont som är goda oavsett om de kostar 150, 450 eller 870 kronor. De dyrare gjorda av enbart tannat, de billigare blandningar av tannat och cabernet sauvignon.
Det andra landet som förknippas med tannat är Uruguay. Här blir vinerna mjukare och rundare, främst beroende på ett lite annat klimat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar