torsdag 20 december 2018

Veckans druva: Cabernet dorsa

Cabernet dorsa, det måste väl vara en rödvinsdruva? Man kommer ju att tänka på cabernet sauvignon. Exakt så! Cabernet dorsa är en rödvinsdruva med ett ursprung i Tyskland. Det var vid Weinsbergs forskningscenter i Baden-Württemberg i södra Tyskland som de båda druvsorterna dornfelder och cabernet sauvignon korsades år 1971. Men inte förrän 2004 togs cabernet dorsa med i det officiella druvregistret.
Det är inte ju inte den mest odlade rödvinsdruvan i Tyskland, för att uttrycka det diplomatiskt. Men den uppfattas som lovande och odlingarna blir fler och fler.
Viner gjorda på cabernet dorsa är fylliga med tydliga tanniner och tydlig struktur. Svarta vinbär dyker ofta upp.
Det finns även funderingar på om cabernet dorsa skulle kunna tänkas odlas i Sverige.

1 kommentar:

  1. Intressant med rött vin från Tyskland. Har bara druckit tyskt rött från Rhendalen och det var ganska vattnigt, mer likt rosé och var bättre kallt än ljummet.
    Vill önska er en riktigt God Jul! Nadolig Llawen!

    SvaraRadera