tisdag 12 mars 2019

Veckans druva: Canaiolo nero

Canaiolo nero är en rödvinsdruva som nämns i skrift redan 1303. Känns hyfsat svårslaget. Omnämnandet skedde i skriften Opus Commodorum Ruralium och texten författades av Pietro de Crescenzi. Men användes verkligen "nero" i druvnamn redan på 1300-talet? Nej, det verkar det inte ha gjort. Canaiolo nero fick i texten från 1303 gå under namnet "canajuola".
Texten lovprisade druvsorten som en av de mest lovande i Toscana - och då har vi nu även placerat canaiolo nero geografiskt.
Canaiolo rosa är färgmutation an canaiolo nero. Canaiolo Bianco är däremot ingen släkting.
I Italien var canaiolo nero mer populär än sangiovese fram till 1700-talet. Känns svårt att tro idag när sangiovese är en av Italiens mest tongivande druvsorter. Men den används än i dag i Toscana. I Chianti Classico får 20 % av andra druvsorter än sangiovese användas och det är här som canaiolo nero kommer in i bilden. Sangioveses stadiga tannier blir lite avrundade om den mer fylliga och sammetslena canaiolo nero blandas i vinet.
Det finns även viner gjorda på 100 % canaiolo nero att få tag på - men de är än så länge inte så vanliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar