måndag 2 december 2019

Thanksgiving med familjen B-J

 Det blev litet blandat thanksgiving och smygstart på julen.
Fördrinken var glögg och pepparkakor med grönmögelost.  
 Väldigt roligt att få testa denna, för oss nya, helg med D., P., och N. De har alltid så väldigt hög nivå på sin mat att vi gärna ville kontra med något speciellt.
Nå soppan vart väldigt stark. Jag måste ha tappat i hela kryddkaret i kastrullen. Nackhåret nästan reste sig då man smakade den.
 Anders hade gjort kalkonen. Den var en megahit. Riktigt riktigt god. 
 Sigrid hade gjort pecanpaj och vaniljparfait till efterrätt - kvällens absoluta toppnotering!

Pekannötpaj 

Portioner: 12 bitar 
Deg
100 g smör 
2 1/2 dl vetemjöl 
1 msk socker 
1/2 tsk salt 
2 msk iskallt vatten 
Fyllning 
50 g smör 
2 ägg 
2 1/2 dl ljus sirap 
1 tsk vaniljsocker 
1 dl socker 
2 msk vetemjöl 
3 dl pecannötter (3 dl motsvarar ca 150 g) 
Deg: Skär smöret i tärningar. Nyp ihop eller mixa i matberedare smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila 1 timme i kylen. Starta timer Sätt ugnen på 150°C. Fyllning: Smält smöret. Vispa äggen och blanda med smör, sirap, vaniljsocker, farinsocker och vetemjöl. Tillsätt nötterna. Kavla ut degen på ett mjölat underlag. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 12 bitar), med degen. Nagga med en gaffel. Häll smeten i formen och tillaga i ugnen 40-50 minuter. Servera gärna med vaniljglass.
Det var inte bara gott! Vi hade det (som vanligt) riktigt riktigt trevligt också. Sigrid hade klurat ut att de kunde åka pulka på tomten med sonen N., 4 år. Så snön kom verkligen lägligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar