måndag 11 oktober 2021

Druvan och vinet 32: Malbec; El Esteco Malbec 2019

 Malbec
Malbec är en rödvinsdruva med ett ursprung i Cahors i Frankrike. År 1761 omnämns druvsorten i skrift fast då med namnet noir de pressac. När den sedermera dök upp i Bordeaux var det under namnet estrangy, främling, vilket stärker teorin om att den kom till Bordeaux från annat håll.
Fast även om malbec är en av de tillåtna druvsorterna i Bordeaux så är det som "det svarta vinet från Cahors" många känner igen druvan.
Merlot och malbec kan sägas vara halvsyskon, om vi nu ska använda den terminologin för druvor - och det kan vi väl?
Förutom att malbec har flertalet synonymer, där cot är en, är druvsorten dessutom välspridd i vinvärlden. Går vi utanför Frankrike hittar vi odlingar i Italien, Turkiet, Moldavien, Israel, USA, Kanada, Mexiko, Australien och Nya Zeeland. Men vänta - har jag inte glömt Argentina? Visst har jag det! Även om kopplingen till Cahors görs av många är det nog ännu fler som associerar malbec med Agentina. Vinerna från Argentina är lite mer avrundade än de från Cahors även om strävhet, syra och fyllighet är framträdande här också. Ofta med inslag av mörka bär, viol och lite vilt.
El Esteco Malbec 2019, Salta, Argentina, nr 2501, 149 kr
Fylligt och smakrikt vin från Argentina med inslag av blåbär, kakao, örter, viol och peppar. Tanninerna finns där men de bäddas in i den generösa bärigheten. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar