Sangiovese är en blå druvsort som kanske först och främst förknippas med Toscana. Den nämns i skrift första gången år 1600. Då i Toscana under namnet sangiogheto. Enligt sägnen härstammar sangiovese från sanguis Jovis, vilket betyder Jupiters blod.
DNA-analyser visar att sangiovese har uppstått genom en korsning ciliegiolo och calabrese di montenuovo. En naturlig korsning.
Ciliegiolo är det ingen som höjer på ögonbrnen åt, då den hör hemma i Toscana. Men calabrese di montenuovo? Mycket pekar på att den har sitt ursprung i Kalabrien längre söderut i Italien.
Sangiovese har å sin sida en del mindre kända släktingar i Kalabrien. Eventuellt är det så att även sangiovese ursprungligen kommer från Kalabrien men att den ganska snabbt spred sig till Toscana.
Druvsorten sangiovese kan delas in i två olika grupper. Sangiovese grosso inkluderar brunello, vilket är namnet på sangiovese kring Montalcino i Toscana. Den andra gruppen heter då sangiovese piccolo.
Så om du dricker chianti eller brunello di Montalcino så är det sangiovese som druvsorten heter. Även om andra druvsorter kan dyka upp i mindre mängd.
Viner på sangiovese kan smaka lite olika beroende på vilken klon av druvan som varit med i vinet.
Men har du ett vin med tydliga toner av körsbär och lite strävhet som i te i ditt glas kan det mycket väl vara gjort på sangiovese. Det smakar Italien på något sätt!
En igenkänd druva och verkligen sammanknippad med Toscana, där jag varit och jobbat en del. Gott!
SvaraRaderaHa en bra vecka!