tisdag 10 juni 2025

Studenten efterrättsbordet!


Blev oväntat snygga tårtor. Annars blev nog faktiskt ganska trista brownies kvällens absoluta favoriter bland gästerna. I synnerhet den yngre generationen slutade aldrig prisa dem. Och åt dem med god aptit.

 Inför studenten hade jag köpt 2 vita tårtlock i sockerpasta, 1 kg svart marsipan samt ofärgat marsipan och två matfärger, i gult och blått.

Så gjorde jag två tårtor med grund som vanlig prinsesstårta med hallonsylt, grädde och vaniljkräm.
Själva tårtdelen täckte jag sedan med ett lager smörkräm (för att inte riskera att grädden skulle påverka sockerpastan till att bli vattnig). På med ett band av svart marsipan runt tårtorna.
Färgade en större mängd marsipan men gul karamellfärg som jag kavlade ut och tryckte ner gaffelmärken på för att det skulle se litet veckat ut. Så en mindre mängd marsipan färgade jag blå och tryckte på en rund klutt på den gula större cirkeln.
Macarons som studentmössor 
600 g mandelmjöl
16 äggvitor
2 dl strösocker
16 dl florsocker

Chokladkräm för glass att spritsa mellan två lock.
Sockerkula i guld att dekorera med

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
Spritsa chokladsås(färdig att ha på glass) och tryck på en guldfärgad sockerkula på en sidan.
Cheesecake 
200 g digestivekex,
75 g smör, rumsvarmt
450 g färskost, rumsvarm
400 g kondenserad mjölk sötad [1 burk]
3 ägg 
3 lime saften av dessa
1 msk vaniljsocker 

Sätt ugnen på 160 grader.
Klä en springform, 22-24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och smöra kanterna.
Mixa kexen med smöret och tryck ut blandningen i botten på formen.
Blanda färskost med kondenserad mjölk till en klumpfri massa. Tillsätt ägg, citronsaft och vanilj och rör om till en jämn smet utan att vispa in någon luft i smeten.
Häll smeten på kexbottnen och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter tills cheesecaken har stelnat men fortfarande gungar lite. Ta ut och låt svalna helt i kylskåp.
Pavlova
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vtvinsvinäger 
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
matfett till att smörja formen
Garnering
3 dl vispgrädde
Lemoncurd 
500 g färska bär (t ex hallon och blåbär

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vispa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.

Smörj en form ca 23 cm i diameter (för 8 bitar). Var noga med att smörja formen noga eller klä botten av formen med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.

Vispa grädde och varva grädde och lemoncurd på med färska bär högst upp.
Brownies 
225 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
275 g smör
2 dl kakao
1 msk snabbkaffe
4 dl strösocker
1,5 dl sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
6 stora ägg
2,5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Grovhacka chokladen och lägg den i en skål tillsammans med kakao och snabbkaffe.
Smält smöret i en kastrull och häll det över chokladen. Rör om försiktigt till en jämn och blank smet.
I en annan skål/bunke vispar du samman ägg, strösocker, sirap och vaniljsocker till en fluffig smet.
Tillsätt chokladsmeten till äggsmeten under fortsatt vispning på låg hastighet.
Tillsätt till sist vetemjölet och vänd försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
Täck din långpanna med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
Grädda brownien i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut långpannan och banka den försiktigt men bestämt mot köksbänken så det bildas tunna sprickor
på ytan. Det här gör så att brownien jämnas ut och du får en jämn och fin konsistens genom hela brownien.
Ställ tillbaka långpannan i ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter.
Studentmössor av chokladdoppade brownies och halvglober av cheesecake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar