lördag 26 juni 2010

Midsommarafton: Matjesillstårta, Fiskspett med musselpaj, grillad banan och vitt i glasen: Les Setilles från Bourgogne och Albariño från Rias Baxias

Meny
Matjesillstårta
Fiskspett med musselpaj,
Grillad banan med glass
Dryck
Les Sétilles (nr 5657, 139 kronor) från Bourgogne, Frankrike
Pazo de Señorans (nr 83235, 174 kronor) Albariño från Rias Baxias, Spanien
Det har varit en ganska hektisk dag på min ära! Anders började morgonen med att såga ved för kung och fosterland, medan jag, min syrra, Sigrid och Arvid passade på att göra en milavandring, de två senare i vagn dock. Efter en snabb lunch och klädombyte snabbade vi oss iväg till midsommarstången för att sedan skynda hemåt igen. Både Arvid och Sigrid (och syrran) var vid det här laget så trötta att de somnade på stört. 3-4 h senare började de synas igen och en liten middag kunde intagas.

Anders var kvällens sommelier - de var inga problem att fatta att första vinet var franskt. Jag hade fått Sancerre på hjärnan - syrran lugnade sig med att bara gissa på land. På tvåan gick vi bort oss fullständigt - båda var helt övertygade om att vi hade en gewürtztraminer i glasen. Vilket som var godast? Les Sétilles kommer nog att hamna i vinskåpet fler gånger....
Matjessillstårta
  • 500 g kavring
  • 150 g smör

Fyllning

  • 5 st gelantinblad
  • 2 dl kokande vatten
  • 500 g matjessill, klippt i 1 cm breda bitar
  • 2 st rödlökar, väl hackade
  • 5 dl creme fraiche
  • 1 burk kesella
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2 dl sillspad
  • 2 krukor gräslök, välklippt

Mixa samman kavring och smör med en matberedare och platta ut blandningen längs med i botten på en långpanna eller två mindre formar. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Rör ner gelantinbladen i det vara vattnet och rör om tills gelantinet har lösts upp. Blanda sill + spad, löken, creme fraichen och kesellan. Rör ner vattnet med den upplösta gelantinet och vitpeppar. Bred ut smeten över kavringsblandningen. Låt tårtan stelna under 3-4 timmar i kylen.Dagen till ära invigde vi vår nya grill - den var både efterlängtad och bra - vår förra blåste sönder i höststormarna i fjol.

Fiskspett

  • 1 000 g laxfile, utskurna i kuber
  • 400 g pilgrimsmusslor
  • 1 squasch, skuren i kuber eller trianglar.
  • 16 grillspett, blötlagda före användning

Marinad

  • 1/2 dl mirin
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 1 tsk salt

Blanda marinaden och lägg ner i en plastpåse. Lägg ner fiskarna och squaschen i plastpåsen och förslut påsen. Blanda påsens innehåll väll och låt stå och dra i 2-3 timmar i kylen. Trä upp allt på grillspetten och grilla runtom under cirka 5 minuter.

Musselpaj

  • 2 pkt rektangulära smördegsplattor (6 plattor totalt)
  • muffinsform för 12 muffins
  • 1/2 squash, tärnad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 finhackad vitlökskryddor
  • 1 burk musslor
  • 1 ägg
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla muffinsformarna med olja. Dela smördegsplattarna i två delar och klä de smorda muffinsformarna med varsin platta. Fördela squashtärningarna, gul- och vitlökshacket och musslorna jämnt i de smördegsklädda formarna. Vispa samman ägget med creme fraichen och saltet och klicka ut det jämnt över pajerna. Grädda mitt i ugnen i cika 20-25 minuter.

Grillade Bananer och Glass

  • 1 banan per person
  • 1 liter glass

Lägg bananerna på grillen. Låt dem bli svarta och vänd sida. Låt även nästa sida bli svart. Servera med att öppna en skåra mitt i som Du fyller med glass. Så enkelt och så gott.

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig midsommarmeny, ser otroligt gott ut! Vi grillade också bananer i förra veckan, men petade dit några chokladbitar också... blandade praliner från Danmarksfärjan. Toblerone funkade bäst!

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha! Toblerone säger du...hmmmm - jag är ingen Chokladfreak (den enda i familjen som inte är det), men nog kan en och annan glida ner...

    Ni verkar ha haft det VÄLDIGT mysigt i Danmark!
    Kram,
    Lena

    SvaraRadera