Anders var kvällens sommelier - de var inga problem att fatta att första vinet var franskt. Jag hade fått Sancerre på hjärnan - syrran lugnade sig med att bara gissa på land. På tvåan gick vi bort oss fullständigt - båda var helt övertygade om att vi hade en gewürtztraminer i glasen. Vilket som var godast? Les Sétilles kommer nog att hamna i vinskåpet fler gånger....
Matjessillstårta
- 500 g kavring
- 150 g smör
Fyllning
- 5 st gelantinblad
- 2 dl kokande vatten
- 500 g matjessill, klippt i 1 cm breda bitar
- 2 st rödlökar, väl hackade
- 5 dl creme fraiche
- 1 burk kesella
- 1/2 tsk vitpeppar
- 1/2 dl sillspad
- 2 krukor gräslök, välklippt
Mixa samman kavring och smör med en matberedare och platta ut blandningen längs med i botten på en långpanna eller två mindre formar. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Rör ner gelantinbladen i det vara vattnet och rör om tills gelantinet har lösts upp. Blanda sill + spad, löken, creme fraichen och kesellan. Rör ner vattnet med den upplösta gelantinet och vitpeppar. Bred ut smeten över kavringsblandningen. Låt tårtan stelna under 3-4 timmar i kylen.Dagen till ära invigde vi vår nya grill - den var både efterlängtad och bra - vår förra blåste sönder i höststormarna i fjol.
Fiskspett
- 1 000 g laxfile, utskurna i kuber
- 400 g pilgrimsmusslor
- 1 squasch, skuren i kuber eller trianglar.
- 16 grillspett, blötlagda före användning
Marinad
- 1/2 dl mirin
- 1 msk sesamolja
- 1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
- 1 tsk salt
Blanda marinaden och lägg ner i en plastpåse. Lägg ner fiskarna och squaschen i plastpåsen och förslut påsen. Blanda påsens innehåll väll och låt stå och dra i 2-3 timmar i kylen. Trä upp allt på grillspetten och grilla runtom under cirka 5 minuter.
Musselpaj
- 2 pkt rektangulära smördegsplattor (6 plattor totalt)
- muffinsform för 12 muffins
- 1/2 squash, tärnad
- 1 gul lök, finhackad
- 3 finhackad vitlökskryddor
- 1 burk musslor
- 1 ägg
- 2,5 dl creme fraiche
- 1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla muffinsformarna med olja. Dela smördegsplattarna i två delar och klä de smorda muffinsformarna med varsin platta. Fördela squashtärningarna, gul- och vitlökshacket och musslorna jämnt i de smördegsklädda formarna. Vispa samman ägget med creme fraichen och saltet och klicka ut det jämnt över pajerna. Grädda mitt i ugnen i cika 20-25 minuter.
Grillade Bananer och Glass
- 1 banan per person
- 1 liter glass
Lägg bananerna på grillen. Låt dem bli svarta och vänd sida. Låt även nästa sida bli svart. Servera med att öppna en skåra mitt i som Du fyller med glass. Så enkelt och så gott.
Vilken härlig midsommarmeny, ser otroligt gott ut! Vi grillade också bananer i förra veckan, men petade dit några chokladbitar också... blandade praliner från Danmarksfärjan. Toblerone funkade bäst!
SvaraRaderaTack ska du ha! Toblerone säger du...hmmmm - jag är ingen Chokladfreak (den enda i familjen som inte är det), men nog kan en och annan glida ner...
SvaraRaderaNi verkar ha haft det VÄLDIGT mysigt i Danmark!
Kram,
Lena