söndag 1 maj 2011

Valborgsmässoafton med brasa, oxfilé och spanskt rödvin

Valborgsmässofirandet för vår del inleddes med en tur till Coop - storhandling på gång. Förutom mat i stora mängder fyllde vi vår stackars lilla bil med nya resväskor, sparkcyklar till Arvid och Sigrid, maskeradkläder, olja till balkongerna, ja, jag tror nästan att vi är inofficiella kommunmästare i att packa in mycket varor i en liten bil!Efter en lugn eftermiddag på tomten blev det middagsdags.

Ugnsstekt oxfilé:

1,2 kg oxfilé, 2 tsk salt, 0,5 tsk salt, 2 msk smör.

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra oxfilén. Hetta upp smöret och bryn köttet runt om. Stick in en termometer i köttet. Stek i ugnen tills innertemperaturen blivit 50 grader. Låt köttet vila under aluminiumfolie. Skär köttet i skivor innan servering.

Mos:
1 kg potatis, 1 kg jordärtskockor, 3 dl mjölk, 3 msk smör, 2 tsk salt.

Skala potatis och jordärtskockor. Skär i mindre bitar. Koka dessa i lättsaltat vatten. Häll i mjölk, salt och peppar. Vispa till mos med elvisp.

Kaprissmör:

200 g rumsvarmt smör, 6 ansjovisfiléer, 2 msk kapris, 1 dl finhackad persilja, 6 msk pressad citron.

Mixa ovanstående med mixerstav. Färdigt att servera!
Vinet var från Spanien och hette Heretat de Cesilia Monastrell 2005, nr 72402 (beställningssortimentet), 149 kr. Rödvin gjort på druvan monastrell. Väldigt
koncentrerad smak med en kompakt framtoning. Mycket mörka bär, lakrits med lite choklad i eftersmaken. Riktigt, riktigt gott! Ett kommande vintips på denna blogg!
Efter middagen bar det av till brasan. Där träffade Arvid och Sigrid flera kompisar från sitt dagis. När vi ganska sent kom hem somnade de med varsin filt i soffan till tonerna av en Scooby-Doofilm. Det var en riktigt mysig dag...

3 kommentarer:

  1. Det låter verkligen som en otroligt mysig Valborg, och middagen ser jättehärligt vårig, fräsch och rysligt inbjudande ut! Så fint upplagt på fina tallrikar på första bilden. Var det planerat eller en lycklig slump att maten färgmatchar tallriken? :-)

    Det är verkligen otroligt inspirerande och roligt att kika in på alla läckra servettbrytningar här, och den japanska solfjädern deluxe nedan är så läcker!

    Här har det inte varit en majbrasa så långt ögat når, men jag har försökt hämta mig från en envis halsfluss medan hitresta Åsa har fått roa sig själv med shopping i Bath (något hon tyckte var ett alldeles utmärkt alternativ! :-).

    Stor kram från det svengelska huset,
    Helena

    SvaraRadera
  2. Kaprissmöret och vinet hänger vi på, tack för tipset!
    Paptagvinet som ni tipsade om här lyckades vi, efter många om och men, hitta, på en bensinmack på väg ut ut Ungern... då hade vi ränt in och ut i affärer i Budapest! Gissa om vi blev glada! Nu återstår att prova det, det bästa av allt:)

    Ha en finfin vecka,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  3. Ha en fin vecka!
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera