torsdag 8 juli 2010

Sigrids 2-årsfirande: 3-rätters med släkten

Sigrids 2-årsfirande med släkten i lördags började med en stadig tre-rätterslunch som mer eller mindre gled in i middagen. Ja, även den med tre rätter. Här avhandlas nu denna lunch.
(Middagen och tillhörande vinprovning har Lena skrivit om i tidigare inlägg).Förrätt: Vichyssoise
3 gula lökar, hackad
6 purjolökar, hackad
12 stora potatisar, skivad
3 msk smör
18 dl grönsaksbuljong
12 dl mjölk
3 dl vispgrädde

Fräs hackad lök, purjolök och potatis i smöret. Tillsätt mjölk och buljong. Låt det sjuda utan lock i 20 minuter.
Kör soppan med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden (kan uteslutas om man så önskar).
Servera soppan. Gärna kall med tanke på den tryckande högsommarvärmen!
Varmrätt: Fläskfilé med chilipesto och sesampotatis
Sesampotatis:
3 kg potatis
6 msk solrosolja
6 msk sesamfrön
3 tsk salt
Skala och skiva potatisen. Placera den på en plåt (eller två, snarare). Ringla solrosolja över. Strö sesamfrön över potatisen. Salta.
Efter 30 minuter i ugnen (225 grader C) bör den vara klar. Om inte - 5 minuter till.
Chilipesto:
9 msk pinjekärnor
6 vitlöksklyftor
3 msk hackad chilifrukt
1,5 dl solrosolja
9 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna. Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja och tomatpuré. Salta.
Fläskfilé
2,4 kg fläskfilé.
Putsa fläskfilén. Skiva och placera i stekpanna med lite smör. Salta och peppra.
Spar skyn till såsen!
Sås:
3 dl sky
6 msk kalvfond
6 dl creme fraiche
6 tsk soja
3 krm peppar
Häll över skyn till en kastrull. Tillsätt vatten så att det blir ungefär 3 dl totalt. Tillsätt fond, creme fraiche och soja. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Efterrätt: Tårta, bullar, kokosbollar.....
Banan- och kokoscheesecake
225 g Maryland cookies
4 msk smör
350 g philadelphiaost
1 dl socker
50 g riven kokos
2 bananer
125 g mörk blockchoklad
3 gelatinblad
3 msk vatten
2 dl grädde
Garnering:
Lite smält choklad samt de fina rosorna
Lägg kakorna i en plastpåse och krossa dem med en brödkavel. Smält smöret och rör ner i kaksmulorna. Pressa smulblandningen runt sidorna och i botten på en springform.
Blanda ost och socker. Blanda i kokos och mosade bananer. Smält choklad och rör ner.
Lägg gelatinbladen i vatten. Med försiktig användning av mikron och omrörning löser sig gelatinbladen i vattnet. Rör ner i chokladblandningen. Vispa grädden och rör ner även den.
Placera med hjälp av en sked fyllningen i den redan smulblandningsförsedda springformen.
Ställ kallt i två timmar. Garnera med smält choklad. Låt selna igen. Placera slutligen ut rosorna.


Rosorna på tårtan var ganska enkla att göra - jag hade köpt en rosa marsipanrulle som jag skar i 2-3 mm tunna ringar. Sedan delade jag ringarna på hlften och tröck ut dem till "små blad. Varje ros fick 4 sådana blad - satta 2 och 2 mot varandra i två lager. I mitten hade jag satt en liten avlång marsipanrulle.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar