tisdag 7 juni 2011

Vinduellen: Australien möter Sydafrika

Eftersom vi har en del långväga gäster som sover över när de är på besök så känns det skönt att ta i ordentligt när vi bjuder. Efter paketöppning , lunch och tårta så fortsatte Arvids firande med en middag. Vi var fortfarande mätta efter lunchens pajer, så ingen åt så där jättemycket när det blev middagsdags. Lenas inledande gurksoppa var en perfekt middagsöppnare för dästa gäster/värdar/barn.
Eftersom vi är både vinintresserade och vanemänniskor så blev det självklart en vinprovning till middagen. Den här gången stod kampen mellan Australien och Sydafrika. Det gällde att pricka in rätt land i varje par. (Samtliga viner från beställningssortimentet).

Jacob´s Creek Shiraz 2007, nr 87477, 74 kr, Australien. Visst kunde man känna att det var en australisk shiraz, även om den inte var lika övertydlig som många andra exempel på den druvan från det landet.

Ixia Shiraz 2008, nr 83658, 85 kr, Sydafrika. Kvällens rävgift. Ett flertal gäster placerade vinet i diskhon. Det hela kryddat med bister min och allvarlig uppsyn.Lindemans Reserve Cabernet Sauvignon 2006, nr 86472, 89 kr, Austarlien. Kvällens godaste vin. Cabernetkaraktären (svarta vinbär och ceder) fanns där, men den var något blygsam.

KWV Cabernet Sauvignon 2007, nr 89249, 76 kr, Sydafrika. Även detta vin var gott. Lite blyg cabernetframtoning. Tror att cabernet sauvignonparet var kvällens godaste par.
Jacob´s Creek Merlot 2009, nr 85672, 73 kr, Australien. Merlot, merlot, varför är du så svår att första? Lite poetiskt rimmande som inledning. Jag tycker att det är svårt att få kläm på hur merlot smakar. Nu satt jag inne med facit, men hade jag varit utsatt för denna provning hade jag letat efter shiraz- och cabernetmarkörer. Hittade jag inga skulle jag gissa på merlot. Vinet, då? Ganska anonymt.

Stellar Organics Merlot No Sulphur, nr 71162, 78 kr, Sydafrika. Nja, nja. No sulphur låter ju hälsosamt och trevligt. Men viktigare än det är ju att vinet är gott. Frågan är om det här vinet var det?

Som huvudrätt åt vi Flygande Jacob, som finns beskriven i ett tidigare inlägg på denna blogg.

2 kommentarer:

  1. Recept på gurksoppan, kommer det? Hade varit väldigt uppskattat:)

    SvaraRadera
  2. Mårtensson - Suveränt att Ni säger, vi hade tänkt "fula oss" och länka från ett tidigare inlägg, men då gäller det ju att man lägger in länken annars är det svårt att abna sig till våra idéer. Gurksoppan var suveränt god, tillika enkel . vi kommer definitivt att göra den fler gånger själva. Jättekul om Ni också blev inspirerade.
    Ha en fin dag (det har väl brutit in ett oväder över Södra Sverige??Ni får ta det mer bildligt än boksttavligt, om så skulle vara fallet :-D))
    //Lena

    SvaraRadera