söndag 5 juni 2011

Sju sorters bakverk: morotskaka, moccarutor, chokladtårta, morotskaka, kokoskakor med frosting, kanelbullar, vaniljbullar och dammsugare

Vi har svårt att göra saker i lagom mängder - ska det vara kakor, pajer eller som här, mjukt kaffebröd - mindre än sju sorter kan ju kännas litet futtigt. Tycker vi innan vi ser vad vi har gjort. Nå gott är det ju och det finns ju garanterat någonting för alla.
Kokoskakor med frosting
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 burk kokosmjölk
1 citron, rivet skal
Frosting
250 g philadelphiaost
3 dl florsocker
75 g smör
strössel till garnering
Vispa samman ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner. Rör ner smöret (rumsvarmt), kokosmjölken och citrnskalet. Häll upp i muffinsformar och grädda i 175 grader C. under 15-20 minuter. Vispa samman frostingen och glacera på varje kaka. Strö över strössel. Herrgårdens chokladtårta(På högre brickan)
125 g mjukt smör
125 g siktat florsocker
1 msk vaniljsocker
125 g blockchoklad, smält i mikrovågsugnen eller i vattenbad
125 g sötmandel, skållad och malen
125 g vetemjöl
4 äggulor
4 äggvitor, hårt vispade i en bunke, så att man kan vända bunken upp och ned utan att de släpper
Glasyr
50 g smält smör
1 dl siktat kakaopulver
1/4 dl mjölk
3 dl siktat florsocker
1 msk konjak
Rör samman smöret med vanilj- och florsocker. Rör ner övriga ingredienser utom äggvitorna. vänd ner äggvitorna försiktigt. Grädda i 50-60 minuter i 175 grader C. Låt kallna.
Blanda samman glasyringredienserna tills en jämn och smidig smet har bildats. Bred glasyren över den kalla kaka. Låt stå kallt i några timmar. Servera med grädde.

Vetebrödsdeg till kanel- och vaniljbullar - grundrecept,
450 g smör
1,5 l mjölk
150 g jäst
1 tsk salt
5 dl socker
2 msk malen kardemumma
cirka 4 liter vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta samman degen med resterande delen av jästen och dela i två delar.
Kanelsnurror
1/2 av degen
200 g smör
2 dl socker
4 tsk kanel
Pensling och garnering1 ägg
pärlsocker
Kavla ut degen till en rektangulär form (tjocklek cirka 0,5 cm). Bred ut smöret på degen och strö över kanel och socker jämnt över ytan.. Rulla samman degen och skär i cirka 1,5 cm breda bitar. Lägg dessa med ena snittytan i pappersformar på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8 minuter i 250 grader C.
Vaniljbullar1/2 av degen
200 g smör
3 msk vanilj
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Lägg ena halvan över den anra halvan så att en smalare rektangulär form bildas, med fyllningen täckt av deg både ovan och nedan. Skär i centimetertjocka strängar. Vira degen runt tre fingrar och lägg sista varvet tvärs över de övriga. Lägg i pappersform och låt jäsa. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 10 minuter i 250 grader C.
Snoddas eller moccarutor
  • 5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulverGlasyr
  • 100 g margarin eller smör
  • 2 msk kallt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker

Vispa grädden lätt. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i ägg och sockret. Tillsätt grädden. Häll smeten i bakplåtpappersförsett långpanna. Grädda i 175 grader C. varm ugn i cirka 15 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till glasyr. Låt kakan svalna innan Du brer över glasyren. Strö på kokosflingor. Skär upp i lämpliga bitar.

Dammsugare

  • 1 sockerkaka, har gjorts innan och smulas nu sönder
  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • några droppar arraksessens
  • Garnering
  • 300 g mandelmassa, utkavlad
  • 300 g mörk blockchoklad
  • ev hushållsfärg att färga mandelmassan med

Mixa samman degen och rulla ut. Skär den i lagom stora bitar. Klä dem med mandelmassa ocg doppa ändarna i smnält blockchoklad.Morotskaka,

3 morötter
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
saften från 1/2 citron
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
Glasyr
150 g Philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
strössel att toppa med.

Rör samman de torra ingredienserna för sig och övriga för sig. Blanda sedan samman allt och häll smeten i en smord form. Låt grädda i nedredelen av ugnen i ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna. Blanda samman glasyren till en jämt smed och bred över den kalla kakan. Peppra över strösseln.

2 kommentarer:

  1. Först sju sorters pajer och nu sju sorters kakor - det låter som om det utvecklats tendenser till frosseri i Postgården? Eller är det bara en uppvärmning inför sju sorters blommor vid midsommar?

    SvaraRadera
  2. Vi vill gärna hålla Dig poå halster ett tag till Tomas...:-D
    //Lena

    SvaraRadera