lördag 4 juni 2011

Sju sorters pajer - matiga pajer - perfekt som buffé

Inför lunchen på Arvids födelsedag (9 vuxna och 2 barn) tänkte vi att en buffé av olika pajer vore ett roligt alternativ till de smörgåstårtor vi brukar göra. Vi valde att göra 7 sorters pajer, samtliga i storleksordningen 4 portioner. Det låter onekligen som om det blir kraftigt mycket mat över. Det stämmer, men vad är tristare än middagar som är nedräknade in till sista potatisen? Oftast blir det på tok för litet, de flesta går därifrån hungriga och har en känsla efteråt att värden/värdinnan/värdparet har varit snåla med maten. Dessutom, efter en intensivperiod i köket där 7 olika sorters kakor, 7 pajer och 7 mjukt kaffebröd samt trerätters middagar har tillagats på ganska kort tid, kan det vara skönt att bara behöva värma upp maten från frysens gömmor under en period. Och bida sin tid.

Pajskalen förgräddade vi kvällen innan i 10 minuter.
Pajskal (7 pajer)
1250 g rumsvarmt smör
3 l vetemjöl
2,5 dl vatten
per paj 250 g smör, 6 dl vetemjöl, 2 msk vatten)
Rör samman degen ordentligt. Kläm ut den i sju olika varianter av smorda formar. Förgrädda i 200 grader C. under 10 minuter. Tag ut ur ugnen. Lägg på respektive fyllning och grädda sedan pajerna i 200 grader C. i 40 min vardera.

Fyllning för den första pajen i början av inlägget

Laxpaj
400 g rökt lax
4 ägg
4 dl grädde
1,5 dl riven lagrad ost
dill till garnering

Lägg på laxen. Vispa upp grädde och ägg och häll över.Quiche Lorraine
400 g kassler
8 ägg
5 dl grädde
1 msk dijonsenap
2 krm salt
6 msk bladpersilja, finstrimlad
6 dl riven lagrad ost
Fördela kasslern. Vispa upp senap, grädde och ägg och fördela över. Toppa med osten och persiljan.
Kyckling- och korvpaj
3 msk Jalapeños, finhackade
2 msk smör
500 g kycklingfiléer, finfördelad
2 gula lökar
350 g chaminjoner
3 tärnade cabanosser, eller annan stark korv
500 g Keso + Old el paso Thick´n chunky
2 dl grädde
4 ägg
2 dl riven lagrad ost
Fräs upp löken och jalapeñoshacket och lägg sedan i kycklingen och chaminjonerna. På slutet av stekningen - då kycklingens kött är vitt, häll i korven. Tag från värmen och rör ner kesoblandningen. Vispa samman ägg och grädde och häll över. Toppa med den rivna osten.
Italiensk paj (den "paja pajen" till vänster i bild ovan)
10 cocktailtomater
2 gula lökar, fräses mjuka i litet smör
4 vitlöksklyftor, hackade
100 g soltorkade tomater i olja, finfördelade
1 burk kalamata oliver
3 dl vispgrädde
8 ägg
2 dl riven parmesanost
Fördela fyllningen jämnt i pajskalet. Vispa upp ägg och grädde och häll över. Toppa med den rivna osten.

Köttfärspaj
1 gula lökar, tärnade
1 morötter, rivna
250 g köttfärs
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 msk kalvbuljong
2 tomater,finhackade
2,5 dl creme fraiche
4 ägg
2 dl grädde
Stek löken och låt den bli gyllengul. Häll sedan över köttfärsen, vitlöken, paprikabitarna, tomathacket och kalvbuljongen och morotsrivet och stek i 15 minuter. Ta från plattan och låt svalna något. Vispa samman grädden, äggen och cremefraichen och kör allt i mixern, innan Du häller i pajskalet. Fårost- eller grekisk paj
2 gula lökar
2 msk smör
100 g spenat,strimlad
4 tomater, klyftade
2 dl svarta oliver
400 g grekisk fårost, tärnad
2 msk färsk mynta, finhackad
6 ägg
6 dl grädde
salt och peppar
4 dl lagrad riven ost
Fräs löken tills den blir mjuk och lägg i botten av pajskalet. Fördela spenat, tomater, fårost och mynta jämnt över. Vispa samman ägg och grädde och häll över. Toppa med riven ost.
Quiche Maritime
3 pkt crabsticks, tärnade
1 burk musslor
8 ägg
5 dl grädde
1 msk dijonsenap
2 krm salt
6 msk bladpersilja, finstrimlad
6 dl riven lagrad ost
Fördela kasslern. Vispa upp senap, grädde och ägg och fördela över. Toppa med osten och persiljan.

1 kommentar:

  1. Jösses så många goda fyllningar ni hittat på! Låter verkligen som ett mycket trevligare alternativ än smörgåstårta som ändå är så gott:) Den Italienska och den Grekiska kommer vi absolut att prova.

    Ha en fortsatt bra helg.

    SvaraRadera