tisdag 16 augusti 2011

Anders födelsedag med kräftskiva och schwarzwaldtårta

Då Anders födelsedag faller samman med kräftsäsongen, kändes det som en bra idé att ha tema kräftskiva på hans födelsedag. Servettbrytningen kräftan kommer att presenteras i bloggen.
På morgonen hade jag uttryckligen frågat om han verkligen ville framhärda med sitt yoghurt och müsli, eller om han ville skoja till det litet med bröd, ost och marmelad och kokade ägg istället. Jo, Anders bestämde sig för att bli litet wild and crazy och ändra sina morgonrutiner. Denna dag. Servettbrytningen heter örnen och dukningen gick i svart, grått och vitt.
Dagen led mot sitt slut och det vankades så kräftskiva. Dessvärre slocknade Sigrid i väntan på att förberedelserna skulle bli klara. Första veckan på dagis. Även om jag bara arbetade halvdagar de två första dagarna, för att underlätta återgången till vardag (både för dem och för mig) är det tröttsamt för en liten treåring att återgå på dagis, även om man är aldrig så kavat. Dessutom har hon bytit grupp (är nu i samma grupp som Arvid) med alla intryck det innebär.

Dukningen i rött och vitt kändes inte helt malplacerad. På bordet hade jag även placerat småpapperskräftor, vikta på samma sätt som servetterna men i papper och av mindre format.
Västerbottenpaj
3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl vatten
fyllning
5 dl riven västerbottenost
5 ägg
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa samman botten och kläm ut den i en smörad form. Förgrädda i 10 minuter. Vipsa samman ägg, grädde, salt och socker. Tag ut pajbotten ur ugnen då den är klar, strö över osten och häll över äggsmeten. Grädda i cirka 40 minuter.
Arvid var riktigt förtjust i kräftorna - pajen ville han inte prova - "Jag tycker inte om ost i paj förstår Du." Ingen av oss gillar snaps och jag gillar dessutom inte öl. Men ett gott vin slinker ner. Jag hade smitit in på systemet och köpt en flaska Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg (nr 2175, 149 kronor, 100% riesling) från Alsace, Frankrike, på systemet under veckan. Anders skulle gissa druva och land. Anders var helt säker på att jag tagit något ur vinskåpet. Hans tankar gick i banor som : "Vad gillar Lena? Albariño från Spanien. Det klämmer jag till med". På uppmaningen att strunta i vad vi hade i vinskåpet och gissa mer efter vad det faktiskt smakade kom det "Riesling" direkt. Fruktigt med hög syra. Som riesling ska smaka då det är som bäst!!!
Då dukningen gick i rött och vitt tyckte Arvid att vi skulle ha i röd karamellfärg i grädden för att den skulle gå i rött (att det blev rosa var ett lärorikt "extroment", som Arvid säger. Rosen är av röd marsipan.
Schwarzwaldtårta
Bottnar

3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning och garnering

300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
röd karamellfärg

Mal nötter och blanda samman med florsocker. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum vänder man skålen upp och ned, rör sig inte äggviteskummet över huvud taget - då är de klart) och vänd försiktigt ned i nötblandningen. Rita upp tre cirklar, ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter i 150°. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten.

Smält blockchokladen i vattenbad. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den stelna (Gör gärna detta dagen innan). Bryt ut lämpliga bitar till garnering.

Vispa grädden med vaniljsockret och karamellfärgen. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen. Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr. Stick i chokladrutorna.
Nog ser han hyfsat nöjd ut, födelsedagsbarnet!

3 kommentarer:

  1. Grattis, grattis lite i efterskott! Härligt sätt att fira på, först med lite "living on the edge"frukost och därefter kräftor och gott vin. Inte illa!

    SvaraRadera
  2. Grattis Anders! Vilken fest!
    /Pernilla

    SvaraRadera
  3. Ser jättesmarrigt ut, älskar kräftskivor =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min 1 års tävling =)

    SvaraRadera