söndag 5 september 2010

Mousserande rödvin från Australien

Vi hade läst att man i Australien gärna dricker sparkling shiraz, dvs ett rött mousserande vin på druvan shiraz. Varför inte prova, tänkte vi.
Då sådana viner inte finns i Systembolagets vanliga sortiment fick vi vända oss till beställningssortimentet. Och då fick man ju dessutom chansen att beställa vinet hemifrån, framför datorskärmen (e-beställning). Deakin Estate Reserve Sparkling Shiraz (nr 77082) , 108 kr var ett av totalt två australiska mousserande rödviner som gick att hitta. Så vi beställde några flaskor.
Smaken är av tydlig shirazkaraktär; peppar, gummi, björnbär och lite lingonsyrlighet. Det känns minst sagt ovant att dricka shiraz med bubblor!
Om det var gott? Jo, det var gott. För stunden. Efter var sitt glas tyckte vi att det räckte.
Så hur ska totalupplevelsen beskrivas? Ett roligt och annorlunda vin som man kan dricka ett glas av. Därefter vill man ha något annat....

1 kommentar:

  1. G'day - kul att läsa! Vad jag hört från en australier var att Sparkling Shiraz är något som de dricker just vid jul - varför är däremot en gåta. Kanske för at det är rött? (Även om det väl blir en mer purpurtonad färg på all Shiraz.) På grund av det antipodiala läget infaller ju den australiska julen under den varma delen på året. Jag minns julen 1991, då jag var i Canberra och då det var uppåt 35°C. Skyltfönstren var försedda med påsprayad frost och sedvanlig nordeuropeisk julskyltning i hettan, Rudolph the Red-Nosed Reindeer o.s.v. Tomtar i full mundering kunde skådas samtidigt som övriga gick i kortbyxor. Surrealistiskt så det förslog!

    En fråga - var dessa viner torra eller lätt sötaktiga? Båda stilarna görs. Traditionellt brukar de ha en påtaglig sötma och inte anses som särskilt seriösa viner, men en del görs i helt torr stil och kan då ofta vara rätt kryddiga. Jag har på något sätt tänkt att dessa viner borde serveras till charkuterier som plockmat snarare än att drickas på egen hand.

    SvaraRadera