söndag 20 mars 2011

Vegetarisk fyrarätters meny med bla mandelfrikadeller

Idag var våra vänner fam. J inbjudna på middag. Numera är vi fyra stycken kockar som huserar i köket, Sigrid var en stor hjälp i tillagningen av både rätt två och fyra.
Meny
Frasiga smördegsentréer med tomat och mozzarella
Mexikansk tomat- och majssoppa med creme fraiche(, receptet hittar Du här)
Mandelfrikadeller med potatisgratin
Pannacotta(, receptet finner Du här)
Vin
Grove Street, Sangiovese (6628, 89 kronor) från Kalifornien, USA
Frasiga smördegsentréer med tomat och mozzarella, 2 per person är lagom
  • 1 pkt frysta smördegsrektanglar, delas på mitten
  • 1 pkt cocktailtomater, tomaterna delas på mitten
  • 4 pkt mozzarellaost, skärs i stora tärningar
  • 1 kruka basilika, finhackas
Tryck i en pepparkaksform ner i smördegskvadraterna och låt smördegen förgräddas i 175 grader ugn ca 10 minuter. Ta ut och fördela övriga ingredienser och låt gräddas klart (ytterligare ca 10 minuter).
Arvid bistod vid både potatisgratinen och mandelfrikadellerna.
Potatisgratin
  • 2 kg potatis av mjölig sort, skalas och skivas
  • 4 gula lökar, skalas och skivas
  • 4 dl riven lagrad ost
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 8 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör

Smörj formen och fördela potatis jämnt över botten. Varva potatis och lök tills de är slut. Toppa med ett ostlager . Vispa i peppar och salt i grädden och häll över allt. Grädda tills potaisen är mjuk i 200 grader C. under ca 1,5 h.

Mandelfrikadeller

  • 200 g sötmandel, malda
  • 3 dl finriven lagrad ost
  • 3 dl rivet vitt bröd
  • 2 gula lökar, finrivna
  • i knippe gräslök finhackad
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 6 ägg
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 liter vatten, kokas upp
  • 4 grönsaksbuljongtärningar, läggs i det kokande vattnet
  • 2-3 msk smör att steka i.

Mixa samman samtliga ingredienser och forma små bollar. Arbeta med fuktiga händer för att få bollarna att inte kleta alldeles. Låt bollarna sjuda i vattnet i 7-8 minuter. Ta upp bollarna och låt vattnet rinna av. Stek bollarna i smör i cirka 3 minuter.Mandelfrikadeller har vi aldrig testat tidigare, men de var verkligen goda. En liten läspaus mellan rätterna ska inte underskattas.
Pannacottan serverades med 3 frysta påsar hallon som hade kokat samman med 1/2 dl socker. Gott! Gott!

2 kommentarer:

  1. Gott var ordet, sa Bull och fam J!

    SvaraRadera
  2. Härlig att kocka söndagsmiddag tillsammans. Förrätten låter väldans god, helt absolut.

    Hoppas ni får en härlig vecka,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera