Sigrid gick runt och pratade om A hela söndagen och undrade varför han hade åkt hem.
Lena hade gjort förrätten som bestod av gåslever, stekta äppelbitar, rostad bröd, tokajergelé och tokajer i glasen. Mycket gott! Som jämförelse hade vi också vanlig leverpastej.
Gelén:
Lägg tre gelatinblad i blöt. Krama ur dem efter 10 minuter. Blanda med 2 dl uppvärmd tokajer.
Låt stelna i kylskåp.
Gratängen:
10 stora potatisar
2 gula lökar
3 dl riven cheddarost
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk torkad basilika
5 dl matlagningsgrädde
Skala och skiva potatisen. Finhacka löken. Riv osten med rivjärn. Smörj en ugnssäker form med smör. Lägg ut ett lager potatis (ungefär hälften). Lägg därefter på osten och löken. Salta, peppra och strö på basilikan. Lägg på nästa lager potatis. Grädda i ugnen i 60 minuter på 225 grader. Får gratängen för mycket färg kan den flyttas ned något steg i ugnen.
Grytan:
1 kg högrev
2 msk olja
2 msk smör
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
2 finhackade gula lökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 urkärnad, finhackad röd chili
3 dl vita bönor (blötlagda)
2 köttbuljongtärningar
1 msk starkt paprikapulver
7 dl vatten
1 tärnad röd paprika
400 g kokta kidneybönor
Skär köttet i tärningar. Bryn det i smör i en stor stekpanna. Salta och peppra. Stek lök, vitlök och chili i olja i en stor gryta. För över köttet till grytan. Tillsätt vita bönor, buljongtärningar, paprikapulver och vatten. Låt koka under lock på svag värme i minst två timmar. Tillsätt paprika och kidneybönor. Koka en timme till. Servera! Äppelkaka och glass
5 gröna äpplen
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 dl grädde
2 dl strösocker
0,5 dl sirap
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Smörj en ugnsfast form. Fördela de skalde och skivade i denna form. Häll på den smet som du fått då du blandat smält smör med övriga ingredienser (förutom kanel). Pudra sist kanel över det hela. Grädda i ugnen ipå 175 grader i 25 minuter. Servera!
Gåslever? Måste bara få till ett inköp och en provning.
SvaraRaderaLåter som en spirande romans är i faggorna...
Spännande! Gåslever har jag nog faktiskt aldrig ätit. Är skeptisk mot andra levrar, men har förstått att gåsens är något alldeles extra.
SvaraRaderaHälsningar från fröken Dill
Gåslever?! Vet ni inte om hur den produceras? För att få gåslevern att bli så stor så tvångsmatas gässen. Det körs ner ett rör i halsen på dem flera gånger om dagen tills levern har svällt upp och blivit ca 10 gånger större. Dessa metoder är förbjudna i Sverige, men gåslevern man köper är importerad. Inte ok.
SvaraRaderahttp://4.bp.blogspot.com/-uprX1wIAvaE/Tqa7JcZxY_I/AAAAAAAABUY/pxyXvYeRw2w/s400/foiegras06el1.jpg