lördag 30 juni 2012

Meze; falafel, lammfärsbiffar, tzaziki, hummus och en bulgurrätt

"Meze, många smårätter som serveras ungefär som ett svenskt smörgåsbord eller tapas och som oftast förekommer som förrätt.", hittar man om man googlar på meze. Nå vi ville prova på några, för oss ovanligare smaker. Meze och meze, det blev nog en del från det grekiska köket då vi höll på som bäst.

Hummus

500 g kikärtor, som har legat i vatten över natten och sedan kokats i 1,5-2 h i nytt vatten. 1,5 dl sesamtahini 1/2 dl rapsolja 4 pressade vitlöksklyftor 1/2 tsk mald spiskummin saften av 1-2 citroner 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar.
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mixa alla ingredienser till en röra.

Tzatziki

1/2 gurka 1/2 tsk salt 2 dl 3%ig yoghurt 1 pressad vitlöksklyfta 1/2 krm svartpeppar
Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar.

Falafel

500 g kikärtor, som har legat i vatten över natten, 4 salladslökar, finhackade 3 pressade vitlöksklyftor 1 tsk mald spiskummin 1/2 tsk salt 1 dl hackad bladpersilja 1 tsk stött koriander 2 msk majsstärkelse olja till fritering.
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, koriander, majsstärkelse och rapsolja. Forma smeten till platta bullar. Fritera dem på medelvärme i rapsolja i en stekpanna ca 2 min på varje sida.

Lammfärsbiffar

400 g lammfärs 1 gul lök 1 ägg 1/2 dl mjölk 2 msk hackad bladpersilja 1 tsk spiskummin 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk smör
Skala och finhacka löken. Blanda färsen väl med lök, ägg, mjölk och kryddor. Forma till avlånga köttbullar. Bryn dem runtom i smör i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek ca 5 min.

Bulgur med avokado och paprika

6 dl grönsaksbuljong, 2 avokado, skalade och tärnade 1 röd paprika, tärnad 1 grön paprika, tärnad 1 gul paprika tärnad 1 dl olja 1/2 pressad vitlöksklyfta 1 krm salt 3 krm cayennepeppar 1/2 krm svartpeppar Koka bulgur i buljongen. Blanda bulgur, olja, avokado och paprika. Smaksätt med vitlök, salt och peppar. Rör om.

fredag 29 juni 2012

Servettbrytning: Svallvågorna


I sommartider kan en dukning med servetterna brytna som svallvågor komma väl till pass.Svallvågorna
Vik servetten på mitten.
Vik servetten på andra mitten.
Öppna upp översta fliken och rulla den mot servettens mitt.
Gör likadant med följande tre flikar. Av naturliga skäl hamnar de längre bort från mitten.
Vik den övre kanten under servetten.
Vik sidan där vågorna börjar bakom servetten.

torsdag 28 juni 2012

Midsommarafton

Midsommar har passerat. Ska man välja att se det negativa? "Nu blir det mörkare" och så vidare. Eller ska man se det positivt och  tänka att sommaren precis har börjat? Vi väljer det senare. Med hjälp av föräldradagar (och semester) får vi Postgårdare en lång sammanhållen ledighet alla fyra. Från mitten av juni och ända in i augusti. Riktigt skönt - och välbehövligt!
På midsommaraftonen gjorde vi en trerätters meny.
Förrätt:
200 g lax
2 mango
2 avokado
1 röd chilifrukt
Saft och skal från 2 limefrukter
1 msk matolja
Lite salt efter smak
Skär lax, mango och avokado i mindre, kubiska bitar. Strimla chilifrukten. Blanda ihop detta och tillsätt matolja, limesaft och -skal och salt. Servera!
Varmrätt:
1,2 kg torsk
2 tsk salt
2 chili
2 gurkor
1 kruka koriander
2 finhackade rödlökar
2 burkar bönmix (med olika bönsorter)
Saft och skal från 1 lime
2 msk matolja
Lite salt efter smak
Salt torsken och låt den vara i ugnen på 150 grader i 20 minuter. Finhacka chili, gurka, rödlök och koriander. Blanda dessa ingredienser med bönor, limeskal och -saft, matolja och salt. Servera med kokt potatis.
Efterrätt:
175 g toblerone
3 äggulor
0,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
500 g frysta hallon
3 matskedar socker
Smält toblerone försiktigt i mikron. Vispa äggulor och socker så det blir luftigt. Vispa grädden och vänd ner den i ägg-sockersmeten. Blanda i den smälta chokladen. Häll detta i en form som rymmer ungefär en liter och låt stelna i frysen i fyra timmar.
Blanda hallon och socker och servera till den ur frysen framtagna Tobleroneparfaiten.

Till detta drack Domaine Zind-Humbrecht Muscat Herrenweg de Turckheim, Alsace, Frankrike, 21,50 euro på en finlandsfärja.
Söt, nästan väl söt, smak med tropiska frukter och mandariner. Inget vi nödvändigtvis köper igen, men kull att ha provat. En liten undran: Är inte Alsaceviner överlag väl söta?

onsdag 27 juni 2012

Veckans druva: Chardonnay

Chardonnay - namnet är så vanligt på vinetiketter att det nästan känns mer som ett begrepp eller en vinstil snarare än ett druvnamn. Med ursprung i Bourgogne har druvan spridit sig över hela vinvärlden. Eftersom man i Frankrike vanligtvis inte skriver ut druvnamn på vinetiketterna så var det först när man i Nya Världen började göra smöriga chardonnayviner med "Chardonnay" på etiketten som chardonnayboomen inleddes. Boomen nådde sin peak i slutet av 1980-talet.
Varför blev chardonnayviner så populära? Mycket tack vare den ek som druvan trivs så bra med. Ger en smörig, vaniljtonad smak åt vinerna. Ofta är alkoholhalten hög och eftersom alkohol i sig ger lite söt smak, så kan det spela in. "Chardonnay" är lätt att uttala för engelsktalande. Men kanske viktigast av allt - druvan är lättodlad och har egentligen inte så mycket egen personlighet. Jordmån och hantering vid vinmakandet får stor betydelse för hur vinet kommer att smaka.
Själv uppskattar jag chardonnay i form av vit bourgogne mest. Inte chablis, för jag vill ha den där finstämda, beroendeframkallande smörigheten med lite nötter som man hittar hos vit bourgogne.
Austalien, då? Ja, det blir lätt för mycket av det goda och ek- och vaniljsmaken blir en övermäktigt efter några glas. Fast numera har ju  även australierna tonat ner den värsta ekhanteringen.

tisdag 26 juni 2012

7-årig bröllopsdag

Sju år känns som en väldigt kort tid med tanke på allt som dessa sju år fyllts med. Fast det är ju inte  så lång tid, när man tänker efter. Många i vår ålder (45 sisådär) har ju hunnit fira både en tio- och kanske en tjugoårig bröllopsdag.
Nåväl, år hit och dit! Det är vår bröllopsdag och sämre anledning till att fira finns ju, eller hur?

Vi firade med Västerbottenlax, potatismos och romsås.
Till det drack vi Bollinger Special Cuvée Brut, Champagne, nr 7418, 395 kr.
Äpple, grape och mer kex, till vår besvikelse, än den brödighet vi gärna vill ha när vi dricker champagne.

Älskar dig, Lena!


måndag 25 juni 2012

Bourgogne

Sitter och läser senaste numret av Världens viner, där Bourgogne avhandlas. Tidskriften har blivit framröstad till "Best Wine Magazine in the world". Huruvida detta stämmer eller inte har jag ingen aning om. Men det är en mycket trevlig vintidning och jag blir alltid lika glad när den dyker upp i brevlådan.
I varje nummer tas ett helhetsgrepp på en vinregion. Fötutom vin tas historia, geografi och kultur upp.
Läsningen blir allmänbildande i ett vidare perspektiv än det rena vinperspektivet.
Lena och jag började genast fundera. Kan en resa till Bourgogne vara något när vi fyller femtio? Det är ju en av ganska få vinregioner där både rött och vitt vin är så där underbart gott.
Det är några år kvar, så vi har gott om tid att planera....

söndag 24 juni 2012

Arvids och Sigrids kalas - släktkalaset vid middagen





Dagen passerade och det blev afton...Nya tallrikar och nya servetter (dukarna hade jag tänkt byta, men inga allvarligare spillscenarier hade inträffat, varför de fick ligga kvar från lunchen).


Värden tog sig en paus medan laxen skötte sitt i ugnen.
Servetterna var brutna på två olika sätt: kardinalshatten och faraoernas dubbelkrona (de är snarlika). Servetterna var 64 * 64 cm vilket underlättade.
Det var roligt att få sällskap i öket medan vi dukade om och lagade mat. Min mamma är gammal och inte i den bästa fysiska formen. Men hörsel och förstånd är det inget fel på och hon deltal GÄRNA i diskussionerna. För att hon skulle kunna delta med oss andra flyttade vi in en fåtölj från salongen. Sedan var det problemet löst.
Vad är det som värden häller från en plastpåse må tro?

Örtgazpacho

4 st paprikor, grön, urkärnade och tärnade
2 st gurkor, med kärnhuset bortskrapat och tärnade
1 st vitlöksklyfta, hackad 4 dl färska örter, såsom basilika och persilja
5 dl vatten
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Mixa grönsaker, vitlök och örter med vattnet med i matberedare. Tillsätt olja och vinäger och smaka av med salt. Låt stå i kylen några timmar.
Den kalla örtgazpachon kom väl till sin rätt serverad i glas. Vi var 13 (!!!!!!!!) till bordet vilket förklarar den fula tallriken i bildens vänstra hörn, vi har vara 12 gröna glastallrikar.

Västerbottengratinerad lax

1 laxsida, benad och klar
200 gram riven västerbottensost
200 gram philadelfiaost (eller annan naturell färskost)
Smörj en ugnsfast form. Lägg ner laxen. Rör ihop philadelfiaosten med den rivna västerbottensosten. Bred röran på laxfiléerna. Gratinera i ugn ca 20-25 min i 225 grader. Servera med snabbkokt sparris, potatismos och romsås.
Till detta serverades champagne i tre olika flighter där en flaska champagne jämfördes med ett mousserande vin från något annat distrikt.
Kunde gästerna känna någon skillnad? Mer om detta i ett senare inlägg.
Gästerna börjar slokna och värdparet också. Men Arvid kämpar vidare. Han fick mycket Lego i present - han ÄLSKAR  Lego, kan bygga och leka med dem i timmar. Han har nog alltid varit extremt förtjust i Lego. Från början var det Duplo (Lego med större bitar). Ofta leker han och Sigrid sedan relationer med "gubbarna" som ingår. Ibland är Sigrids 7 cm stora prinsessor med i leken också. Det varierar. Men vid tillfället som bilden togs hade Sigrid somnat rakt upp och ner på näst nedersta trappsteget i trappan. Hoppfäld över en prinsessa. Nej hon satt inte kvar där, hon låg tryggt nedbäddad i sin säng.

lördag 23 juni 2012

Arvids och Sigrids släktkalas - lunchdelen 4 olika smörgåstårtor, makarons och karuselltårta


Så var det dags för Arvid och Sigrids födelsedag med släkten. Det var Arvids sista kalas i raden, men Sigrid har kvar sitt med familjen - hon har ju inte fyllt ännu.
Servettbrytningen heter Robin Hood. Den kommer att beskrivas i en blogg i Er närhet till hösten...
Så fint...
Såja Lena, vi har sett dem nu...
Arvid hade klätt ut sig till dinosaurie, medan Sigrid satsat krut på prinsessutseendet.
Farbror P. och A. gav oss en väldigt fin blomsteruppsättning i "värdinneparspresent" (jämte en kokbok av Sigrid Bárány som vann Sveriges Mästerkock 2012). Vi undrar om inte A. hade gjort blomsteruppsättningen själv. Fin var den och gick dessutom i bordsdukningens färg, lila...
Moster E. och C. Den senare skulle visa sig göra en uppskattad insats som chaufför då Anders åkte till sjukhuset tidigt dagen därpå, vilket vi har skrivit om tidigare. Stort tack C!
Arvid och Sigrid öppnade sina paket med varannan turordning.
Så var det lunchdags. Anders smörgåstårta är oavkortat den som oftast återfinns på vårt bord då det vankas smörgåstårta. Det finns en anledning bakom detta. Andra tårtor gör gästspel, men denna är ett måste.

Anders specialsmörgåstårta!

15 skivor landgångsbröd
400 g rökt lax
6 kokta ägg
Broccolikräm:
400 g broccolibuketter
400 g philadelphiaost
5 msk riven pepparrot
1 tsk salt
5 dl creme fraiche
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
5 dl creme fraiche
5 msk smörgåskaviar
3 msk majonnäs
1 knippe gräslök, finhackad
1 knippe dill, finhackad
Garnering:
300 g skalade räkor
100 g rom

Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten. Mixa broccoli, philadelphiaost, pepparrot och creme fraiche i en mixer. Tillsätt salt och peppar.
Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, gräslök och dill.
Lägg ut tre landgångsbröd på ett lämpligt fat. Bred ut lite kaviarkräm. Lägg ut ägg- och laxskivor. Lägg ut tre nya skivor. Gör om processen med kaviarkräm, ägg och lax.
När 15 landgångsbröd är utlagda smetar man ut broccolikrämen på tak och sidor. Placera ut räkor och rom överst. Färdig att servera!

Ostsmörgåstårta

8 landgångsbröd
16 skivor kavring
Blåmögelostkräm
300 g blåmögelost
200 g mjukt smör
Västerbottenostkräm
400 g västerbotten ost, riven
4 dl créme fraiche
Garnering
4 dl créme fraiche
3 dl rostade solroskärnor (rostas i torr stekpanna i cirka 2 min och svalnar)
400 g brie ost
2000 g blåmögelost
6 rädisor
1 päron
50 g blå vindruvor
Mixa samman blåmögelost och smör. Rör samman västerbotten ost och créme fraiche. Lägg två landgångsbröd och stryk ut ena blandningen över. Lägg över 4 kavringskivor och stryk över  endra blandningen. Gör så tills bröd och fyllning är slut. Täck översta brödskivorna med créme fraiche och täck även siorna med créme fraiche. Fördela solroskärnorna jämnt längs med sidorna. Placera övriga ingredienser på toppen.

Silltårta

2 hela kavringar skurna till 12 skivor på längden
kaviarfyllning
8 ägg, hårdkokta, skalade och tärnade,
2 rödlökar, tärnade
8 dl creme fraiche
400 g kesella
2 dl kalleskaviar
1/2 dl dijonsenap
3 msk vitvinsvinäger
salt och peppar efter smak
garnering
1 stor burk senapssill
1 stor burk inlagd sill
2 rödlökar, tärnade
1 dl finhackad dill

Lägg tre brödlängder på botten. Blanda samman ingreienserna till kaviarfyllningen. Bred 1/3 av fyllningen på botten. Lägg på tre skivlängder och fyll på med 1/3 fyllning. Lägg på ytterligare 3 skivor bröd som täcks av sista delen av fyllningen. Lägg på sista tre skivorna. Toppa tårtan med sillinläggningar, dill och rödlök.

Medelhavstårta

12 landgångsbröd
Fyllning 1:
2 dl kesella
200 g mozzarella
100 g riven parmesanost
2 msk hackade, soltorkade tomater
lite salt och peppar
2 msk hackad basilika
Fyllning 2:
300 g finhackad serranoskinka
2 vitlöksklyftor, hackade
2 dl créme fraiche
2 dl kesella
Garnering:
2,5 dl kesella
4 dl créme fraiche
200 g serrano skinka
1 kruka basilika
1 dl svarta oliver
6 soltorkade tomater i olivolja, skurna i bitar
12 färskostfyllda pimiento
50 g rucola
Mixa samman ingredienserna till fyllnig 1 med mixerstav. Bred på denna fyllning på tre utlagda bröd.
Lägg på tre brödskivor till och bred på ytterligare ett lager med fyllning 1. Tre skivor till och bred på fyllning 2, som även den har mixats med mixerstav. Lägg på de sista tre brödskivorna.
Täck smörgåstårtan med en blandning av kesella och creme fraiche.Placera slutligen ut rucolan längs med sidan och garnera toppen med övriga ingredienser.
Värden rusar vidare.
Tårtan fick Arvid och Sigrid välja gemensamt. De valde karuselltårta. Barnen fick välja varsin färg. Arvid valde grönt och Sigrid lila.Sockerkaksbotten skärs i tre lager. Undre lagret täcks med hemgjord hallonsylt (koka samman hallon och socker. Rör ner 3 gelantinblad som först legat i kallt vatten i 5 min. Låt svalna.) Nästa lager med en blandning av en grädde och vit chokladblandning (5 dl grädde värms upp. Rör ner 600 g vit choklad. Låt svalna i kyl i några timmar. Vispa upp). Det som blir kvar av gräddchoklad blandningen delas upp i två delar. I ena blandade jag i grön karamellfärg. I andra blå och röd karamellfärg (mest rött). Sedan spritsade jag i smörpapper de två olika färgerna på toppen. Sedan blandade jag i blå och röd färg i 50 g marsipan och drygade ut med några deciliter florsocker då marsipanen blev för lös. Kavlade ut, gjorde gjorde "krona" runt tårtan på det mesta och en liten lila ros på vad som var kvar. En liten snutt marsipan färgade jag grönt till löv...
Tårtan krönte jag mned tio ljus - Arvid blåste ut 6 och Sigrid 4...
Var är maten?

Makarons

8 normalstora äggvitor
50 gram strösocker
250 gram mandelmjöl
500 gram florsocker

Sikta mandelmjölet ihop med florsockret. Ställ åt sidan sålänge. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösockret under vispning. Tillsätt hushållsfärg om du vill.
Vänd försiktigt ner äggen i mandelblandningen. Vänd till en jämn smet. Rör inte för mycket!
Prova att klicka ut en sked smet på bakplåtspappet. Den ska flyta ut så att ytan blir slät men fortfarande hålla formen.

Trä en spritspåse över en kanna eller liknande och fyll påsen med marängsmeten.
Spritsa jämna klickar smet på bakplåtspapper.

Låt makaronsen stå och torka i 30-60 minuter. De ska vara lite torra på ytan innan de gräddas, det hjälper till att hålla formen. Sätt ugnen på 160 grader under tiden.

Grädda i 10-12 minuter. De ska vara fasta på ytan. Låt dem svalna innan de tas bort från bakplåtspappret.

fredag 22 juni 2012

Servettbrytning: Sjömansmössan

Visst far tankarna på böljande vågor och matroser då man ser denna ser denna?Sjömansmössan
Vik ut hela servetten och vik den på mitten.
Vik in båda sidorna mot mitten.
Lyft upp ena sidohörnet och vik ut dem, till en triangel, så att de ser ut som taknocken på ett hus.
Gör likadant på andra sidan.
Vänd servetten och gör likadant med hörnen på denna sida.
Vik upp ett lager av basen upp mot hörnen.
Vik ytterligare en gång.
Vänd på servetten och gör likadant på andra sidan.

torsdag 21 juni 2012

Johanneshovsslott i roslagen


Vi var där i maj med jobbet. Rekommenderas varmt!