tisdag 31 juli 2012

Brunch - amerikanska pannkakor, croissanter med mera och sightseeing i Uppsala

Det hade blivit morgon. Vi hade sovit ut i våningen vi hade till vårt förfogande i Uppsala och flanerade över till våra värdar och deras iordningställda dignande frukostbord, cirka 20 minuters promenadväg bort.
Vilken service!!!!

En nyhet för oss var croissanter på burk som ska finnas att köpa på Ica. Märket heter Sarah Lees tror jag.
Öppna förpackningen, rulla ut degen, dela den enligt markeringarna, rulla ihop och in i ugnen i 12-15 minuter. Klart!

Postgårdsromantikerna har gjort sig iordning för att kunna intaga en närande frukost...Kaffet var något alldeles extra från en espressobryggare. Bacon fanns också med.

Amerikanska Pannkakor

5 dl vetemjöl, 4 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 2 msk strösocker, 2 ägg, 5 dl filmjölk och 1/2 dl smält smör Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop ägg, filmjölk och smör i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna. Stek ca 10 cm stora pannkakor på medelvärme i smör i en stekpanna. När det börjar bildas bubblor på ovansidan är det dags att vända pannkakan. Servera med lönnsirap, bär och frukt.
Antikaffärer kan man aldrig få för mycket av. Jag hade sagt åt Sigrid och Arvid att de under inga omständigheter fick röra något i affären. Båda var helt med på detta. Vad jag glömde i mina förmaningar var att detta självfallet kom att gälla även oss vuxna. Sigrid sade åt oss: "Mamma nu har jag sagt åt dig en gång och moster E. två gånger, rör ingenting i affären...."
Anders och jag har filosoferat flera gånger över vad som egentligen menas med texten i portalen in till universitetsaulan "Tänka fritt är stort men tänka rätt är större." Vem är det som avgör vad som är att "tänka rätt"? Känns nästan som om det borde vara tvärtom.

Moster E. berättade om vårens Uppsalasnackis - en byggjobbare hade med sig en kaffekopp upp i glaskupolen. Självfallet tappade han den på glaset. Nu vet man inte riktigt hur man ska få rent den nyss rengjorda glaskupolen från kaffespillet. Jo då ,de syns ordentligt.
Vi passerade Geijergården efter vi hade varit förbi vad som på "min tid" var matematikum (Jag pluggade där). Nu var den tidigare röda färgen vitmålad och jag tror att även instutionen hade bytits ut...
Man kan ana fotografen i glaset. Vi bytte gamla tider mot än äldre. Vi tog oss till evolutionsmuseet som ligger bakom botaniska trädgården.

Anders får inte köra bil ännu, fem veckor efter ögonoperationen - avståndsbedömningen är ännu ej helt intakt.
Man hade några dinosauriemodeller som skulle kunna ge oss en bild av hur de såg ut då det begav sig, han i vänster på bild alltså...

Eftermiddagen avslutades med glass till barnen på en utomhusservering bakom slottet.

måndag 30 juli 2012

Minisemester i Uppsala del 1 med middag

Fördrinken...Någon grön likör blandad med vitt vin och soda.
 Syrran och hennes särbo C. bjöd in oss för några dagars "hotellvistelse" i Uppsala. Middag, brunch och middag serverades av dem hemma i Cs fräscha nybyggda lägenhet med terassliknande balkong, där förövrigt moster E. och C huserade. Vi intog mosters Es paradvåning mitt i Uppsala. Såååå lyxigt!
Självfallet passade vi på att titta på Uppsala slott. Jag hade väl personligen hoppats på nogsamma skrifter om exakt var och hur Sturarna mördades av Erik XIV. Icke så, mina mordiska tankar fick hållas tillbaka.
Men det var kul att se likaväl.




På borggården fanns det fontäner som också kunde uppskattas.

Medan vi tittade runt i staden hade moster E. och C. passat på att duka och göra iordning för middagen.
Sigrid lade sista handen på dukningen som gick i lime och cerise.
Förrätten/drinktilltugget bestod av laxskivor som toppats av creme fraiche, fransk senap, kapris med ärtskott högst upp. Allt på finn crisp bröd.
Den kokta potatisen hade blandats med olja, salt, dill, ärtskidor och sparris.
C. fixar till gasolgrillen på altanen.
Röding och sparris ligger fint upplagt vid hans sida.
Moster E. spelar kinaspel med Arvid och Sigrid.
Medan Anders smyger i biblioteket.
Och jag smuttar på fördrinken.
Efterrätten - en rejäl chokladtårta kom aldrig med på bild. God var den.

söndag 29 juli 2012

Grannarnas flaggstång

Ibland händer oväntade saker som bryter den där behagliga sommarlunken. En sådan sak inträffade den här dagen. Grannarna behövde hjälp med resning av sin nyinförskaffade flaggstång!
Fyra eller fem medelålders herrar hjälptes gemensamt åt att resa den 12 meter långa stången.
Efteråt bjöd grannarna på fika och vi konstaterade att det som hade inträffat var lagom händelserikt för denna sommardag. Man ska inte överanstränga sig!

lördag 28 juli 2012

Laxsoppa och chardonnay från Nya Zeeland

Vårt sommarprojekt att äta mer fisk och mindre kött har fungerat bra så här långt. Försöker man bara variera fiskrätterna så går det bra. Arvid och Sigrid kanske inte gillar alla våra skapelser, men det gör de ju å andra sidan inte när vi lagar kötträtter heller.
Laxsoppa
3 schalottenlökar
4 tomater
2 stånd fänkål
1 kg laxfilé
500 g sparris
1 msk rapsolja
8 fiskbuljongtärningar
3 liter vatten
3,5 dl vitt matlagningsvin
2 tsk körvel
2 lagerblad
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Hetta upp rapsoljan i en stor gryta. Stek finhackad schalottenlöken däri. Häll i vatten, buljongtärningar, körvel, lagerblad och finskivad fänkål. Koka upp och låt sjuda utan lock i 15 minuter.
Lägg i skivad sparris, tomater i småbitar och lax skivad som tärningar. Sjud uner lock i 10 minuter.
Tag av kastrullen från spisen och häll i grädden.  Salta och peppra efter smak och tycke. Servera med bröd.
Till soppan drack vi ett vin som vi druckit tidigare, men då inte blev helt övertygade. Eftersom både min bror P och vinskribenten Kronstam uttryckt sig i positiva ordalag om detta vin kände vi att vi måste prova det igen.
Neudorf Chardonnay Nelson 2010, Nya Zeeland, nr 6464, 149 kr.
Jodå, den här gången smakar det bättre. Vi drack det väl kylt och den väldigt tydliga ekkaraktären balanseras av en nödvändig syra. Utan syran skulle vinet vara kvalmigt. När vinet blev varmare dök den där eftersmaken av bränd sås som vi ogillade förra gången upp igen. Inte lika tydlig, dock.
Gott, men, som Lena uttryckte saken, "inget vin vi verkligen måste köpa igen".

fredag 27 juli 2012

Servettbrytning: Mitran

En väldigt enkel servettbrytning som ändå är snygg och gör sitt extra till bordsdukningen.
Mitran
Veckla ut servetten och bryt den längs diagonalen.
Bryt båda hörnkanterna mot mitten så att en fyrkant bildas.
Vänd på servetten och bryt den på diagonalen med "den hela" spetsen uppåt (inte så liten vikning på baksidan som bilden visar med andra ord, utan nästan upp helt).
Bryt de båda yttersta hörnen mot varandra på servettbrytningens baksida.

torsdag 26 juli 2012

Röding och chenin blanc

Vi har under sommaren försökt dra ner på köttet till förmån för fisk. Att röding skulle bli en barnfavorit kunde vi inte ana. Men oförutsägbarheten i vad barn tycker om och inte tycker om i matväg är i sig nästan - förutsägbar! Nåja, mycket verkar bero på dagsformen. Arvid har alltid varit bra på att prova nya rätter och Sigrid har nu under sommaren blivit mindre skeptisk till nya rätter hon med.
Eftersom det var fredag unnade vi oss efterrätt och dessutom vuxengodis i form av vitt vin från Sydafrika.
The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2010, Bellingham, Sydafrika, nr 75654, 149 kr.
Frisk och tydlig syra inbakad i tropiska frukter kryddad med vaniljtoner från ekfaten. Ett matvänligt och användbart vin som vi gärna köper igen. Gott, med andra ord!
Ugnsbakad röding med löjromssås och gurka
Fisken:
1,2 kg rödingfiléer
2 tsk salt
4 msk smör
Sätt ugnen på 150 grader. Placera fisken på ett ugnssäkert fat. Salta och bred över smöret. Tillaga i ugnen i 30 minuter.
Såsen:
4 dl vispgrädde
1 dl vitt matlagningsvin
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 tsk Maizena majsstärkelse
100 g löjrom
Blanda ihop grädde, vin och buljongtärning i en kastrull. Låt koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt koka i ytterligare 2 minuter.

onsdag 25 juli 2012

Veckans druva: Saperavi

Saperavi är en rödvinsdruva från Georgien. Uppskattad som druva i viner med flera druvsorter då den bidrar med färg och syra. Men även uppskattad som soloartist.
Viner gjorde på saperavi lämpar sig väl för lagring. Druvorna har mörkt skal och mognar sent. Den tål stränga vintrar bra och passar därför att odla i kallare områden.
Saperavi odlas i många av de forna Sovjetrepublikerna så som Ukraina, Moldavien, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan och Georgien och Ryssland.
I de kallare av dessa områden blir syrahalten nästan för hög, så där används druvan mest i blandningar.
Saperavi och cabernet sauvignon har korsats och gett upphov till druvan magarach ruby.

tisdag 24 juli 2012

Tårta till Kristina i fruntimmersveckan: Schwarzwaldtårta

"Du får välja vilken tårta du vill Sigrid, bara det blir en schwarzwaldtårta." Detta generösa erbjudande fick Sigrid inför sin födelsedag av sin far (med glimten i ögat får man kanske hoppas...). Som tur är är det inte bara Anders som är väldigt förtjust i just den tårtan som vi även passar på att avsluta våra fruntimmerstårtor med: Grattis Kristina!

Schwarzwaldtårta

Bottnar:
150 g sötmandel
4 äggvitor
2,5 dl florsocker
Sätt på ugnen på 150 grader. Rita tre cirklar på bakplåtspapper. En vanlig tallrik blir bra som mall. Klipp ut cirklarna och placera dessa på plåtar.
Skålla, skala och finhacka mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa i ytterligare några minuter.
Blanda i mandlen i ovanstående och fördela den uppkomna smeten på de tre cirklarna.
Fyllning:
4 dl vispgrädde
1 msk vanillinsocker
Vispa grädden tillsammans med vanillinsockret.
Fördela denna i lager mellan cirklarna, på ovansidan och kanterna runt om.
Garnering:
150 g mörk blockchoklad
Lite kakao
Smält blockchokladen försiktigt i mikrovågsugn. Bred ut smältan på ett bakplåtspapper. Skär sneda rutor innan chokladen stelnat helt. Garnera med chokladbitarna och sikta lite kakao över tårtan.

måndag 23 juli 2012

Tårta till Emma i fruntimmersveckan: Dinosaurietårta


Emma får litet mer klös på sin tårta. Jane Austens "Emma" hade ju de facto litet mer krut i sig än många fröknar sprungna ur det tidiga 1800-talet (favoriten ur Jane Austens samlingar är annars Elisabeth Bennet i Stolthet & Fördom, men det hör inte riktigt hit). En dinosaurietårta är Emma väl värd (och det menar jag som en komplimang)!
Tårtan var utformad som en dinosaurie - receptet var herrgårdens chokladtårta, men jag hade formerat små koner av marsipan på ryggen som jag glacerade med glasyren. Naglar och ögon var också gjorda av marsipan.

Herrgårdens chokladtårta
125 g mjukt smör
125 g siktat florsocker
1 msk vaniljsocker
125 g blockchoklad, smält i mikrovågsugnen eller i vattenbad
125 g sötmandel, skållad och malen
125 g vetemjöl
4 äggulor
4 äggvitor, hårt vispade i en bunke, så att man kan vända bunken upp och ned utan att de släpper
Glasyr50 g smält smör
1 dl siktat kakaopulver
1/4 dl mjölk
3 dl siktat florsocker
1 msk konjak
Rör samman smöret med vanilj- och florsocker. Rör ner övriga ingredienser utom äggvitorna. vänd ner äggvitorna försiktigt. Grädda i 50-60 minuter i 175 grader C. Låt kallna.
Blanda samman glasyringredienserna tills en jämn och smidig smet har bildats. Bred glasyren över den kalla kaka. Låt stå kallt i några timmar.

söndag 22 juli 2012

Tårta till Magdalena i fruntimmersveckan: Karuselltårtan


Inte heller denna tårta fick sin rättmätiga plats då det begav sig, det är så mycket som är gott då det vankas kalas. Så med denna tårta firar vi Magdalena - grattis! Tårtan valde Arvid och Sigrid ut till deras gemensamma kalas med släkten. De ville ha en tårta i lila och grönt. Så fick det bli.


Karuselltårtan

Sockerkaksbotten

2 stora ägg
2 dl socker
50 gram smör eller margarin
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en sockerkaksform och strö den med ströbröd.
Vispa ägg och socker så att det blir fluffigt efter några minuters vispande. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken. Rör om tills smeten blir jämn och häll sedan ner det i sockerkaksformen.
Grädda i ca 25-30 minuter beroende på ugn. Använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lite innan den vänds upp och ner.

Sockerkaksbotten skärs i tre lager.

Undre lagret täcks med hemgjord hallonsylt (koka samman hallon och socker. Rör ner 3 gelantinblad som först legat i kallt vatten i 5 min. Låt svalna.) Nästa lager med en blandning av en grädde och vit chokladblandning (5 dl grädde värms upp. Rör ner 600 g vit choklad. Låt svalna i kyl i några timmar. Vispa upp). Det som blir kvar av gräddchoklad blandningen delas upp i två delar. I ena blandade jag i grön karamellfärg. I andra blå och röd karamellfärg (mest rött). Sedan spritsade jag i smörpapper de två olika färgerna på toppen. Sedan blandade jag i blå och röd färg i 50 g marsipan och drygade ut med några deciliter florsocker då marsipanen blev för lös. Kavlade ut, gjorde gjorde "krona" runt tårtan på det mesta och en liten lila ros på vad som var kvar. En liten snutt marsipan färgade jag grönt till löv...

lördag 21 juli 2012

Tårta till Margareta och Johanna i fruntimmersveckan: Sagoslott

Denna tårta hade vi på Sigrids barnkalas, men den kom litet i skymundan bland allt annat. Synd, tänkte jag då den var riktigt god. Då får den en ny chans att komma till sin rätt nu, genom att dessutom hedra två damer i fruntimmersveckan: Margareta och Johanna!!!

Sagoslottstårta

Slottstårtan gjorde jag av en vanlig sockerkaka -(i rektangulär form).

Sockerkaka

2 stora ägg 2 dl socker 50 gram smör eller margarin 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 1 dl mjölk 2 tsk vaniljsocker Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj den rektangulära sockerkaksformen och strö den med kokosflarn. Vispa ägg och socker så att det blir fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken. Rör om tills smeten blir jämn och häll sedan ner det i sockerkaksformen. Grädda i ca 25-30 minuter beroende på ugn. Använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lite innan den vänds upp och ner.
Skär sockerkakan i tre lager.

Varannat varv hallonsylt, varannat varv en blandning av grädde och smält vit choklad. På de översta två lagren (av fyra) har jag inte lagt på sockerkaksbotten på mittersta tredjedelen (detta för att få till två torn). Som dörr och fönster har jag använt after-eight och annan choklad. Lilafärgad (en mindre del blå karamellfärg och en något större mängd röd karamellfärg) grädde har spritsas längs efter tinnar och torn. På åtta grillpinnar har jag placerat lika många lilafärgade marsipanvimplar. Tornen är prydd med varsin lilafärgad krona av lila marsipan. Blir marsipanen blöt av all karamellfärg är det bara att blanda i mer florsocker.
 

fredag 20 juli 2012

Servettbrytning: Segelbåten

En liten segeltur på tallriken kanske?

Segelbåten

Vik servetten på mitten.
Vik ner den övre högra kanten diagonalt ner mot baslinjens mitt.
Bryt över höger sidan över vänstra sidan av servetten.
Lägg över den lilla lösa triangeln om övriga servetten.
Vik upp kanterna på triangelns bas.

torsdag 19 juli 2012

Fruntimmersveckan -Päronkaka till Fredrik och Sara

Detta år tänkte vi bjuda på fem olika bakverk under fruntimmersveckan. Vi smyger igång med en väldigt god päronkaka till Fredrik och Saras ära.

Päronkaka 150 gr smör, smälts
150 gr valnötter, hackas grovt
50 gr hasselnötter hackas grovt
3 st päron - skärs i sammanlagt 12 skivor vardera, med kärnhus borttaget
4 st ägg, medelstora
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk råsocker
Smörj en pajform med smör och täck kanterna med ströbröd. Ställ formen åt sidan.
Värm ugnen till 180 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt mjöl och det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Lägg ner päronskivorna i cirklar ovanpå. Strö över nöthack och toppa med råsocker. Grädda inte kakan för länge, högst 35–40 minuter. Den ska vara en liten aning ogräddad i mitten. Låt kakan kallna, och helst stå 1 dygn innan servering. Serveras med vaniljgrädde.

onsdag 18 juli 2012

Veckans druva: Chenin blanc

Chenin blanc är verkligen en mångsidig druva! Dels kan den ge upphov till de härligaste, mest långlivade söta viner man kan tänka sig. På andra håll är den uppskattad som arbetshäst i enkla bordsviner. Dessutom dyker den upp i mousserande viner och i starkviner.
Ursprungligen kommer den från Loiredalen i Frankrike. Men idag är druvan spridd och i Sydafrika är det den mest odlade druvsorten. På 1980-talet odlades mer chenin blanc i Kalifornien än i hemlandet Frankrike. Även i Australien, Nya Zeeland och i Israel odlas den.
År 1999 visade man med DNA-analys att det troligen föreligger släktskap mellan sauvignon blanc och chenin blanc. Kan man ana det? Ja, kanske. Båda druvsortertna har ju gott om syra.
Hur smakar då chenin blanc? Ja, hög syra, honung och vått ylle. Just vått ylle är bra att komma ihåg om man vill ha en luktmarkör för denna druva att plocka fram vid blindprovningar.
Om vinerna på druvan är goda? Ja, absolut. Särskilt de söta varianterna, skulle jag säga.

tisdag 17 juli 2012

Tre italienska rödviner

Vi bjöd hem en grannfamilj på vinprovning en kväll när det var lite uppehåll i regnandet. (Nej, jag tänker inte klaga på allt regn denna sommar. Jag tycker att det har varit ganska skönt.)
Vi provade tre italienska rödviner gjorda på tre olika druvor, nämligen; nebbiolo, sangiovese och primitivo. Det var inte lätt att skilja dem åt!
Ca Maggiore Langhe Rosso 2009, Langhe, Italien, nr 73096, 99 kr.
Gjort på den sturska och tuffa druvan nebbiolo. Körsbär, choklad och en tydlig strävhet som märks framför allt i eftersmaken. Fin balans, matkrävande och kvällens godaste vin.
Monrosso 2008, Chianti, Italien, nr 71655, 99 kr.
Gjort på chiantidruvan sangiovese. Körsbär, kryddor och lite ek. Strävheten här är mer direkt, men inte lika uttalad som hos nebbiolovinet ovan. Gott, men inte så mycket mer.
Passitivo Primitivo 2010, Apulien, Italien, nr 3300, 89 kr.
Gjort på den syditalienska druvan primitivo. Koncentrerat, smakrikt men inte särskilt strävt. Björnbär, choklad och eldighet från den höga alkoholhalten. Gick att dricka, men det var inget vin som riktigt berörde på något sätt.
Barnen hade en egen liten juiceprovning. Är det äpple eller päron, månne?