torsdag 3 maj 2012

Trerätters med japanska förtecken

En av mina väninnor, G, från nationstiden samt hennes familj kom på besök. Eftersom G. var au pair i Japan ett år (för ja, ett tag sedan)  plus det faktum att familjen F-J ofta serverar fisk, tyckte vi att Japaninspirerad mat med tyngpunkt i fiskriket, vore en idé. Dukningen gick i pastellfärger, med servettbrytning "kimono" på pastellfärgade linneservetter. Även ljus och serveringsfat gick i samma färgskala.  
Som förrrätt serverade vi tre olika sorters sushi, med tonfisk, lax och nori.
Laxen och tonfisken fick ligga i frysen innan vi tog ut den någon timme före servering. det är lättast att skiva fisken då den är litet halvfrusen. Viu använder helt vanligt grötris som ris.

Sushiris
10 dl rundkornigt ris20 dl vatten8 msk risvinäger5 msk socker1 msk salt
Fisk (beräkna 10-15 g per bit):lax, skuren i tunna skivor
tonfisk, skuren i tunna skivor
Tillbehör:japansk sojawasabiinlagd ingefäraSkölj och tvätta riset noga i kallt vatten i cirka 20 minuter. Koka upp och låt koka i cirka 20 min. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket. Låt svalna.
Fukta händerna i vatten. Ta lite ris i handen och rulla ihop till en äggformad boll. Ta en bit fisk i andra handen och lägg på risbollen. Lägg två fingrar över och tryck till. Forma lite i kanterna.
Lägg upp på stora uppläggningsfat.
Sushi i noriark
24 noriark
2 gurka, som skärs i långa tunna skivor
3 pkt crabsticks
1 klick wasabi
ris
Lägg ut noriarket på bordet. Bred över ett tunt lager ris. Lägg crabsticks och gurka i sidan närmast Dig och rulla hela noriarket som en rulltårta. Låt noriarken stå någon halvtimma och "gotta till sig". Skölj en vass kniv i kallvatten och skär en 1 cm tjock skiva. Skär upp rullen med 1 centimeters mellanrum. Skölj kniven ofta under kallvatten, annars fastnar allt på kniven och det blir en enda sörja.
Servera med Wasabi, inlagd ingefära och japansk soya. Ätes med fördel med pinnar.
Riktigt gott och mysigt var det. Deras 11 månaders son O. var ett riktigt charmtroll, men eftersom han redan kunde gå fick föräldrarna springa en hel del...

Asiatisk touch på varm sesamlax på en soyasåsspegel med ris, wasabikräm och ingefärsallad
Sesamlax
Sesamfiléer, 4 st
2 msk sesamfrön
Lägg laxfiléerna i en oljad form. Strö sesamfröna över och ställ i ugnen på 175 grader C. under 15-20 minuter.
Soyasås
2 dl vatten
1/2 msk kalvbulgjong
1 tsk ingefära, malen
1 dl japans soya
1 msk mazenamjöl
Blanda samman ingredienserna och låt koka upp.
Wasabikräm
5 dl gräddfil
1 tsk wasabi
blanda samman ingredienserna.
Ingefärssallad
1 gurka, skala av allt mörkgrönt och skala längs långsidan
1 burk inlagd ingefära
Blanda samman.

Lingonkaka

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Blanda mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggula och blanda till en mindre smulig deg. Tryck ut degen i springform (med löstagbar kant).
Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl och häll i springformen.
Grädda i ugnen i 40 minuter.

Unge herr D. var Arvids första kompis. Vad som är kul är att det klickar fortfarande lika bra - de har verkligen roligt tillsammans.

1 kommentar: