fredag 8 maj 2015

Servettbrytning: Diamanten eller Pyramiden

Vill man ha tema som spinner på diamanter fungerar ju denna servettbrytning ypperligt. Samma sak om det är det gamla Egypten, eller Mayariket eller de gamla Aztekerna ska ha en roll i temat fungerar den ypperligt som pyramid. Även den matematiskt intresserade som ska ha en trigonometrifest (för det är ju förstås ett förstahandsval för vilken matematiker som helst... :)) kan ju ha glädje av denna på tallriken.

Diamanten eller Pyramiden

Öppna upp servetten helt.
Vik servetten diagonalt på mitten.
Tag det övre hörnet och drag det försiktigt ner mot servettens mitt.
  Gör likadant med servettens nedersta hörn.
 Flytta servettens två lösa trianglar så att de möts högst upp på servetten. 
 Vik in de nedre yttre kanterna på dessa  trianglar som har bildats.
De lösa "flärparna" som har bildats upptill viker du ner i de fickor som nybildade trianglarna kan sägas vara.
 Vänd på servetten och gör likadant på undersidan. 

torsdag 7 maj 2015

Veckans vintips: Virginie de Valandraud 2012

Virginie de Valandraud 2012, Bordeaux, Frankrike, nr 99230, 299 kr
En ny årgång av en gammal favorit - Virginie de Valandraud. Vi har uppskattat tidigare årgångar och 2012:an gör oss inte besvikna!
I doft och smak hittar vi toner av svarta vinbär, choklad, örter, lite vanilj och kaffe. Vinet är smakrikt och välbalanserat. Synd att fler gillar det - det finns inte så många flaskor kvar på Systembolaget.

onsdag 6 maj 2015

Veckans druva: Juhfark

Juhfark är en vitvinsdruva som odlas i Ungern. Namnet betyder fårsvans och har att göra med druvklasarnas utseende.
Juhfark anses vara en gammal ungersk druvsort även om man inte är helt på det klara med druvans släktskap med andra druvsorter.
I Ungern hittar man odlingar med juhfark i Somló, som är ett område beläget norr om Balatonsjön.
Viner på druvan blir rustika och syrarika. Lite tid på ekfat rundar av dem och ger mer av elegans och tillgänglighet.

tisdag 5 maj 2015

Veckans dukningsdetalj: Ostknivar och - hyvlar

Osthyveln är en norsk uppfinning från 1925. Den är vanlig i nordiska hushåll men inte utanför denna region.
Ostknivar kan vara allmänna specialknivar för ost eller specifika för en speciell osttyp.
En parmesankniv ser ut som en dolk (högst upp på bilden) är spetsig med ett kraftigt blad, för att kunna bryta loss bitar i mycket hårda ostar t.ex. lagrad parmesan.
Ostknivar i gamla nysilverserier från nu, förra och förrförra seklet har oftast en rak sida att skära osten med och en litet rundad översida.


måndag 4 maj 2015

Edla 84 år!

 Drottning Elisabeth II av England talade om Annus horribilis för ett antal år sedan. För min mamma skulle nog den beskrivningen gott kunna beskriva 2014.
Under våren fick hon en blodförgiftning och hamnade på sjukhus, väl hemma en månad senare hade musklerna försvagas så hon kunde inte ta sig till sin övervåning där dusch och dylikt fanns. Hon fick då flytta till ett korttidsboende under 3-4 månader tills dess att dusch och annat nödvändigt var installerad på bottenvåningen.
 I slutet av juni 2014 kunde hon slutligen flytta hem.
Så passerade sommarmånaderna  juni och halva augusti.
Sedan var det dags igen; nu var det dags för hjärninfarkt med halvkroppsförlamning som följd.
 
Vad som var läskigt i sammanhanget var att Edla kallade på ambulans för att hon hade fallit i hemmet, men det var inte förrän i helgen några dagar senare som syrran och jag var på sjukhuset och då kunde se att hon var sned i ansiktet som man noterade att hon hade fått en hjärninfarkt.
 
Jag hade pratat med Edla i telefon tidigare under veckan då hon var på sjukhuset. Både jag och hon noterade att hon sluddrade mycket då hon talade. Vidtalade detta med en läkare som sade att det berodde på att hon hade för höga blodsockervärden i kroppen och att det var orsaken...
 Sedan dess har hon varit rullstolsburen och kan inte ens rulla rullstolen själv.
 Men hon bor nu på ett äldreboende med ett ganska stort rum och vi har flyttat dit så mycket möbler vi bara kunde trycka in. Så hon har det ändå ganska bra. Även om hon självfallet helst skulle vilja flytta tillbaka till villan.
 Mammas favoriträtt på barnens släktkalas är

Silltårta

2 hela kavringar skurna till 12 skivor på längden
kaviarfyllning
8 ägg, hårdkokta, skalade och tärnade,
2 rödlökar, tärnade
8 dl creme fraiche
400 g kesella
2 dl kalleskaviar
1/2 dl dijonsenap
3 msk vitvinsvinäger
salt och peppar efter smak
garnering
1 stor burk senapssill
1 stor burk inlagd sill
2 rödlökar, tärnade
1 dl finhackad dill

Lägg tre brödlängder på botten. Blanda samman ingreienserna till kaviarfyllningen. Bred 1/3 av fyllningen på botten. Lägg på tre skivlängder och fyll på med 1/3 fyllning. Lägg på ytterligare 3 skivor bröd som täcks av sista delen av fyllningen. Lägg på sista tre skivorna. Toppa tårtan med sillinläggningar, dill och rödlök. 
 Efterrätten var en köpeskaka.
Nog kan man förstå att även om det är fint där hon bor så vill hon hem. Men det går inte. Tyvärr.

söndag 3 maj 2015

SM-skolschack i Linköping! Schackturnering!

Sista helgen i april och det var Sverigemästerskap i schack för skollag. Lagen delas in i låg-, mellan-, högstadium samt gymnasium.
Arvids lag var det enda lag från hans skola som hade kvalat in.
Anledningen till att de hade tagit sig så långt var ju självfallet dels av egen förmåga. Dock bör en av skolans fritidsledare framhållas - utan honom hade det inte gått.
Arvids lag var ett av få som aldrig hade hört talas om "ranking".
Denna kunskapsmiss till trots har de tagit sig vidare under våren från DM-semifinaler och DM-final. Och nu var de med i SM!!!
För att slippa ha en stressig helg åkte vi till Linköping redan på fredag vid 16.00.
Väl framme intog vi medhavda pizzor och vin på hotellrummet. Arvid och Sigrid älskar hotellvistelser.
Ett lagom avancerat rosévin var perfekt för pizzorna - Minuty från Provence, Frankrike.
Laget är laddat och redo att sätta igång.
Det var en fantastiskt att se så många barn vara så tysta under ganska lång tid. Alla ronder kunde som mest pågå under 1 timme. De flesta tog slut efter några minuter. Ändå måste de vara tysta så länge de befann sig i spelrummet. Och det var de.
 Vi kan märka det när vi spelar mot Arvid - det går så fruktansvärt fort då han gör sina drag. Ändå har inte vi en chans att vinna, numera.
Med spänd väntan inför start.
Jag, Lena, blev själv jättenervös då en rond just skulle till att starta - det kändes stort att de har kommit så här långt. Själva verkade de ta det ganska piano.
Många motspelare började konversationerna med frågan "Vad har du i ranking?".
Nu har Arvid, Sigrid och åtminstone en av lagmedlemmarna anmält sig till närmaste schackklubb för mer organiserat spel. De kommer därför att förstå frågan bättre nästa år. Samma klubb som de nu anmält sig till, ringde fritidsledaren på deras skola och lovprisade hans insats (ingen från klubben hade nått lika långt). Vad var hans hemlighet???
Vi föräldrar väntade spänt utanför.

Kinamat var uppskattat som lördagsmiddag innan det var dags för sista ronderna.
En extra krydda i spänningen var en familjs ständiga kamp mot klockan. Skulle de hinna i tid till nästa rond/måltid/rond?
Jo då, minuterna stod ständigt på deras sida och vi kunde alla pusta ut.
Vi kunde ta oss tillbaka till vår hörna och invänta resultat.
Dags för uppladdning!
De hamnade nätt och jämnt på övre halvan i resultatlistan.
De lovade varandra att komma med även nästa år.
Även om det finns många andra intressen än schack....

lördag 2 maj 2015

Linköping!

 
 Av randiga skäl som vi ska skriva om imorgon for hela familjen till Linköping förra helgen. Medan Arvid och hans kompisar försvarade skolans heder i schack och Anders vakade över detta, passade Sigrid och jag på att beskåda det historiska Linköping.  
Litet spännande var att för att komma till schackturneringen måste man passera bron Stångebro (Slaget vid Stångebro utkämpades 1598, mellan hertig Karl (som därefter blev Karl IX) och hans borsson Sigismund, kung av Sverige och Polen. Hertig Karl segrade och kunde därefter utse sig själv till svensk kung).
 Vi drack brunn i vad vi förstod var världens äldsta fungerande brunn, i Linköpingsslott. Brunnen var från 1100-talet.
Vattnet var gott, smakade litet som flinta. Det testas varje år och är fullt tjänligt.  
 Biskop Brask, han med Brasklappen huserade på Linköpingsslott tills Gustav Vasa bytte religion, till den protestantiska läran.
Guiden var helt suverän, det var som att vi var med då det hände.
 Slottet bär på en händelserik historia.
 Sigrid spelar orgel i kyrkan.
 Därefter tog vi oss till Gamla Linköping.
 En gammal kulbana från förra sekelskiftet. 
 Sigrid antecknade...
 ...och antecknade...
 Då det regnade som värst passade vi på att äta våfflor.
 Tillbaka till kyrkan.

fredag 1 maj 2015

Servettbrytning: Pergamentrullen

En ståtlig men enkel servettbrytning.

Pergamentrullen

Vik servetten längs diagonalen.
Vik den spetsiga delen 180 grader över servetten, cirka 10 cm över baskanten.
Vänd servetten.
Vik in de yttre hörnen mot spetsen så att servetten har raka kantsidor.
Rulla in båda sidorna mot servettens mitt.
Knyt samman med servett.
 
 Klart!