onsdag 19 oktober 2022

Höstmiddag med bröderna och A

Mina bröder M och P och Ps flickvän A kom över på en höstmiddag.
Arvid jobbade och Sigrid var bjuden till en kompis som fyllde år.
Lena hade fullt upp - hon hämtade Arvid vid 21 och Sigrid vid 23.
Arvid hann vara med ett tag men Sigrid kom för sent.
Förutom middag stod vinprovning på agendan.
Temat var vita viner från Alsace.
Lena fick ta del av vinerna efter 23.

Alla prickade in de tre druvsorterna riesling, pinot gris och gewurztraminer.
Det är kul när en vinprovning går bra!
Nästa gång vi träffas blir på ett julbord.
Återstår att bestämma tid och plats.

 

tisdag 18 oktober 2022

Matlagning med kollegor

 

Vi kollegor hade pratat om att göra något tillsammans under hösten.
Kollegan M föreslog matlagning.
Så han bokade in en måndagkväll på Swedish Taste.
Vi var fjorton stycken som skulle få till en trerätters.
Som god vägledning hade vi de båda personerna i personalen.
Det blev en riktigt lyckad kväll då man dessutom snappade upp lite på temat matlagning.

måndag 17 oktober 2022

Fågelskådare med förhinder

Lena och jag skjutsade Arvid till extrajobbet - tanken var att vi därefter skulle ta en långpromenad runt en fågelsjö några mil bort.
Men helt plötsligt öppnade sig skyn.
Det blev till att åka hem igen.
När det blev uppehåll tog vi en promenad hemifrån. Men återigen - regn, blåst och rejäl åska.
Kanske skönast att vara inne en sådan här dag!

söndag 16 oktober 2022

Höstdukning


https://www.instagram.com/tv/Cju7LCCjJKI/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

lördag 15 oktober 2022

Halvflaskor - bra om man vill prova fler viner!


 Det var Lena som införde konceptet.
Köper vi halvflaskor kan vi prova åtminstone två olika viner kvällar då det bara är vi.
Ja, det kanske inte är en helt häpnadsväckande tanke.
Men ibland är de enkla lösningarna alldeles för enkla - man ser dem inte i all sin enkelhet.

fredag 14 oktober 2022

Servettbrytning Stallmästaregården

När jag ser en servettbrytning jag inte kan brukar jag försöka förstå hur den är gjord.
Då jag passerade Stallmästargården fick jag syn på denna.
Håll tillgodo!

torsdag 13 oktober 2022

Veckans vintips: a Rina Etna Rosso 2020


a Rina Etna Rosso 2020, Etna, Sicilien, Italien, nr 92456 , 219 kr
Rödbärigt vin från Etnas sluttningar gjort på druvsorten nerello mascalese. Och det är en druvsort som vi gärna utforskar vidare framöver.
I doft och smak hittar vi inslag av körsbär, hallon, örter och choklad.
Gott!

onsdag 12 oktober 2022

Druvan och vinet 47: Grolleau noir; 2020 Margot Rousseau-Petit Ismael

 Grolleau noir
Enligt noteringar ska denna rödvinsdruva ha planterats strax utanför Loiredalens utkanter år 1810 - detta av en bonde vid namnet M Lothion. 
Grolleau ska för övrigt kunna härledas till det franska grolle, som betyder svart kråka.
En bra beskrivning av druvornas utseende.
Ganska snart tog sig druvsorten in det egentliga Loireområdet där den också odlas idag. Och den är faktiskt den tredje mest odlade rödvinsdruvan i hela Loiredalen - besegrad endast av gamay och cabernet franc.
Vinerna får ofta en lite ljusare rödtonad färg. Inslag av röda bär som körsbär och lingon är vanliga.
Dock görs inte då mycket rödvin på druvsorten - rose är vanligare.

Margot Rousseau-Petit Ismael 2020, Loire, Frankrike, 255 kr
Personligt vin med inslag av smultron, lingon, apelsin och örter.
Gott vin som får en att stanna upp och känna att det där med att bredda sitt vinspektrum inte är en så dum tanke ändå!


tisdag 11 oktober 2022

Veckans vintips: Pais Franco Roberto Henriques 2021


Pais Franco Roberto Henriques 2021, Chile, nr 56953 , 215 kr
Spännande rödvin från Bio-Bio i södra Chile gjort på druvsorten pais.
I doft och smak hittar vi röda bär, örter, smultron och apelsin.
Spännande och annorlunda - det blir fler flaskor framöver!