måndag 29 februari 2016

Vegetarisk för - och huvudrätt i form av het linssoppa och falafel.

Jag har ganska många kollegor som är veganer. En av dem pratar vid ett par tillfällen med sådan inlevelse om falafel och vikten av att inte koka kikärtorna att jag blev sugen på att testa.
En annan har talat sig varm om en speciell linssoppa som lät riktigt god!
Så denna fredag stod vegetarianskt på menyn!
 

 Het linssoppa

Den vita delen av en purjolök
2 morötter
2 - 2 1/2 tsk röd currypaste
2 msk olja
2 1/2 dl röda linser
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 L vatten
1 kruka koriander
färskpressad limejuice från 1 lime
1 msk asiatisk fisksås
1 tsk salt färsk koriander till garnering
  Skala och grovhacka löken. Skala och skär morötterna i cm-stora tärningar. Fräs lök och currypaste i olja i en stor kastrull 2–3 minuter. Tillsätt morötter och linser, fräs ytterligare någon minut under omrörning. Häll på kokosmjölk och vatten. Låt koka under lock ca 20 minuter, tills linser och morötter är mjuka. Ta från värmen och mixa slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt limejuice och fisksås, krydda med salt. Toppa med koriander.  
Jag serverade en sås med mixad fetaost, honung och grekisk yoghurt till.


Falafel

3 dl kikärter
1 tsk salt 
svartpeppar
2 tsk malen mald spiskummin 
1 tsk malen koriander 
0,5 purjolök 
4 vitlöksklyftor 
1 dl persilja 
0,5 citron, pressad
1 msk vetemjöl 
2 dl olja att steka eller fritera i
 
Blötlägg kikärterna kvällen innan. Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja och blanda i kikärtssmeten. Tillsätt citronsaft. Blanda i 1-2 msk vetemjöl. Forma små bullar. Stek bullarna i lite olja i en stekpanna, ett par minuter per sida. Eller hetta upp olja (så att den täcker falafeln) till 180° i en liten tjockbottnad kastrull. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gyllenbrunt på 1 minuter. Lägg i några bullar i taget och fritera dem 1-2 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Till detta serverade jag bulgur med paprika, lök och squash. Och söt chilisås till.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Jag har planterat att göra egen falafel hur länge som helst, men av någon anledning har det ännu inte blivit av. Ser toppengott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var enklare än jag trodde.
      Vad roligt att höra ifrån dig igen fröken Dill!
      Vänligen,
      Lena

      Radera