tisdag 9 augusti 2016

Veckans dukningsdetalj: Jardinjär/Jardinière


Jag har redan skrivit om denna bordsdetalj men så har jag nyligen fått tag i ett nytt exemplar från tidigt 1900-tal, varfö jag skriver om dem igen.  
Den är avsedd för blomsterarrangemang och kom i bruk under 1600-talet. Under 1700-talet, då ofta i fajans, nådde de en ny höjdpunkt. Under andra delen av 1800-talet, då nysilveranvändningen nådde nya höjder vid de borgerliga middagarna var användningsområdena enorma. Det tidiga jugend/art nouveau har ju tydliga inslag av naturen - och jardinjärerna hade ju rimligen där en självklar plats.

Jugend/art nouveau föddes ungefär samtidigt i många europeiska städer. I de flesta länder kom stilen att kallas Art Nouveau – ny konst – efter butiken Galerie d’Art Nouveau i Paris. I Tyskland kom stilen att benämnas Jugendstil. De nordiska länderna var kraftigt influerade av Tyskland, och här kom namnet att förkortas till Jugend. I Italien kallas stilen för Stile floreale och som namnet antyder kommer inspiration från naturens organiska former. Genom att söka sig till naturens formspråk och i viss mån inspireras av Art and Crafts-rörelsen, som uppstod i England vid mitten av 1800-talet, skapade man Jugendstilen. Linjespelet var svepande, oregelbundet och dekorerna bestod oftast av blommor eller insekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar