lördag 28 juli 2018

Beati Paoli - föregångare till maffian eller god Robin Hood-sekt?


 Beati Paoli är namnet på en hemlighetsfull sekt tros ha funnits i medeltida Sicilien. Sekten, som beskrivs av författaren Luigi Natoli i hans historiska roman jag Beati Paoli (skriven som en serie under pseudonymen William Galt 1909, sedan åter som publicerades böcker 1921 och 1949), liknar en ordning av riddare kämpar för fattiga och ofrälse. 
 
Siciliens historia bär vissa bevis för att den Beati Paoli faktiskt existerade. I 1071 feodalism introducerades på Sicilien av dess erövrare, Norman Herren Roger II de Hauteville. Adeln började utnyttja sin feodala rättigheter i århundraden framöver, inkvisitionen fick också ett fotfäste i Sicilien. 
Någon åtgärd av de ofrälse  kunde tolkas av staten eller kyrkan som uttryck för förräderi eller kätteri och var belagt med dödsstraff.  I denna miljö bildades den hemliga sekten Beati Paoli. Sekten påstås motsätta sig både kyrkan och staten, försvara ofrälse från överträdelser som orsakas av regimen.
Medlemmarna bar svarta huvor rockar och drevs nattetid från sin tillflykt i resterna av katakomberna och underjordiska kanaler av Palermo. Det är inte känt när den Beati Paoli var etablerad, men romanen av Luigi Natoli sätter sin prägel på 1600-talet i staden av Paoli. 

Ursprunget till namnet är också okänt, även om vissa knyta till Franciskus av Paola eller Beato Paola. och kan närmast jämföras med Englands Robin Hood. Idag, finns spår av den Beati Paoli i stadsdelen Capo i Palermo, där ett torg, en gata och en restaurang bär deras namn. 

På Sicilien kom den Beati Paoli att ses – såväl i folkhjälte ideologin av maffiagrupper – som en proto-manifestation av maffian. Den sicilianska maffian älskar att framställa sig själva som efterträdarearna av den Beati Paoli, och Cosaen Nostra gillar att spåra sitt ursprung till sekten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar