onsdag 18 juli 2018

Veckans druva: Nero d´Avola

Nero d´Avola är en rödvinsdruva som med stor sannolikhet har sitt ursprung i staden Avola som är belägen nära Syrakusa på östra Sicilien.
Redan år 1696 beskrevs druvsorten av den sicilianske botanisten Francesco Cupani. Dock kallades den då calavrisi - det lokala dialektala uttrycket för calabrese (från Kalibrien). Ja, det var druvans namn under 1700- och 1800-talet. Men även i dagens officiella italienska druvregister går nero d´Avola under namnet calabrese. Calabrese dyker även upp som namn för bland annat sangiovese vilket gör att nero d´Avola är ett mer entydigt namn och därför lämpligare.
Ja, hur som helst - nero d´Avola har störst odlingsyta av Siciliens rödvinsdruvor. Det finns odlingar över i stort sett hela ön.
Tidigare användes druvsorten i blandningar för att ge färg åt vinet. I dagsläget uppskattas den även på egen hand. På egen hand ger den upphov till viner med djup färg, tydlig fyllighet och strävhet, tydlig syra och inslag av plommon och söt choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar