torsdag 11 oktober 2018

Veckans druva: Dolcetto

Dolcetto är en rödvinsdruva med ett ursprung i Piemonte i norra Italien. Den omnämns i skrift första gången år 1593.
I Piemonte får den samsas med nebbiolo och barbera om utrymmet. Dock är trenden att dolcetto tappar terräng till förmån för barbera. Men dolcetto har en konkurrensfördel - den mognar tidigt. Det gör att dolcetto passar bra i lite svalare odlingsområde på lite högre höjd.
Dolcetto betyder "den lilla söta". Men vinerna är egentligen inte söta. Druvsorten har låg syrahalt och detta faktum kan få druvorna att framstå som sötare än vad de egentligen är.
Viner på druvan får djup färg och en mjuk lite rund framtoning. Tydlig bärighet i kombination med inslag av mandel är vanligt förekommande. Tanninerna är påtagliga och detta i kombination med den låga syranivån kan bli en viss utmaning för vinmakaren att få ihop.
Dolcetto odlas även i mindre omfattning i Frankrike, USA, Australien och Nya Zeeland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar