fredag 31 augusti 2012

Servettbrytning familjen Caps, del 2: Kardinalshatten

Vad snackade jag om? Att jag skulle bli klar med alla servettbrytningar från Hallwyllska till vårterminen? Det tar väl snarare två år, om jag tar en varje fredag??? Nåväl, vi får se var det landar. Här kommer del två ur familjen "caps": Kardinalshatten.
Kardinalhatten
Veckla ut servetten och vik den på mitten så att en lång rektangel bildas.
Vik först en remsa nedåt och sedan tillbaka uppåt igen.
Vik servetten och vik hörnen mot varandra nedåt.
Gör samma vikning längs rektangelns andra kortsida.
Vik upp nederkanten så att den kommer snett nedanför den övre.
Vik sidorna bakåt, stick flikarna i varandra och ställ servetten.

torsdag 30 augusti 2012

Capellania 2006, Rioja, nr 71142, 175 kr

När det gäller vit Rioja har Lena och jag helt olika smak. Jag gillar verkligen stilen medan Lena inte alls kan med den. Det jag upplever som en tilltalande vaniljsmak upplever Lena som härsket smör. På ett sätt förstår jag henne - dessa viner har betydligt mer oxiderade smaker än ett genomsnittsvin. Men jag gillar den långa, vaniljrika eftersmaken som på ett nästan oväntat sätt kliver in  när den första, mer friska smaken precis börjat klinga av. Ett annorlunda vin. Gott! Gott - om man gillar stilen. Men det gör inte alla!

onsdag 29 augusti 2012

Veckans druva: Sangiovese

Italiens mest planterade rödvinsdruva och särskilt vanlig är den i mellersta Italien. Druvan förekommer som många olika kloner och namnet kan också variera. Brunello, prugnolo gentile, morellino och nielluccio är några av dessa namn.
I vilka viner hittar vi då denna druva med de olika namnen? Ja, det är den huvudsakliga druvan i röda viner från Toscana, i vinerna kallde Brunello di Montalcino. Står det Chianti på flaskan innehåller den sangiovese. Samma sak om det står Vino Nobile di Montepulciano. Många, men inte alla, av de så kallade supertuskanarna är gjorda på sangiovese. Men även i andra regioner så som Marche är den vanlig.
Sangiovese tros ha anor från antiken och namnet betyder "Jupiters blod". Eventuellt ska de gamla etruskerna ha känt till druvan.
2004 visade forskare att druvans föräldrar är ciliegiolo, från Toscana, och calabrese montenuovo, från Kampanien.
Sangiovese mognar sent och plockas därför sent. Ibland så sent som en bit in i oktober. Druvan ger varma år viner med mycket alkohol som tål lagring bra. Kallare år får man problem med lite för mycket av både syra och tanniner. Överproduktion ger blekare viner med allt för mycket syra.
Men hur smakar då vin på denna druva? Ja, bittra körsbär och violer. Örter och te i eftersmaken. Gott om syra och tannin, som sagt. Inte uttalat fruktiga i sin framtoning. Mer internationellt gjorda viner har mer av fatvanilj och ibland lite plommon. Definitivt matkrävande, oavsett om stilen är den ena eller den andra...

tisdag 28 augusti 2012

Pouilly Fumé Les Chailloux Silex 2010, nr 93005, 149 kr

Frisk och fräscht vitt vin gjort på druvan sauvignon blanc tillhör våra favoriter. Gärna från Nya Zeeland men ännu hellre från Loiredalen i Frankrike varifrån detta vin kommer. Visserligen skulle vi nog placera vinet i Nya Zeeland vid en blindprovning. Druvkaraktären med krusbär, citrus och rejält markerad fruktsyra är så pass uppskruvad som den brukar vara i viner från detta land.
Men här är det alltså ett franskt vin. Mycket gott, mycket gott!

måndag 27 augusti 2012

AC/DC Highway to hell

AC/DC Highway to Hell Cabernet Sauvignon 2008, Australien, nr 3134, 119 kr.
Låt oss först börja med att konstatera att låten är betydligt bättre än vinet. Men det var väl knappast överraskande? Av de fem AC/DC-vinerna som började sin bana i beställningssortimentet har nu tre sålt så bra att de kvalat in i det vanliga sortimentet. Förutom Higway to hell är det det röda Back in Black Shiraz och det vita Thunderstruck Chardonnay.
Efter att tidigare i sommar ha provat även Motörhead och Rolling stones röda viner så tror jag mig ana ungefär hur det går till när man tar fram dessa rockviner. Man tar ett 80-kronorsvin och sätter ett namn på en känd rockgrupp på etiketten och helt plötsligt kan man ta 120 kr för det utan att någon protesterar. För de säljer bra trots de är långt ifrån prisvärda.
Att AC/DC ger sitt namn till vin kan kanske kännas överraskande. Den forna sångaren Bon Scott kvävdes i sina egna spyor efter en blöt kväll året efter det att Highway to hell spelades in. Och Malcolm Young fick 1988 avbryta världsturnén för att bli inlagd på ett behandlingshem på grund av sitt allt för stora alkoholintag. Hans bror Angus är dock inte mycket för alkohol, men han verkar å andra sidan överleva på endast kaffe och vanliga cigaretter...

söndag 26 augusti 2012

Inskolning och hemmasydda stolsskydd till köksstolar.

 Vad gör man då man bara har 3-4 timmar till förfogande mellan lämning och hämtning på förskola respektive sexårsverksamhet, så att inskolningen ska gå så smidig som möjligt?
 Jag passade på att sy stolsskydd till köksstolarna
 Jag sydde dem med dubbelttyg  och sydde flärpar om 12 centimeter runt om. Väldigt fina och stilrena blev de. Sanningen är att jag har köpt "Gripsholmsrutan" på Svenskt Tenn att klä om dem i. Men innan jag törs ha dem klara ville jag först sy något enklare för att skydda stolstyget med. Detta tyg hittade jag på Åhléns, då vi var i Uppsala i somras. Cirka 4,5 meter totalt.

Jag tror att det har varit bra med en mjuyk start, för båda barnen verkar tycka att det är kul att komma tillbaka, även om de inte får störas efter hemgång - då måste de "passa på att leka med varandra eftersom de inte har sett varandra under hela dagen."

lördag 25 augusti 2012

Kräftskiva med goda tillbehör!

Efter en dag med slottsbesök kändes det skönt med mat som mer eller mindre gjorde sig själv: Kräftskiva. Pajskalsdegen och bröddegen gjorde jag iordning och ställde i kylen innan vi for.
Servetterna är brutna som solfjädrar (japp, beskrivning finns tidigare i denna blogg)
Det hela blev riktigt mysigt , fint och, kanske framför allt; gott!
Västerbottenpaj!
Västerbottenpaj 3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl vatten
fyllning
5 dl riven västerbottenost
5 ägg
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa samman botten och kläm ut den i en smörad form. Förgrädda i 10 minuter. Vipsa samman ägg, grädde, salt och socker. Tag ut pajbotten ur ugnen då den är klar, strö över osten och häll över äggsmeten. Grädda i cirka 40 minuter.
Kalljästa dillfrallor50 g jäst
50 g smör, flytande
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk socker
1 msk dill
12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och smöret över jästen och
rör om. Tillsätt salt, socker, dillkrydda och det mesta av mjölet. Rör om degen kraftigt tills allt har blandats. Låt den jäsa under duk i kylen under cirka 6 timmar. Dela den ganska lösa degen i bitar och forma runda, släta bullar av dem. Lägg dem på bakpapper klädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader C. i ca 12 minuter. Låt bullarna
kallna på galler under duk.
Precis innan vi skulle sätta oss öppnade sig skyn och regnet öste ner. Vi ville inte äta inomhus, men det såg mörkt ut. Så ett tu tre (medan vi såg Star Wars del 4 , Star Wars har följt oss hela sommaren...) tittade solen fram. Vi torkade av möblerna och sedan gick det riktigt bra!
Ett chablis premier cru till, av Clothilde Davenne - perfekt! Vi är inga "snapsmänniskor" utan tar hellre ett friskt vitt vin till.
Sigrid avvek för att 2sparkcykla" på altanen mellan varven.
Jag satt mest och njöt
Jag hade köpt räkorna mest pga av barnen. Det blev Anders och jag som fick dela på dessa - Arvid åt nästan upp hälften av kräftorna (2 pkt). Sigrid åt bara brödet. Nästa gång struntar vi nog i räkorna....

fredag 24 augusti 2012

Servettbrytning familjen Caps, del 1: Isberget

 I våras var vi på Hallwyllska palatset och tittade på servettbrytningsutställningen. Denna höst (och sannolikt räcker det med råge för material till vårens fredagar också) har jag tänkt beta igenom de servettbrytningar jag tycker mig kunna förstå hur man gör. Jag går igenom dem "familjevis".

Första familjen ut är vad Joan Sallas beskrev som "caps". Och dagens servett "isberget" står i mitten av servetterna ovan.

Isberget

Vik undre 1/3 uppåt.
Vik översta 1/3 av servetten nedåt.
Vik in de yttre smala sidorna mot mitten.
Vik ner det övre högra hörnat och upp det nedre vänstra hörnet mot servettens mitt.
Vik servetten längs "mittlinjen" på servetten, låt den högra triangeln som pekar nedåt hamna på servettens baksida och peka uppåt istället för nedåt.
Fäst servettens yttersta kanter ett halvt varv framåt i servetten, där det går att placera i framförvarande triangel.

torsdag 23 augusti 2012

Laxagne

Detta skulle visa sig vara en riktig favoriträtt för alla familjemedlemmar...
Anders såg ut som om vi skulle stjäla tallriken av honom under större delen av måltiden.
Först mot slutet av måltiden kunde han slappna av så vi kunde se hela ansiktet över tallriken...

Laxagne

20 st lasagneplattor, torra 1 kg laxfilé, färsk, skär bort skinnsidan och tärna fisken i cirka centimetertjocka kuber 1 st fänkål, ansat och strimlad 1/2 dl smör 2 tsk anisfrö 1 kg fryst spenat svartpeppar efter smak 1 tsk salt 1/2 tsk muskotnöt, riven Tomatsås: 6 st charlottenlökar, skalade och tärnade 1 st vitlök (den där som inte har några indelningar, utan är en lök) 1/2 dl olja 3 burkar passerade tomater, (500 g styck) 1/2 msk strösocker 2 tsk salt svartpeppar efter smak Vitsås 6 dl matlagningsvin 5 dl creme fraiche 4 dl mjölk 3 grönsaksbuljongstärningar 6 msk maizena majsstärkelse, utrörd i 2 dl mjölk svartpeppar efter smak Topping Tillbehör: 200 g brieost 200 g fetaost Sätt ugnen på 200 grader C. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och vitlök i olja några minuter. Tillsätt passerade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min. Vit sås: Koka upp matlagningsvin, creme fraiche, mjölk och grönsaksbuljongstärningar. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar. Fräs fänkålen i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Häll lite av vitsåsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.

onsdag 22 augusti 2012

Veckans druva: Cabernet sauvignon

Efter merlot världens mest planterade rödvinsdruva. Sin bas har druvan i Bordeaux där den blandas med farmför allt merlot och cabernet franc, men även med malbec och petit verdot. Men från Bordeaux har den spridit sig över hela vinvärlden. Ofta dyker den upp i blandningar men nästan lika ofta på egen hand.
Cabernet sauvignon smakar cabernet sauvignon, oavsett var den odlas. Det är klart att det går att hitta skillnader, men ett strävt vin med smak av svarta vinbär och ceder är ofta gjort på cabernet sauvignon. Det är även något med hur vinet känns i munnen som gör att det känner att det här måste vara ett vin gjort på cabernet sauvignon.
Druvan mognar sent och det kan bidra till att den gärna blandas med andra druvor. I Bordeaux hinner den inte mogna ordentligt som den ska alla år. Då kan den tidigare mognande merlot kompensera.
Druvan lämpar sig väl för lagring och trivs tillsammans med ek.
År 1997 visade Bowers och Meredith vid Davis universitet i Kalifornien att druvans föräldrar är den röda cabernet franc och den vita sauvignon blanc. Korsningen tros ha skett spontant och tittar man på namnen ser man ju att cabernet sauvignon har en del av varje förälder.
Hur cabernet sauvignon smakar i olika länder är något vi har tänkt utforska under den närmaste framtiden.

tisdag 21 augusti 2012

Rosersbergsslott - en perfekt sevärdhet även för småbarnsfamiljen

 För andra året på raken besökte vi även Rosersbergs slott. Litet otippat tyckte barnen att detta slott smällde högre än Skokloster. Mycket beroende på att de har färgglada låtsasfåglar gömda i olika salar och Arvid och Sigrid hade fullt sjå med att räkna dessa. Hur mycket av det guiden sade som åhördes är oklart. De verkade dock lyssna ordentligt från början, sedan tog nog fågelräkningen över. Arvid var så orolig för att han hade missat någon att det inte riktigt hjälpte att vi sade att alla barn fick någon form av pris oavsett hur många fåglar man hittat. Sigrid tog det hela med ro, även om hon räknade hon också.
 Guiden visade litet detaljer från Karl XIIIs tid som stormästare vid Frimurarorden. Hoglandrummet var också ett riktigt roligt rum, det hyllade slaget vid Hogland som inträffade just som prins Karl hade fått befälet över flottan
 Många kom faktiskt förbi och kommenterade att våra barn hade varit väldigt fina under visningen. En äldre herre hade lyssnat på deras sagor ( alla börjar med "blodet droppar, blodet droppar..." just nu och tenderar att vara tämligen långa med både prinsessor, darth vader och annat) som de berättade medan vi fikade. Mannen sade att han verkligen hade funnit ett stort nöje att lyssna på dem, de var riktigt underhållande (jag tror faktiskt att han menade vad han sade). Sedan frågade han: "Är det era egna eller är det barnbarnen?" Ridå!
Vad säger man? Efter en sommar med idel ögonproblem och huvudvärk, kan man lugnt säga: "Gamla" skämtsamma Anders är åter!!! Skönt.

måndag 20 augusti 2012

Spelkvällar med familjen

 Under sommaren, egentligen redan i våras, har spelen intagit den Postgårdsromantiska arenan. Precis som tidigare har barnen varannan TV-kväll, dvs de får de välja TV-program eller film (och nattsaga) varannan dag (Utan morgontidningen skulle inte vi ha en susning om vad som händer i världen). Under sommaren har Arvid konstant valt bort TVn till förmån för något spel.
Och visst är det mysigt.

Memory uppskattas mest av Sigrid (även om Arvid gillar även detta (jag får verkligen skärpa mig för att inte förlora och ibland gör jag det ändå, Arvid imponerar verkligen. Sigrid är duktig hon också men hon är ju två år yngre), medan Arvids absoluta favorit just nu är Bamse-Fia, en variant av Fia-med-knuff.
Men ett litet hopp behövs mellan varven.

söndag 19 augusti 2012

Sommarens dukningar

När jag tittar på bilderna inser jag att vi till övervägande del har litet kraftigare färger på sommaren, om man jämför med våren. Bortsett från vitt då möjligen. De få varianter som enbart går i pastelliga toner tillhör oavkortat dukningar från tidig sommar, första halvan av juni.



Servettbrytningen bältdjuret håller jag på att öva på. Förhoppningsvis kan jag presentera en acceptabel variant lagom till nyåret....






Visst är servettbrytningen rolig? Den kommeri en blogg nära dig till hösten....