Servetterna är brutna som solfjädrar (japp, beskrivning finns tidigare i denna blogg) |
Det hela blev riktigt mysigt , fint och, kanske framför allt; gott! |
Västerbottenpaj! |
125 g smör
1/2 dl vatten
fyllning
5 dl riven västerbottenost
5 ägg
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa samman botten och kläm ut den i en smörad form. Förgrädda i 10 minuter. Vipsa samman ägg, grädde, salt och socker. Tag ut pajbotten ur ugnen då den är klar, strö över osten och häll över äggsmeten. Grädda i cirka 40 minuter.
Kalljästa dillfrallor50 g jäst
50 g smör, flytande
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk socker
1 msk dill
12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och smöret över jästen och
rör om. Tillsätt salt, socker, dillkrydda och det mesta av mjölet. Rör om degen kraftigt tills allt har blandats. Låt den jäsa under duk i kylen under cirka 6 timmar. Dela den ganska lösa degen i bitar och forma runda, släta bullar av dem. Lägg dem på bakpapper klädd plåt. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader C. i ca 12 minuter. Låt bullarna
kallna på galler under duk.
Ett chablis premier cru till, av Clothilde Davenne - perfekt! Vi är inga "snapsmänniskor" utan tar hellre ett friskt vitt vin till. |
Sigrid avvek för att 2sparkcykla" på altanen mellan varven. |
Jag satt mest och njöt |
så gott.
SvaraRaderaHAnna