Till min stora glädje kan jag säga på BEGÄRAN dyker denna servettbrytning upp igen. Förra gången var bilderna alltför små för att det skulle vara möjligt att följa varför jag har roat mnig med att ta närbilder av "den svåra passagen". Jag hoppas att detta gör det hela begripligare. Återkom gärna annars.
KräftanVik servetten över diagonalen.
Vik båda yttersta hörnen mot det i mitten. Stryk extra med strykjärnet så att kanterna "sitter".
Veckla tillbaka de yttre hörnen ut till kanterna och vik dem 180 grader från mitthörnet. Stryk extra med strykjärnet över de uppkomna kanterna.
Veckla tillbaka servetten igen. Två hörnvikningar har nu uppkommit ganska nära diagonalen. Vik upp den del av diagonalen som har vecket. Vik över den övriga sidan av triangeln.
Gör likadant på andra sidan.
Vänd på servetten.
Vik upp den spetsdel som tillhör "kroppen". Vik tillbaka en del av denna.
Vik "ena klon" utåt. Gör ett litet dragspel av denna del av klon och utåt.
Gör likadant på andra sidan.
Gör även ett dragspel av kroppen.
fredag 17 augusti 2012
torsdag 16 augusti 2012
Skansen med 1700-talskläder på parad
Vistelsen började på Solliden - vi tycks ha detta som en årlig tradition, men det är mysigt att kunna äta på vita linnedukar med likaledes vita linneservetter hela familjen. Buffén är ok. |
Mitt enda "måste stopp" var annars Skogaholms Herrgård. Jag älskar inredningen. |
I bollnässtugan - som var ett festhus (ena delen) och gästhus (andra). Användes enbart vid högtidligare stunder. |
Arvid och Sigrid körde även bilar och flygplan i alla tänkbara varianter. |
Sigrid var imponerande duktig på att väja undan för andra förare - såg ut som om hon hade kört detta många gånger. Arvid valte snarare konfrontation om tillfälle gavs.... |
onsdag 15 augusti 2012
Veckans druva: Nebbiolo
Rödvinsdruva som odlas i Piemonte i norra Italien. Där dyker druvan upp i vinerna barolo och barbaresco. Dessa goda viner insprerar vinmakare världen över att göra försök med att odla nebbiolo. Mer om det senare och nu tillbaka till Piemonte. Druvans namn finns nämnt i skrifter från 1200-talet, så den har sedan lång tid tillbaka varit en uppskattad druva. Nebbiolo härstammar ur "nebbia", som betyder dimma. Och dimmigt är det ofta i Piemonte i oktober då druvorna plockas.
Nebbiolodruvan ställer krav på jordmån och läge. Sydsluttningar är bra så att den verkligen hinner mogna innan den ska plockas.
Viner på nebbiolo uppvisar smaker och dofter som rosor, violer och tjära. Vinerna har gott om tanniner och syra. Lite för mycket tycker vissa, men dagens viner är betydligt mer lättillgängliga än de var tidigare. Nu är det ju fullt möjligt att dricka barolo och barbaresco i deras ungdom. Mat till är ett måste och gärna då kraftiga kötträtter. Gärna i samspel med svamp.
Hur var det då i övriga världen? Ja, ofta uppnås inte samma resultat som i Piemonte men i Oregon och staten Washington i USA och i Victoria i Australien kan det möjligtvis bli något bra med tiden.
Prova gärna barola och barbaresco! De har inte slagit igenom på samma sätt som amarone (också från Norditalien) i Sverige och kan därför vara mer prisvärda än vad amarone är.
Nebbiolodruvan ställer krav på jordmån och läge. Sydsluttningar är bra så att den verkligen hinner mogna innan den ska plockas.
Viner på nebbiolo uppvisar smaker och dofter som rosor, violer och tjära. Vinerna har gott om tanniner och syra. Lite för mycket tycker vissa, men dagens viner är betydligt mer lättillgängliga än de var tidigare. Nu är det ju fullt möjligt att dricka barolo och barbaresco i deras ungdom. Mat till är ett måste och gärna då kraftiga kötträtter. Gärna i samspel med svamp.
Hur var det då i övriga världen? Ja, ofta uppnås inte samma resultat som i Piemonte men i Oregon och staten Washington i USA och i Victoria i Australien kan det möjligtvis bli något bra med tiden.
Prova gärna barola och barbaresco! De har inte slagit igenom på samma sätt som amarone (också från Norditalien) i Sverige och kan därför vara mer prisvärda än vad amarone är.
tisdag 14 augusti 2012
Årliga evenemanget Skokloster slott!
Tyvärr blev alla familjebilder alldeles för skakiga för visning, men Karl XIV statyn var tillräckligt still för att jag skulle få till det. |
Det finns verkligen inga små möbelpjäser här - allt är väldigt magnifikt! |
Anders var också med på ett hörn... |
Vi fick "under inga omständigheter" (Arvids egna ord) titta på deras slottsbygge innan de var färdiga. |
Walt Disney prinsessor, Lego och Riddare fanns med litet varstans i scenariot. |
måndag 13 augusti 2012
Postgårdsromantikernas egna OS
Under sommarledigheten har vi roat oss med att öva olika olika friidrottsgrenar på en träningsarena. Arvid vinner här 400 meter...
Cykling är också en OS gren minsann. Och vi måste ju ta oss till arenan på något sätt. Jag och Anders tävlar i gång på motsvarande sträcka samtidigt.
Klara, färdiga...
Cykling är också en OS gren minsann. Och vi måste ju ta oss till arenan på något sätt. Jag och Anders tävlar i gång på motsvarande sträcka samtidigt.
Klara, färdiga...
Ingen sade något om åt vilket håll man skulle springa. Och huvudsaken är ju att man har roligt...
En längdhoppsbana finns tillgänglig....
Arvid är inte oäven på denna gren heller...
Men vad sysslar mamma med? Det kändes litet stelt, men jag hade inte för allt smör i Småland anat att jag såg ut som ett flygande kors som dansar hambo om jag inte sett bildbevisen.
Kast med sten är nästa gren. Arvid kommer långt....
Sigrid också.
Pappa laddar för allt han orkar. Det slutar med rena förskräckelsen och en rejäl sträckning - han får försöka överföra sina ordinarie tavelanteckningar via mental tankeöverföring till sina elever under kommande vecka!
Men vad roligt vi hade - hur ska vi kunna hålla oss borta från banan fram tills det blir helg igen?
söndag 12 augusti 2012
Postgårdsromantikerns vintips nr 40
Barolo Bussia Prunotto 1999, 360 kr på en färja för några år sedan.
Minns inte riktigt när, eller för all del exakt var, vi köpte det här vinet. Det har legat i vinskåpet ett tag nu. När vi smakar på vinet inser vi att det smakar exakt så som viner på druvan nebbiolo, som ju är druvan i baroloviner, brukar beskrivas. Violer, tjära och rosor. Lägg till lite lakrits och något av bitter choklad och ni har helheten där. Baroloviner är som gjorda för kraftiga kötträtter där svamp ingår. Så när Lena berättade att det skulle bli oxfilé med kantarellasagne på min födelsedag var valet av ett fint barolovin ganska självklart. Ett perfekt vin att välkomna hösten med!
Minns inte riktigt när, eller för all del exakt var, vi köpte det här vinet. Det har legat i vinskåpet ett tag nu. När vi smakar på vinet inser vi att det smakar exakt så som viner på druvan nebbiolo, som ju är druvan i baroloviner, brukar beskrivas. Violer, tjära och rosor. Lägg till lite lakrits och något av bitter choklad och ni har helheten där. Baroloviner är som gjorda för kraftiga kötträtter där svamp ingår. Så när Lena berättade att det skulle bli oxfilé med kantarellasagne på min födelsedag var valet av ett fint barolovin ganska självklart. Ett perfekt vin att välkomna hösten med!
lördag 11 augusti 2012
Vitvinsprovning hos svärfar
Även om vi bor ganska lantligt själva så innebär besöken hos svärfar i Roslagen något av känslan av att komma ut på landet på riktigt. Han har en stor tomt med sjöutsikt och tar man sig en springtur på morgonen passerar man bondgårdar med kor och annat som hör lantlig miljö till.
Arvid och Sigrid tycker att vinden är spännande! Där finns en massa leksaker som Lena och moster E hade som små.
Andra kvällen hade svärfar ordnat en vitvinsprovning. Inramningen var den samma och det räcker inte med att gissa rätt på land och druva. Nej, pris och hur druvorna skördades ska också avhandlas. Allt poängsätts. Den här kvällen hade svärfar en joker i rockärmen.
Chablis Le Beaunois Labouré-Roi 2011, Bourgogne, Frankrike, nr 5637, 129 kr.
Chablisviner tycker jag ofta är för högt prissatta och den här producenten har långt ifrån imponerat tidigare. Men det här smakar ju bra! Frisk äppelsmak med uppfräschande citron.
Pouilly Fumé Les Chailloux Silex 2010, Loire, Frankrike, nr 93005, 149 kr.
Sauvignon blanc! Det kände både Lena och jag direkt! Av någon anledning placerade vi dock vinet i Nya Zeeland. Jaså, Frankrike? Ja, då måste det vara från Loiredalen. Mycket gott med den druvtypiska krusbärssmaken. Men även grape och lite annat rymdes i glaset.
Särskilt Lena (men även jag) är riktigt förtjust i sauvignon blanc och har laddat upp med två flaskor i vårt vinskåp.
Natureo Free Muscat 2011, Torres, Spanien, nr 1912, 49 kr. Alkoholfritt vin.
Vad är det här? Är det sött vin? Eller saft? Cider, gissade någon. Lustigt vin?! Svärfar fnissade förtjust när vi gissade. Aha, alkoholfritt! Spännande.
Kul att prova men inte smakar det som vanligt vin. Alkoholen betyder mycket som smakbärare, det märker man här. Att det är gjort av min favoritproducent Torres höjer betyget.
Etiketter:
viner 0-100 kronor,
viner 100-200 kr,
vinprovning
fredag 10 augusti 2012
Servettbrytning: Rosen
Vik in ena hörnet och vik servetten diagonalt tills man har vikt hela servetten.
Vik in ena sidan cirka 5 centimeter in på servetten och börja rulla tills tyget tar slut.
Fäst sluttampen på lämpligt ställe.
Fluffa upp rosens våder.
torsdag 9 augusti 2012
Rödvinsprovning hos svärfar
Två dygn hos svärfär (Lenas pappa, barnens morfar) i vackra Roslagen. Härligt! Vi kan bara luta oss tillbaka och njuta medan svärfar ser till att vi alla har det bra. Han förbereder länge och väl innan vi kommer och vi känner oss alltid välkomna.
En (eller två, snarare) av de fasta punkterna är vinprovningarna. Andra kanske håller upp lådvinet i en snygg karaff. Svärfar gör tvärtom! Det dyra franska vinet hälls upp i en termos från 70-talet. Ganska charmigt, om ni frågar mig.
Följande rödviner serverades den här gången:
Chakana Estate Selection Malbec 2009, Argentina, nr 6664, 105 kr.
Den här kvällen hade jag en tendens att placera de argentinska vinerna i Spanien. Inte helt lyckat, men ett gott betyg till vinerna. Spanska rödviner är ju något jag verkligen uppskattar.
Fruktigt, koncentrerat och mörkbärigt med tydliga ektoner (lerder lätt till Spanien). Ett gott vin.
Xavier Châteauneuf-du-Pape 2009, Frankrike, nr 6267, 219 kr.
Här placerade jag vinet rätt! Rhônedalen. Visserligen ville jag placera det i norra Rhônedalen, men vadå? Det är inte alltid så lätt med de däringa väderstrecken.
Kryddigt och fruktigt med en gummiton som jag lärt mig att förknippa med Rhôneviner.
Lena lite besviken på vinet. Châteauneuf brukar smaka bättre än så här, menade hon.
Tilia Malbec 2010, Argentina, nr 6585, 67 kr.
Ännu ett vin från Argentina. Ännu en malbec. Ännu en felplacering (Spanien) av mig.
Gott, men efter ett tag känner man att detta vin spretar mer än de övriga. Det bildar inte riktigt en harmonisk helhet. Men gott för det ringa priset.
C fick agera bilmekaniker då hans bil fick problem. Men han redde ut det hela.
Etiketter:
viner 0-100 kronor,
viner 100-200 kr,
viner 200-300 kr,
vinprovning
onsdag 8 augusti 2012
Veckans druva: Malbec
Rödvinsdruva som en gång i tiden var popolär i Bordeaux. Den kan förvisso fortfarande ingå i röd bordeaux, men det är cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc som är de tre stora i denna region.
Nej, ska man hitta ett område i Frankrike som förknippas med druvan malbec får man bege sig till Cahors. Malbecviner därifrån har gjort sig kända som "det svarta vinet från Cahors".
Att druvan har sjunkit i popularitet i Frankrike totalt sett kan bero på att den är känslig för sjukdomar.
Den kan i Frankrike smaka som en rustikare variant av merlot med mindre fruktighet än kollegan. Så varfår då inte plantera merlot istället? I Cahors får malbec mer av egen karaktär.
Ska vi lyfta blicken från Frankrike och rikta den mot Sydamerika istället? Argentina, närmare bestämt. Där har malbec gjort sig ett namn. Vinerna på druvan blir här mer fruktiga och yppiga än i Frankrike. Men jag tycker att de ändå har lite av europeisk stil också. I blindprovningar gissar jag inte att dessa malbecviner uppenbart kommer från Nya Världen på samma sätt som att exempelvis australisk shiraz gör det. Fast det kanske säger mer om mig och min skicklighet som vinprovare?
Prova gärna malbec från Argentina! Det finns ett flertal på Systembolaget för dryga hundralappen som är riktigt prisvärda.
Nej, ska man hitta ett område i Frankrike som förknippas med druvan malbec får man bege sig till Cahors. Malbecviner därifrån har gjort sig kända som "det svarta vinet från Cahors".
Att druvan har sjunkit i popularitet i Frankrike totalt sett kan bero på att den är känslig för sjukdomar.
Den kan i Frankrike smaka som en rustikare variant av merlot med mindre fruktighet än kollegan. Så varfår då inte plantera merlot istället? I Cahors får malbec mer av egen karaktär.
Ska vi lyfta blicken från Frankrike och rikta den mot Sydamerika istället? Argentina, närmare bestämt. Där har malbec gjort sig ett namn. Vinerna på druvan blir här mer fruktiga och yppiga än i Frankrike. Men jag tycker att de ändå har lite av europeisk stil också. I blindprovningar gissar jag inte att dessa malbecviner uppenbart kommer från Nya Världen på samma sätt som att exempelvis australisk shiraz gör det. Fast det kanske säger mer om mig och min skicklighet som vinprovare?
Prova gärna malbec från Argentina! Det finns ett flertal på Systembolaget för dryga hundralappen som är riktigt prisvärda.
tisdag 7 augusti 2012
Vin från Österrike
Fredagkväll. På menyn står vår favoritsmörgåstårta. Eftersom det är fredag har vi för avsikt att dela på en flaska vin. Smörgåstårta med lax, räkor och ägg. Det leder tankarna till riesling, sauvignon blanc eller chardonnay med markerad syra, såsom i Chablis. Men det finns även andra alternativ. Österrikes stolthet grüner veltliner, till exempel. Viner på den druvan lever också på sin friskhet och pigga syra.
Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Terrassen 2010, nr 75065, 149 kr.
Någon har beskrivit viner gjorda på grüner veltliner med orden "grapefrukt och vitpeppar" och det stämmer bra på det här vinet. Lena, som inte gillar för billiga viner på denna druva, tyckte att det var riktigt gott och att det uppvisade en tilltalande blommighet som enklare grüner veltlinerviner saknar.
Rundare karaktär än sauvignon blancviner och något lägre syra än rieslingviner, om jag ska ge mig på en generalisering.
Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Terrassen 2010, nr 75065, 149 kr.
Någon har beskrivit viner gjorda på grüner veltliner med orden "grapefrukt och vitpeppar" och det stämmer bra på det här vinet. Lena, som inte gillar för billiga viner på denna druva, tyckte att det var riktigt gott och att det uppvisade en tilltalande blommighet som enklare grüner veltlinerviner saknar.
Rundare karaktär än sauvignon blancviner och något lägre syra än rieslingviner, om jag ska ge mig på en generalisering.
måndag 6 augusti 2012
Smörgåstårta
Så var det dags för smörgåstårtan med stort s igen. Jag misstänker att vi gör den fem-sex gånger per år utan att ledsna. Ja, ibland är upprepning enbart av godo!
Smörgåstårtan!
15 skivor landgångsbröd
300 g rökt lax
5 hårdkokta ägg
Broccolikräm:
400 g broccoli
400 g philadelphiaost
4 msk riven pepparrot
4 dl crem fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
4 dl creme fraiche
4 msk Kalles kaviar
2 msk majonnäs
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Garnering:
300 g skalade räkor
100 g rom
grönsallad
Broccolikräm:
Koka broccoli i lättsaltat vatten. Kör ost, broccoli, pepparrot och creme fraiche i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
Kaviarkräm:
Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, dill och gräslök.
Placera 3 landgångsskivor på ett stort fat. Bred på kaviarkräm. Lägg på skivade ägg och laxskivor.
Gör om proceduren ytterligare tre gånger.
När taket (skiva 13, 14 och 15) är på plats så breds broccolikrämen ut på tak och väggar. Garnera med räkor och rom. Placera sallad runt om. Servera!
Smörgåstårtan!
15 skivor landgångsbröd
300 g rökt lax
5 hårdkokta ägg
Broccolikräm:
400 g broccoli
400 g philadelphiaost
4 msk riven pepparrot
4 dl crem fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Kaviarkräm:
4 dl creme fraiche
4 msk Kalles kaviar
2 msk majonnäs
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
Garnering:
300 g skalade räkor
100 g rom
grönsallad
Broccolikräm:
Koka broccoli i lättsaltat vatten. Kör ost, broccoli, pepparrot och creme fraiche i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
Kaviarkräm:
Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, dill och gräslök.
Placera 3 landgångsskivor på ett stort fat. Bred på kaviarkräm. Lägg på skivade ägg och laxskivor.
Gör om proceduren ytterligare tre gånger.
När taket (skiva 13, 14 och 15) är på plats så breds broccolikrämen ut på tak och väggar. Garnera med räkor och rom. Placera sallad runt om. Servera!
söndag 5 augusti 2012
Club sandwich och waldorfsallad
Egentligen en ganska enkel rätt. Men ändå så otroligt god!
Club sandwich
280 g bacon
1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
12 skivor formfranska
8 msk majonnäs
2 tsk curry
1 salladshuvud
4 skivade tomater
Stek bacon i en stekpanna. Samtidigt kan kycklingfiléerna stekas i en annan stekpanna. Salta och peppra kycklingfiléerna innan stekning. Blanda majonnäs och curry och bred det på brödskivorna.
Placera kyckling, bacon, sallad och tomater på brödskivorna.
Waldorfsallad
4 röda äpplen
2 msk pressad citron
4 stjälkar selleri
1 dl hackade hasselnötter
6 msk majonnäs
2 msk mjölk
2 tsk dijonsenap
4 msk finhackad gräslök
Kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med citronsaften. Skär selleristjälkarna i tunna skivor. Tillsätt valnötterna. Blanda majonnäs, mjölk, senap och gräslök i en separat skål. För samman alla waldorfsalladsingredienser i en stor skål. Servera till kycklingsmörgåsarna.
Club sandwich
280 g bacon
1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
12 skivor formfranska
8 msk majonnäs
2 tsk curry
1 salladshuvud
4 skivade tomater
Stek bacon i en stekpanna. Samtidigt kan kycklingfiléerna stekas i en annan stekpanna. Salta och peppra kycklingfiléerna innan stekning. Blanda majonnäs och curry och bred det på brödskivorna.
Placera kyckling, bacon, sallad och tomater på brödskivorna.
Waldorfsallad
4 röda äpplen
2 msk pressad citron
4 stjälkar selleri
1 dl hackade hasselnötter
6 msk majonnäs
2 msk mjölk
2 tsk dijonsenap
4 msk finhackad gräslök
Kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med citronsaften. Skär selleristjälkarna i tunna skivor. Tillsätt valnötterna. Blanda majonnäs, mjölk, senap och gräslök i en separat skål. För samman alla waldorfsalladsingredienser i en stor skål. Servera till kycklingsmörgåsarna.
lördag 4 augusti 2012
Postgårdsromantikerns vintips nr 39
Torres Mas La Plana 2008, Penedes, Spanien, 269 kr på Viking Line
Har tidigare provat Mas La Plana ett antal gånger. Vid ett tillfälle provade vi tre olika årgångar samtidigt. Varje gång har jag känt att jag inte riktigt förstår varför vinet är så omtalat.
Efter att ha provat årgång 2008 föll bitarna på plats. Vilket vin! Både Lena jag satt och njöt i kvällsolen. Röda och svarta vinbär, lagom strävt och en väl avvägd vaniljton i den långa eftersmaken.
Lite historik: År 1965 köpte familjen Torres vingården Mas La Plana. Torres den yngre lyckades övertala sin far om att de borde odla cabernet sauvignon på den nyinköpta marken. Pappa spjärnade emot men fick ge sig. Någon gång efter de första årgångarna av Mas La Plana lär pappa Torres ha sagt: "Hur kan ett spanskt cabernet sauvignonvin i en bourgogneflaska vara ett bra vin?".
Men ett bra vin är det. Det blev extra tydligt när vinet i en tävling 1979 i Paris knep förstaplatsen före flera namnkunniga Bordeauxviner. På den vägen är det.
Har tidigare provat Mas La Plana ett antal gånger. Vid ett tillfälle provade vi tre olika årgångar samtidigt. Varje gång har jag känt att jag inte riktigt förstår varför vinet är så omtalat.
Efter att ha provat årgång 2008 föll bitarna på plats. Vilket vin! Både Lena jag satt och njöt i kvällsolen. Röda och svarta vinbär, lagom strävt och en väl avvägd vaniljton i den långa eftersmaken.
Lite historik: År 1965 köpte familjen Torres vingården Mas La Plana. Torres den yngre lyckades övertala sin far om att de borde odla cabernet sauvignon på den nyinköpta marken. Pappa spjärnade emot men fick ge sig. Någon gång efter de första årgångarna av Mas La Plana lär pappa Torres ha sagt: "Hur kan ett spanskt cabernet sauvignonvin i en bourgogneflaska vara ett bra vin?".
Men ett bra vin är det. Det blev extra tydligt när vinet i en tävling 1979 i Paris knep förstaplatsen före flera namnkunniga Bordeauxviner. På den vägen är det.
fredag 3 augusti 2012
Servettbrytning Tremastaren
torsdag 2 augusti 2012
Middag i Uppsala: Torskrygg med spännande tillbehör. Pavlovatårta till efterrätt.
Efterrätten....Recept nedan. |
Efter en heldags sightseeing är det skönt att få glida till "hotellet", ta en kopp kaffe, för att sedan glida vidare till ett dukat bord... |
Har gästerna allt de behöver?, tycks moster E. tänka. |
Vi tackar värdparet för en suveränt arrangerad semester! |
onsdag 1 augusti 2012
Veckans druva: Tarrango
Tarrango är en rödvinsdruva som togs fram år 1965 i Australien genom att korsa touriga och sultana. Tanken var att skapa en långsamt mognande druvsort som ger lätta viner utan så mycket tanniner men med mycket syra. Kanske inte vad man förknippar dagens australiska rödviner med.
För att druvan ska hinna mogna ordentligt krävs konstbevattning.
Brown Brothers är en av vinfirmorna som har odlingar med druvan.
Det är väl knappast en megakändis i druvornas värld och jag har inte provat den själv. Det låter som att den ger viner med en stil någonstans mellan beaujolais och norditaliensk barbera.
För att druvan ska hinna mogna ordentligt krävs konstbevattning.
Brown Brothers är en av vinfirmorna som har odlingar med druvan.
Det är väl knappast en megakändis i druvornas värld och jag har inte provat den själv. Det låter som att den ger viner med en stil någonstans mellan beaujolais och norditaliensk barbera.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)