lördag 8 augusti 2015

Middag hos Herr och Fru H.

Ett stenkast från en av de centralare tunnelbanestationerna söder om stan bor herr och fru H. i en villa.
Runt huset slingrar sig tomten med spännande hus och odlingar där man minst av allt anar det.
Städa är ingenting familjen lägger alltför mycket möda på eget egen utsago - men desto mer på tomtens odlingar.
Vi var helt stumma säkert den första halvtimman - allt var så... annorlunda...
Litet som jag tänker mig 70-talet. Jag hade inte blivit ett dugg förvånad om Claire Wikholm hade kommit utfarande från någon av sidohusen med en bok eller liknande i handen.
...och så väldigt nära alla flerfamiljshus - jag tror att det var max 6 villor insprängda mellan dessa trevåningshus. Helt fantastiskt.
Jag och fru H. har varit arbetskollegor - en otroligt inspirerande och frisk fläkt!
Hon utbrast då hon såg vår blogg: "Vi borde se varandra på middag". Vi är så otroligt olika."
Och det är sant.
Men det är väldigt roligt och spännande med det som är totalt väsensskilt från sig själv.
Vissa uthus hade de inte själva till fullo bestämt vad de skulle ha dem till.
Deras son är biolog och har flyttat hemifrån. Var ska man anlägga sin biodling då man själv bor i lägenhet?
Av någon outgrundlig anledning fick jag ingen bra bild av deras "Parthenon" - man kan bara ana det på denna bild.
En levnadsregel så god som någon.
Vad som kännetecknade hela stämningen var ett totalt lugn - mañana.
Matbordet gick i bästa jugendstil.
Vad som var annorlunda?
Förutom att tallrikarna var udda, ingenting - men de sade själva - vad är nu detta? Vi har likadana glas (exceptionellt snygga dessutom) till alla gäster.
Kvällen till ära slutade Arvid och Sigrid vara hundrädda - tack vare deras fina lilla hund.
..Eller som Sigrid sade: "T. är min vän, men andra hundar är jag fortfarande rädd för." Båda barnen lovprisade värdfamiljens proffsighet i detta, i stället för att påstå att hunden inte är rädd och att Arvid och Sigrid därför borde sluta vara rädda fick barnen själva bestämma när och om de ville hälsa på hunden. Värdparet sade till och med "Du får tusen spänn om hon biter dig." Då tänkte Arvid att njae då kan man nog vara lugn för de vill nog inte bli av med så mycket pengar bara sådär.
Att hunden var lugn och inte skällde gjorde inte saken sämre.
Menyn var småplock i medelhavsanda!
Mycket gott!
Och väldigt, väldigt trevligt.  
De hade lagrat fläder och äpplevin i närmare 10 år - jättespännande - äpplevinet smakade sherry och flädervinet hade liten aning av tokajer - väldigt både gott och roligt!
 
En väldigt trevlig och spännande kväll!
 
Stort tack!

fredag 7 augusti 2015

Servettbrytning: Spetsen

Denna servettbrytning har hämtat grunden från japansk origami.

 Spetsen

Öppna upp servetten helt.
Vik servetten på mitten.
Tag det ena övre hörnet och drag det försiktigt ner mot servettens mitt, mellan de befintliga två servettlagren.
  Gör likadant med servettens andra hörn.
Öppna upp den vänstra övre vikningen så att spetsen ligger i mitten framför dig.
Vik in den bredaste delen av sidan mot mitten på båda sidorna så att en spets bildas nedanför denna vikning.
Gör likadant för samtliga sidor.
Ställ upp servetten. 
 Färdig!

torsdag 6 augusti 2015

Veckans vintips: Clarendelle Blanc 2013

Clarendelle Blanc 2013, Bordeaux, Frankrike, nr 2942, 149 kr
När vi besökte Skansen och åt en buffetlunch på Solliden drack vi ett gott, vitt Bordeauxvin till maten. Senare efterforskningar visade att vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.
Vinet är gjort på 76% semillon och 24% sauvignon blanc. I doft och smak hittar vi toner av citrus, honung, äpplen och något mandelaktigt. En trevlig bekantskap!

onsdag 5 augusti 2015

Veckans druva: Marsanne

Marsanne är en vitvinsdruva som har sitt ursprung i Rhônedalen i Frankrike där den i skrift omnämns första gången 1781. Den är släkt med roussanne, som även den är en vitvinsdruva som man förknippar med Rhônedalen.
Marsanne och roussanne blandas ofta med varandra. Till och från dyker även lite viognier upp i blandningen.
Hur blir då viner gjorda på enbart marsanne? De blir ofta fylliga, ibland nästan feta, med en djup färg.
I doft och smak hittar man honung, mandel och päron. Vinerna är personliga, på något sätt.
Går vi utanför Rhônedalen hittar man odlingar med marsanne i Italien, Schweiz, USA (Kalifornien) och Australien. I Australien kan producenten Tahbilk nämnas. De har odlat marsanne sedan 1860-talet.
Viner på marsanne är väl lämpade för lagring. Att prova olika årgångar av ett och samma marsannevin blir en intressant provning.

tisdag 4 augusti 2015

Ångbåt till Drottningholms- och Kina slott.

En torsdag i juli stod Drottningholms slott på agendan.
 Hade vi inte förbeställt (och betalat för) biljetterna hade vi kanske ställt in resan då det regnade okontrollerbart medan vi väntade på båten. Ibland ska man dock ha tur - under hela vistelsen sken solen och det var riktigt trevligt! 
 Snart syntes dessutom båten som skulle ta oss till Lovön och slotten som väntade på oss... 
 Arvid och Sigrid planerade hur de skulle bygga en liknande båt i Lego då vi väl kom hem igen.  
 Framme! 
 Väl inne i Drottningholms slott kunde barn söka efter detaljer i rummen. Väldigt bra strukturerat.
 Vem avundas inte ett sådant här bibliotek? 
 Vill ha. 
 Anders såg ut som att huvudet satt bak och fram, men det var ryggsäcken som lurade ögat.
  Man fick ta med sig väskor OM man hade koll på dem på magen...  
 Jag tror att detta rum är tillägnat Karl X Gustaf och alla hans slag, dessutom stod en marmor (eller är det gips) byst över honom mitt i rummet.
 Taken är pampiga. Kristallkronorna likaså. 
 Arvid och Sigrid hade riktigt trivsamt. 
 I en annan stor salong återfanns alla regenter från mitten av 1800-talet.
En vänlig dam frågade om vi ville att hon skulle ta en bild av hela familjen.
Det ville vi gärna.
 Det finns kakelugnar och så finns det kakelugnar...  
 Lunchen i form av hembakade pizzor, intogs med slottet som fond. 
 Sedan bar det av över barockträdgården till Kina slott. 
 Med mycket spring i benen är det bra med de långa grusgångarna. 
 Ett hus för vakter i form av ett plåttält angav att vi var på rätt väg... 
 Framme! 
 Även här hade de uppdrag till barn att finna detaljer i rummens inredning.
 Väldigt bra! 
 I detta lilla hus fanns Adolf Fredriks svarvstolar. Adolf Fredrik ansågs vara fullständigt ointresserad av att regera han föredrog att stå vid sin älskade svarvstol och tillverka snusdosor.  
 In i labyrinten. 
 Av det trista vädret syntes intet... 
 På väg hem.

måndag 3 augusti 2015

Sommarlunk och dinosauriedukning

 Sedan några år tillbaka kan jag inte vara säker på att det bara är jag som vill duka: i synnerhet Arvid är väldigt road av att duka just nu, Sigrid är mer inne på matlagningen.
 När han började 6 årsverksamheten var dinosaurierna ett passerat kapitel. Av någon anledning ville jag ändå inte slänga figurerna utan sparade dem i vårt förråd.
Dessa har nu mött en ny vår.
I form av bordsdukningsattiraljer.
 De större har pippi på att tugga på de mindre.
 Men det blir väldigt effektfullt.
 Och kul att de vill vara med. 
 Vill jag ha med någon blomvas eller dylikt får jag förhandla om saken.
 Sigrids symaskin har kommit till användning - den går på batterier, varför hon kan sy ute också. 
 Piltavlan kommer också till sin rätt även om Arvid har blivit en hejare på rockring - han kan hålla på i flera minuter innan den far ner. 
Anders tycker att det är vilsamt att klippa gräset. Jag vet inte om det är sant, men jag har erbjudit mig att klippa, men hann vill verkligen (säger han). Så då...

söndag 2 augusti 2015

Morotssoppa med ingefära och apelsin

 Sigrids önskade meny på sin födelsedag var frukost: stor frukost och tårta lunch: pannkaka och tårta. Till kvällsmat ville hon ha: morotssoppa, pannkaka och tårta. 
Morotssoppa är gott och detta vara vad hon fick:

Morotssoppa med ingefära och apelsin

4 port.
10 st morötter
2 st gula lökar
1 bit ingefära,
4 buljongtärningar av grönsak eller höns
1 l vatten
apelsinsaft, från 1 apelsin
salt och peppar
smör att steka i
 Skala och skär morötter och lök i mindre bitar.Riv ingefära och fräs tillsammans med morötter och lök i smör. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt allt koka tills morötterna är mjuka. Mixa soppan med stavmixer. Pressa i apelsinen och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ingefära.

lördag 1 augusti 2015

Sigrids 7-årsdag

Sigrid fyller år under semestermånaden juli. Det innebär att hon alltid har sitt kalas för sina kompisar någon månad innan hon fyller år så att ingen ska vara på semester när kalaset äger rum.
Fast det blir riktigt bra. Arvids och Sigrids kompiskalas ungefär samtidigt i juni. Plus allt annat som ska hinnas med i denna hektiska månad.
När sedan semesterlunken infunnit sig har Sigrid sin födelsedag.
I paketen fanns en del lego, böcker, klockor, hopprep - och en alldeles egen symaskin.
Att Sigrid gillar lego vet vi sedan länge. Nu har även symaskinen klivit upp i topp på listan över saker hon verkligen gillar. Lego, då är pappa villigt med på noterna. Symaskinen, då är mamma där med stöd och tips.
Pannkakor i alla dess former. I år blev temat choklad-, vanilj- och hallonpannkakor.
Lena föredrog vaniljvarianten, vi andra chokladpannkakorna.
Sju ljus! Åren går fort. Då känns det bra att vi ser till att ha väldigt mycket tid då vi i familjen gör mysiga saker ihop. Grattis, Sigrid!