Marsanne är en vitvinsdruva som har sitt ursprung i Rhônedalen i Frankrike där den i skrift omnämns första gången 1781. Den är släkt med roussanne, som även den är en vitvinsdruva som man förknippar med Rhônedalen.
Marsanne och roussanne blandas ofta med varandra. Till och från dyker även lite viognier upp i blandningen.
Hur blir då viner gjorda på enbart marsanne? De blir ofta fylliga, ibland nästan feta, med en djup färg.
I doft och smak hittar man honung, mandel och päron. Vinerna är personliga, på något sätt.
Går vi utanför Rhônedalen hittar man odlingar med marsanne i Italien, Schweiz, USA (Kalifornien) och Australien. I Australien kan producenten Tahbilk nämnas. De har odlat marsanne sedan 1860-talet.
Viner på marsanne är väl lämpade för lagring. Att prova olika årgångar av ett och samma marsannevin blir en intressant provning.
onsdag 5 augusti 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar