måndag 10 oktober 2022

Familjen F på lunch

Min kollega J och hans fru A kom över på lördagslunch. Ja, det var hela familjen vilket inkluderar döttrarna I, A och J.
Med tre barn i åldersspannet två till sju år finns det fördelar med att ses tidigare på dagen.
Det blev min smörgåstårta och Lenas kanelbullekladdkaka.
Barnen uppskattade den sistnämnda mest!

söndag 9 oktober 2022

Dukning med röda höstlöv.












https://www.instagram.com/tv/CjcvHAbDbv_/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
 

lördag 8 oktober 2022

Kanelbullekladdkaka

 


Bilden på kanelbullekladdkakan på nätet visade en perfekt imitation av en kanelbulle. Så låt er inte missledas av min märkliga skapelse på bilden ovan.

Men jag är ganska dålig på att "få till" ögongodis då jag bakar. Har aldrig varit. Men det blir gott. Så även denna. Fantastisk god till och med. Jag får öva fler gånger för att få till den estetiskt också helt enkelt. Vilket jag gärna gör. 

Kanelbullekladdkaka

12 bitar 
200 g smör 
1 msk kardemummakärnor 
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar ca 150 g) 
1 msk vaniljsocker
2 dl socker 
1 krm salt 
3 ägg 
Garnering 
50 g smör
2 msk strösocker 
2 msk kanel 
2 tsk vaniljsocker 
pärlsocker 
Sätt ugnen på 200°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar). Smält smöret och låt svalna. Mortla kardemummakärnorna. Blanda mjöl, socker, kardemumma och salt i en bunke. Rör ner smör och ägg med en slev eller visp (vispa inte). Häll smeten i formen. Garnering: Smält smöret och blanda med socker, kanel och vaniljsocker. Ringla garneringen på smeten och strö på pärlsocker. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

torsdag 6 oktober 2022

Vilse i skogen

Har under gågna veckan varit kraftigt förkyld.
Hostan håller mig vaken halva natten.
Nu har det blivit bättre men det låter fortfarande ganska rejält.
Nå jag har ju inte feber, så jag jobbar.
Men någon lunchlöpning är det inte tal om.
Det har blivit litet korta lunchpromenader istället.
Bättre än inget resonerade jag.
Kompenserar med en längre promenad efter arbetstid.
Men nu är jag ganska less på att trava samma väg varje dag.
Löpning vill jag ha exakt likadant.
Men promenader föredrar jag att variera.
Denna gång varierade jag litet väl mycket.
Jag satte igång så snart jag hade stängt ner arbetsdatorn för dagen.
Valde en väg som jag trodde var runt en sjö. Ett tu tre försvann sjön.
Träd låg nerfallna längs med stigen. Ett tu tre försvann även stigen.
Det reagerade till och med jag på - litet väl udda.
Åt höger såg det ganska platt ut. 
Ett tu tre försvann ena benet ner under jorden i ett slurp.
Svår att få upp.
Var tusan var jag?
Jag klafsade tillbaka till torrare underlag.
Nu började jag bli litet orolig.
Tänk om det dyker upp ett vildsvin?
Jag höjde volymen på podden om Napoleon för att skingra tankarna.
Så fick jag syn på den - den gamla välbekanta spången!
Aldrig har jag blivit så lycklig över att se några ihopsnickrade brädor som då.
Jag visste var jag var - och jag visste hur jag skulle ta mig hem.
Väl hemma hade mörkret hunnit sluta sig kring husknutarna. 

onsdag 5 oktober 2022

Veckans vintips: Maison Robert Olivier Vin Naturel Cuvee Tradition 2021

Maison Robert Olivier Vin Naturel Cuvee Tradition 2021, Frankrike, nr 70268, 135 kr
Fruktigt och lättsamt med inslag av hallon, svarta vinbär, viol och blåbär.
Gott!

tisdag 4 oktober 2022

Tyge & Sessil


Lena och jag fortsätter att utforska huvudstadens vinbarer.
Den här gången besökte vi alldeles utmärkta Tyge och Sessil nära Humlegården.
Druvan grolleau var en ny och mycket trevlig bekantskap - bland annat.

måndag 3 oktober 2022

Veckans vintips: Faustino I Gran Reserva 75th Anniversary 2010

 

Faustino I Gran Reserva 75th Anniversary 2010, Rioja, Spanien, 380 kr
Kraftfullare och fylligare än den vanliga Faustino I. Även mer mörkbärig än rödbärig med inslag av choklad och vanilj.
Kraft och finess på samma gång.
Gott!

söndag 2 oktober 2022

Höstmiddag med familjen B.

Fredagskväll - vi hade bjudit in familjen B. att komma på middag.
Jag skulle står för för- och efterrätt samt dukning.
Jag hade tänkt tema höst i både mat och dukning.
Kantarellpaj till förrätt.
Nå jag har letat kantareller i olika butiker under hela veckan.
Kvällen innan hade jag ärenden i närheten av Östermalmshallen - det var enda undantaget på min sökariver. Jag tänkte helt slött - de stänger om 10 minuter - jag fixar kantarellerna på den stora matbutiken nära hemmet imorgon eftermiddag.
Helt feltänkt av mig - det fanns inte ens kantareller i frysdisken.
Nå, tur i oturen började jag inse att jag inte ens skulle hinna med att göra en paj - det hade tagit för lång tid att söka ingredienserna (kantareller). Men varför inte köpa ett gäng färdiga pajer istället?
Så kunde jag använda all tid till min favoritsysselsättning, dukning, istället?
Smart val - och pajerna uppskattades - hemgjorda eller ej!
Jag tror att jag har sagt det tidigare - dukning ger mig en känsla av ren och skär lycka - allt från att fundera ut innan till att färdigställa det.
Gästerna kom vid 18!
Löven hade jag plockat på väg hem från affären.
Vad som är kul numera är ju att barnen kan ha glädje av att delta i diskussionen under middagen. Ibland.
Grundorsaken till att vi umgås med familjen B. är för att våra söner gick i samma klass.
Så inte längre, men nu vet vi ju att vi trivs vi ju familjevis oavsett.
Jag hade fixat en vinprovning på 3 olika viner från Piemonte. Barberavinet var lätt att ta ut redan på färgen (mörkare). Men om vinet kom från Barolo eller Barbaresco var omöjligt att gissa skulle det visa sig - nebbiolodruvan i båda fallen.
Men det var trevligt!
Barns syn på var föräldrar brister tycks vara ganska universellt. Eller ja, åtminstone för dessa två familjer! Ett ständigt återkommande ämne!
Ett tu tre hade kvällen passerat midnatt.

lördag 1 oktober 2022

Höstdukning med influenser från naturen.

Hösten är här!
Först på med underduk av flanell. 
Det blir mycket trevligare med mindre slammer. 
Jag hade köpt en löpare i juteväv.
Med vinröd duk under.
På det de nyinoljade träskivorna.
Löven plockade jag utanför huset strax före jag började dukade.
För att träskivorna verkligen skulle komma till sin rätt.
Förrättstallrikar bestod av nedbrytbara engångstallrikar av trä. 
Förrättsbesticken likaså.
Besticken till huvudrätten hade träskaft.
Servettbrytningen kommer i en blogg i din närhet inom kort...
Stearinljusen gick i vinrött i de höga kandelabrarna med organiska mönster.
Jag blev mycket nöjd över dukningen.
Och jag tror att gästerna tyckte samma!