söndag 19 juli 2015

Naturhistoriska muséet

Naturhistoriska är ett av våra favoritmuseum. Det blir åtminstone ett besök per år.
Den nyöppnade avdelningen med dinosaurier blev en naturlig inledning av besöket.
Möjlighet att känna på arkeologernas arbetsmiljö gavs. Tidskrävande arbete, minst sagt.
Rovfåglar har alltid fascinerat mig. Med det intresset finns en hel del att se på Naturhistoriska.
Insekter i alla storlekar och former finns också.
Polartrakterna är också en avdelning som lockar. Att klättra på modellen av en stor val är fascinerande. Är de så stora?


lördag 18 juli 2015

Tapas och sherry hos A och J

A och J bjuder på tapas och sherry en torsdagskväll i juni.
Efter att länge ha försökt har jag nu äntligen lärt mig att tycka om sherry.
Kanske inte viktigt på ett världspolitiskt plan, men lite kul på ett personligt. Lite.
Mandlarna var populära hos alla närvarande.
Både Lena och J skulle jobba dagen efter, så det blev en lugn och tidig middag.
De båda herrarna kunde dock förse sig med något extraglas sherry!
Tänk vad rymliga dagens kök är om man jämför med köken under uppväxten på 70-talet.
Vi är fortfarande kvar, men strax väntar tunnelbana, tåg och buss. Nära två timmar till, alltså.

torsdag 16 juli 2015

Servettbrytning: Fickan

Denna servettbrytning måste rimligen tillhöra en av de enklaste. Och därför väldigt uppskattad mellan varven.

 Fickan

Vik ner den översta femtedelen.
Vik upp den nedersta sjättedelen.
Vik upp den nedre delen så att den stannar nedanför den översta kanten, men räcker över nedvikningen.
Vik servetten i tre, fem, sju delar, beroende på hur smal du vill ha servetten. Den mittersta vikningen ska vara synlig på framsidan.

Veckans vintips: Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz 2013

Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz 2013, Barossa Valley, Austarlien, nr 16381, 128 kr
Tycker att viner från Austarlien i allmänhet är mer nedtonade idag jämfört med för tio-femton år sedan. Då kunde de nästan vara övertydliga i sin karaktär.
Dagens stil tilltalar åtminstone mig mer.
I detta vi hittar vi inslag av björnbär, kaffe, peppar och vanilj. Även den där gummiaktiga shiraztonen gör sig påmind. Dock utan att helt ta över föreställningen. Gott!

onsdag 15 juli 2015

Veckans druva: Bobal

Bobal är en rödvinsdruva som har sitt ursprung i Utiel-Requena i östra Spanien. Den omnämns i skrift första gången under 1400-talet.
I dag odlas bobal främst i Valencia, Cuenca och Albacete, även dessa belägna i Spaniens östra delar.
Druvorna mognar vid lite olika tidpunkter så när man än plockar får man med en del omogna druvor. Detta gör att viner gjorda på bobal ofta blir rustika. Som bäst blir vinerna mjuka med en djup färg.
Tidigare hade bobal ett rykte om sig att mest ge upphov till bulkviner, men det ryktet ändras nu så sakteliga. Odlas bobal på hög höjd kan druvsorten ge upphov till riktigt fina viner med fin struktur, låg alkoholhalt och välbehållen syrahalt. Allt i en sammetsmjuk inramning.
Även roséviner av ett friskare slag görs på bobaldruvor.

tisdag 14 juli 2015

Trikoloren chokladmoussetårta i tre olika choklader

 Sigrids favorittårta och därför hennes val inför födelsedagen!

Chokladterrin a la Trikolor

6 dl vispgrädde

300 g mörk choklad

400 g ljus choklad

500 g vit choklad

Värm 2 dl grädde och smält ner den mörka chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten i en drygt 2 liter plastad form. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.

Värm 2 dl grädde och smält ner den ljusa chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten över det mörka lagret choklad. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.

Värm 2 dl grädde och smält ner den vita chokladen. Rör om tills allt har lösts upp. Häll smeten över de övriga chokladlagren. Ställ svalt (vinskåpet) och låt svalna.

måndag 13 juli 2015

Vår tioåriga bröllopsdag

Det var tio år sedan vi stod där i Danmarks kyrka i Uppsala.
Vi hade då varit tillsammans i endast ett år, men det kändes rätt från första stund.
Nu, tio år senare, kan vi luta oss tillbaka och känna att vi inte hade för bråttom att gifta oss.
Idag är vi än mer samtrimmade och trivs om möjligt ännu bättre i varandras sällskap.
Värderingar, humor, livssyn, intressen och livstempo sammanfaller på ett sätt som gör att väldigt lite tid behöver läggas på onödigt argumenterande och tjafsande.
Älskar dig, Lena!


söndag 12 juli 2015

Dukning inför tioåriga bröllopsdagen!

Både Anders och jag hade klurat ut att vi skulle köpa blommor inför den 10-åriga bröllopsdagen.

Anders toppade dock, han hade låtit sända hem en bukett som stod och väntade på mig på förstukvisten då jag kom hem.
Vilken liten gulle.
Vi hade redan innan kommit överens om att den servis, French Garden av Villeroy & Bosch, som vi hade önskat oss av våra gäster inför bröllopet var det givna porslinet vi skulle använda denna dag.
Dagen till ära hade jag tillbringat lunchrasten med att klippa kvistar från blomtopparna på kastanjeträd.
Dessa snittar ställde jag i snapsglas och placerade på bordet.
Anders bukett - gick jättebra mot porslinet.
Jag styckade upp min egna bukett till flera små.
Tyvärr hade hästkastanjerna just blommat ut, men de var fortfarande vackra - och kastanjerna börjar ju anas.
Servettbrytningen heter huvan.
Duken - Almedahls drakmönster av Signe Sohlman kändes som ett självklart val.
I den skira försommaren är det fint med ljusa pastellfärger...
De ljuslila ljusen passade fint in bland övrig dekoration.
Alla hästkastanjkronor såg ut som små späda julgranar som löpte som en linje längs med hela bordet.
Efterrättens jordgubbar fick pryda bordet under hela måltiden.
Vad drack och åt vi då?
Ja det är en annan historia...

lördag 11 juli 2015

Familjen N och herr S på besök

Dagen före midsommarafton kom familjen N och herr S på besök.
Det mesta av utsmyckningarna från barnkalasen var medvetet kvar. Kul om fler får se våra, eller snarare främst Lenas, ansträngningar.
En liten pratstund hinns alltid med innan det är dags att sätta sig till bords.
Vi har hittat en sommarpuls som vi gillar. Fram till midsommar kör vi på ganska hårt med barnkalas, släktkalas och andra bjudningar. Men därefter loggar vi ut. Hellre intensivt medans man fortfarande jobbar och går i skolan och har ångan uppe. Så kan man under sommaren få till det där tillståndet som närmast liknar någon slags halvdvala. Visst, vi går på muséer och badar och liknande. Men vi försöker få till åtminstone tre veckar när vi bara är familjen.
Nåväl, tillbaka till denna junibjudning!
Vita viner från olika franska regioner. Svårt att pricka in rätt region.
Saffranssåsen uppskattades.
Likaså efterrätten.