måndag 27 februari 2012

Fläskfilé och Tahbilk ESP Cabernet sauvignon

Det är svårt det där med vin. Rädslan att man ska spara viner för länge så det blir för gamla finns där. Ibland slår rädslan över. Det gjorde den denna lördagkväll. Det fina australiska rödvinet hade mått bra av att få ligga i vinskåpet i några år till...
Tahbilk ESP Cabernet Sauvignon 2004, nr 74464, 349 kr.
Fortfarande strävt med en typisk australisk knäckig framtoning. Absolut gott nu, men för det priset hade vi väntat oss något mer. Detta "mer" hade vi nog fått om vinet hade fått vila i några år till och lite av kanterna fått slipats av. Svårt att avgöra i förväg.
Till vinet åt vi:
Fläskfilé
1,2 kg fläskfilé
100 g rucolasallad
200 g philadelphiaost
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4 msk smör
Putsa köttet. Klipp av stjälkarna från rucolasalladen. Strimla bladen. Blanda med osten och smaka av med salt och peppar. Gör långa snitt i fläskfiléerna och spritsa ostblandningen i dessa skåror. Bryn köttet i smör, grädda därefter i ugnen på 175 grader i 25 minuter.
Rotfruktsgratäng
1 kg potatis
400 g rotselleri
400 g jordärtskockor
3 dl riven västerbottenost
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis, rotselleri och jordärtskockor och skär dessa i tunna skivor. Lägg allt i en stor, smörad ugnssäker form och blanda ner ost, salt, peppar och vitlök. Häll därefter över grädden. Grädda i ugnen i en timme.
Sås
Bladen från 2 krukor basilika
Bladen från en kruka koriander
2 äggulor
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk dijonsemap
2 dl majsolja
Mixa basilika- och korianderblad med äggula, vitlök och senap. Späd med oljan till en sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar