Boeuf bourguignon
1,5 kg högrev
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 msk smör
1 dl vatten
2 flaskor rött matlagningsvin
2 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
20 smålökar
2 msk maizena majsstärkelse
280 g bacon
300 g champinjoner
1 msk smör
2 kg potatis
Skär köttet i mindre bitar med kubform. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg därefter över köttbitarna i en stor gryta. Skölj ur stekpannan med vatten och häll det i grytan. Späd med matlagningsvin, vatten och fond under omrörning. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vitlöksklyftor. Låt sjuda under lock i en och en halv timme.
Skala lökarna och lägg ner dem i grytan. Koka i ytterligare 15 minuter. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Koka upp.
Stek bacon och delade champinjoner i smör i omgångar. Lägg ner dem i grytan och sjud ytterligare några minuter.
Servera med kokt potatis!
Vaniljtonat vin med örter och lingon. Först väldigt lättdrucket, men en liten bitterhet dyker tack och lov upp i eftersmaken. Gott, men kanske inte så mycket mer än just - gott.
Åh, Boeuf... Anledningen till att jag flyttade hemifrån faktiskt... Eller nästan i alla fall. M bjöd på på den rätten och jag blev kvar i över fem år. Så kan det gå...
SvaraRaderaFröken Dill: Och så säger man att mannens hjärta går via magen....:-D
SvaraRadera