onsdag 15 juni 2016

Veckans druva: Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon behöver väl ingen närmare presentation som att det är en rödvinsdruva , eller?
Jo, vi tar det från början - även om det är en av druvvärldens megakändisar!
Cabernet sauvignon är en rödvinsdruva som har sitt ursprung i Gironde i sydvästra Frankrike. Första gången den nämns i skrift är förmodligen i en bok med namnet "Livre de raison d´Antoine Feuilhade" som skrevs under perioden 1763 till 1777. Fast i denna bok kallas druvan petit cabernet.
År 1784 finns den med i ett druvregister i Pauillac under namnet cavernet sauvignon. Dagens stavning dyker upp 1840.
År 1996 visade Carole Meredith och hennes doktorand vid universitetet i Davis i Kalifornien det som egentligen alltid kunnat anas i namnet - att föräldrarna till cabernet sauvignon är cabernet franc och sauvignon blanc.
Cabernet sauvignon hittas i princip över hela vinvärlden. Den har en stark personlighet. Viner på druvan är mörka i färgen, tanninrika och har hyfsat med syra. Den avslöjar sig lätt vid vinprovningar - har du ett vin med inslag av svarta vinbär och ceder (tänk blyertspenna!) i kombination med en karaktäristisk stram (mun)känsla så har du förmodligen cabernet sauvignon i ditt glas.
Viner på druvan kan lagras länge och trivs bra i sällskap med ek. Druvan är populär såväl som soloartist som medlem i en grupp.
Även en aldrig så liten dos cabernet sauvignon i en druvmix är noterbar - den har svårt att tona ned sin personlighet!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar