onsdag 31 maj 2017

Veckans druva: Tempranillo

Tempranillo är en rödvinsdruva som först och främst förknippas med Spanien. Temprano är spanska för tidig och just tidig gäller för tempranillos druvor - de är färdiga att plocka tidigt.
Tempranillo är först och främst en druvsort som hittas på den iberiska halvön. I Spanien under ett antal olika namn som tinto fino, cencibel, tinta del pais, ull de llebre, ja, listan kan göra lång.
I grannlandet Portugal kan den heta aragón, för att ta ett exempel.
Men tempranillo finns även i andra länder. I Frankrike och Italien för att ta två exempel. I Italien kalls den malvasia nera.
Det finns även odlingar i USA, Kanada och Mexico.  Avslutningsvis kan Argentina, Chile och Nya Zeeland nämnas. Har även för mig att vi någon gång druckit tempranillo från Australien.
Hur smakar då tempranillo? Syran  är medelhög eller rent av låg. En tydlig kryddighet kan noteras. Läder, örter, tobak, jordgubbar och vanilj dyker allt som oftast upp. Vaniljen är tydlig hos traditionella vinmakare. De mer moderna kan tona ner vaniljen till förmån för en ökad fruktkoncentration.
Om Riojaviner generellt sett är mer rödbäriga så är vinerna från Ribera del Duero mer mörkbäriga. Koncentrationen är högre och fylligheten större. Båda stilarna goda på sina egna vis!


1 kommentar:

  1. En mycket välkänd druva för mej!
    Kul att titta in hos er igen. Har varit borta på jobb länge och inte haft möjlighet att kika in tidigare.
    Önskar er en fin dag!

    SvaraRadera