Chardonnay. Ett av de första druvnamn man lär sig, om jag får komma med en inte allt för kvalificerad gissning. Kanske är det till och med så att fler vet att det har med vitt vin att göra än att det är ett namn på en druva?
Druvans föräldrar är pinot noir och gouais blanc. Kopplingen pinot noir-chardonnay får en osökt att tänka på Bourgogne i Frankrike. Dricker man rött vin från Bourgogne är det gjort på pinot noir. Visst, gamay odlas också, men det är pinot noir som presterar de riktigt goda vinerna. Dricker man vitt från samma område heter druvan just - chardonnay. Aligoté dyker upp ibland. Men det är samma sak här - chardonnay ger de riktigt goda vinerna.
Själv håller jag vit bourgogne som det absolut godaste man kan dricka i vitvinsväg. Utan tvekan, faktiskt.
Druvan odlas nästan överallt. Den är lätthanterlig och kan behandlas på olika sätt med bra resultat. Jämför vinerna från Chablis, med markerad syra och utan ekbehandling, med (forna tiders) överekade smör- och ekplanksdoftande australier. Trenden har nu dock svängt mot mindre ek. Även i Australien.
Vi får heller inte glömma chardonnays närvaro i champagne. Chardonnay, pinot noir och pinot meunier är de tre tillåtna druvorna i denna ädla dryck.
onsdag 27 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar