onsdag 29 februari 2012

Veckans druva: Dolcetto

Rödvinsdruva som mognar tidigt och och har låg syrahalt. Odlas i Piemonte i norra Italien. Viner på druvan är mjuka, runda, fruktiga med toner av mandel. Vinerna ska drickas unga, men lite finare varianter kan sparas i åtminstone fem år. Detta gör att vinproducenter som gör barolo- och barbarescoviner gärna gör viner på även dolcetto. Medan de muskulösa barolo- och barbarescovinerna bidar sin tid i vinproducenternas källare, kan tidigt drickvänliga viner på dolcetto säljas. Flödet i inkomster blir på så sätt jämnare.
Eftersom dolcetto mognar hela fyra veckor före nebbiolo, druvan i barolo och barbaresco, kan man lugnt låta dolcetto odlas på de sämre lägena. Den hinner ju mogna ändå.
Om dolcetto är lätt att odla är den svårare att vinifiera. Den låga syran tillsammans med en ganska hög tanninhalt gör det svårt. Därav av namnet dolcetto, som betyder "den lilla söta". Druvan känns på grund av syrabristen helt enkelt sötare än sina Piemontekollegor nebbiolo och barbera. Kortare jäsningstid ger lite lägre tanninhalt. Däremot ger den kortare jäsningen inte mindre färg åt vinet - skalet är alldeles för rikt på antocyaner för det.

tisdag 28 februari 2012

Ungersk gulasch

Första gången jag var i Budapest var 1990. Vi var sju killar i 24-årsåldern som inledde vår tågluff med ett par nätter i Prag och Budapest, för att därefter via Venedig ta oss till två veckors solande i Barcelona. På vägen hem stannade vi till i Paris några dagar.
Just Budapest gjorde intryck. Människornas vänlighet framför allt. Och den energi man kunde känna i en så nybliven demokrati.
20 år senare var jag där igen. Då med fru, två barn och en medelålders persons krav på bekvämt resande. Fortfarande samma vänlighet överallt.
Men vad är på väg att hända i Ungern nu? Det känns riktigt tråkigt att läsa om utvecklingen. När flygbolaget dessutom gått i konkurs och det är ont om direktflyg till Budapest känns det inte aktuellt att åka dit just nu.
Det får bli lite ungersk mat hemmavid istället!
Ungersk gulasch
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
smör
1 msk paprikapulver
1 msk mejram
1 tsk hel kummin
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 röd paprika
salt och peppar
600 g grytbitar av nötkött
1 kg kokt potatis
Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken på svag värme i smör i en stekgryta. Tillsätt paprikapulver, mejram, kummin, tomatpuré och lagerblad. Kärna ur och skär paprikan i små bitar. Tillsätt den i grytan. Salta och peppra. Häll på vatten i grytan upp till några centimeters höjd. Lägg ner köttet och sjud under lock i en timme. Servera med kokt potatis.

måndag 27 februari 2012

Fläskfilé och Tahbilk ESP Cabernet sauvignon

Det är svårt det där med vin. Rädslan att man ska spara viner för länge så det blir för gamla finns där. Ibland slår rädslan över. Det gjorde den denna lördagkväll. Det fina australiska rödvinet hade mått bra av att få ligga i vinskåpet i några år till...
Tahbilk ESP Cabernet Sauvignon 2004, nr 74464, 349 kr.
Fortfarande strävt med en typisk australisk knäckig framtoning. Absolut gott nu, men för det priset hade vi väntat oss något mer. Detta "mer" hade vi nog fått om vinet hade fått vila i några år till och lite av kanterna fått slipats av. Svårt att avgöra i förväg.
Till vinet åt vi:
Fläskfilé
1,2 kg fläskfilé
100 g rucolasallad
200 g philadelphiaost
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4 msk smör
Putsa köttet. Klipp av stjälkarna från rucolasalladen. Strimla bladen. Blanda med osten och smaka av med salt och peppar. Gör långa snitt i fläskfiléerna och spritsa ostblandningen i dessa skåror. Bryn köttet i smör, grädda därefter i ugnen på 175 grader i 25 minuter.
Rotfruktsgratäng
1 kg potatis
400 g rotselleri
400 g jordärtskockor
3 dl riven västerbottenost
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl matlagningsgrädde
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis, rotselleri och jordärtskockor och skär dessa i tunna skivor. Lägg allt i en stor, smörad ugnssäker form och blanda ner ost, salt, peppar och vitlök. Häll därefter över grädden. Grädda i ugnen i en timme.
Sås
Bladen från 2 krukor basilika
Bladen från en kruka koriander
2 äggulor
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk dijonsemap
2 dl majsolja
Mixa basilika- och korianderblad med äggula, vitlök och senap. Späd med oljan till en sås.

söndag 26 februari 2012

Italiensk trerätters när amarone möter appassimento

Fredagkväll och våra goda vänner A och J är bjudna till oss på middag. Just en fredag känns som en utmärkt dag att ha gäster, tycker vi. Det blir en tydlig avspark inför helgen och helgen känns dessutom längre. Den här kvällen blev så där trevlig som en kväll med goda vänner lätt blir. Helt plötsligt var klockan halvtolv - det är inte ofta Lena och jag är uppe så länge. Efter nattning vid åttasnåret brukar vi också somna. Vi kände oss nästan lite tonårsbusiga som var uppe så länge...
Grönsakspaj
250 g sparris
4 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 zucchini, delad i småbitar
2 vitlöksklyftor, hackade
100 g spenat, hackad
1 kruka basilika, finhackad (basilikan, inte krukan)
100 g riven parmesanost
500 g kesella
6 ägg
Skölj sparrisen och dela den därefter i mindre bitar. De träiga ändarna kan med fördel tas bort. Koka i lätsaltat vatten i två minuter.
Sätt ugnen på 180 grader. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Lägg i löken och därefter zucchinin. Fräs tills zucchinin blivit mjuk. Tillsätt först därefter vitlöken och fräs ett tag till.
Tag av kastrullen från plattan och tillsätt sparrisen och basilikan. Salta och peppra.
Smöra en springform, diameter 20 cm, och pudra den med två matskedar parmesan.
Blanda i kesella, ägg och resten av osten i de kallnade grönsakerna.
Häll röran i formen och grädda i en timme i ugnen. Låt pajen vila i kylskåp i minst tre timmar efter att den kallnat.
Fläskkotletter, potatis och pesto
1 kg fläskkotletter
2 kg potatis
2 vitlöksklyftor
50 g pinjenötter
120 g basilika
1,5 dl olivolja
50 g parmesanost
Stek fläskkotletterna, koka potatisen.
Lägg pinjenötter och vitlök i en matberedare och kör tills det är finmalet. Tillsätt basilika och olivolja. Kör igen. Salta och peppra. Häll i osten.
Vinprovningen gick ut på att jämföra ett amaronevin och ett appassimentovin
Appassimento Tommasi Appassimento 2009, nr 5354, 89 kr.
Fyllig smak som dör ut fort. Körsbär, lakrits och lite allmän kryddighet.
Castel Forte Amarone della Valpolicella 2008, nr 12379, 159 kr.
Att det här var amaronevinet kände vi alla fyra. Den lite bittra tonen med russindrag känner man igen. Körsbär och choklad likaså. Kvällens godaste vin. Inte helt oväntat med tanke på prisskillnaden.
Tiramisù
1 dl socker
4 ägg, vitorna för sig och gulorna för sig
250 gram kesella
300 gram mascarponeost
30 st savoiardikex
1,5 dl starkt kallt kaffe
5 msk konjak
1,5 msk kakao
Blanda kaffe och likör i en bunke. Vispa socker och äggulor i en skål tills det bildats en tjock, blekgul smet. Blanda i mascarponen och kesellan till en jämn smet. Vispa äggvitorna hårt (tills du kan vända bunken) och vänd ner dem försiktigt med de övriga ingredienserna i smeten.

Doppa hälften av kexen, ett åt gången, i kaffeblandningen. Låt överflödig vätska rinna av och lägg kexen i en form. Bred på hälften av smeten. Doppa resterande kex och lägg på ett varv till följt av gräddsmet. Släta till ytan och pudra över rejält med kakao, jag brukar pudra med en tesil. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar, eller tills kakan fått fast konsistens.
Nu placerade vi efterrätten i mindre skålar, hälften syns på bilden ovan...

lördag 25 februari 2012

Dukning med inspiration av den venetianska karnevalen

Egentligen slutade den venetianska karnevalen redan i tisdags. Men det kan inte hjälpas. Jag hade planerat dukningen under en längre tid. Jag hade till och med försökt mig på att göra en egen mask (Täckte mitt eget ansikte med metallfolie för att ta fram mina anletsdrag. Sedan klippte jag långa slanor av tidningspapper, doppade dessa i ett mjöl och vattenbad innan jag täckte foliemasken med detta. Jag lät det torka en vecka sedan var det dags för nästa lager, nu bestående av slanor av toalettpapper doppat i en mjöl och vatten blandning). På upploppet fick jag faktiskt kasta in handduken, en frän ättiksodör spred sig från min mask (- sannolikt hade lagren inte hunnit torka tillräckligt mellan varven). Snabbt sände jag en beställning till min kusin, som helt lämpligt har en webbutik, Ofelias hus, med bland annat önskad venetiansk mask. Shoppade den som bars av venetianska pestläkare då det begav sig på 1500-talet - "longnose". Så häftig!!! Bordet var dukat med en svart grundduk med mörklila linnelöpare och -servetter från himla. Lila ljus i mässingljusstakarna och svarta tallrikar, guld, svart och lila var kvällens färger!!!Servettbrytningen "trekanten" kommer "snart i en blogg nära dig".

fredag 24 februari 2012

Servettbrytning: Ballerinan

Detta är en liten fin skir servettbrytning som onekligen gör sig väldigt bra i ljusa pastellfärger. Sigrid har redan tingat denna till sitt prinsesskalas - till sommaren...Ballerinan
Vik servetten på mitten
Vik servetten på mitten igen så att en fyrkant bildas.
Vik servetten diagonalt.
Vänd servetten så att den tjockaste sidan av alla flikar är överst och pekar mot dig.
Vik de yttersta kanterna från mittkanten mot och vik dem på servettens baksidan.
Vänd på servetten och dra ner de lösa böladen - de ska föreställa kjolvåder.

torsdag 23 februari 2012

Älgfärsbiffar

Vilt är alltid gott! Denna rätt är dessutom enkel att tillaga.
Älgfärsbiffar med lingon och klyftpotatis
800 g älgfärs
4 schalottenlökar
0,5 dl matlagningsgrädde
4 msk vatten
2 msk potatismjöl
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk rapsolja
Skala och finhacka löken. Blanda färsen med lök, grädde, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Forma färsen till biffar i önskad storlek. Stek dem i lite rapsolja i en stekpanna.
1,5 kg potatis
5 msk rapsolja
2 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg på en plåt. Höll/strö över salt och rapsolja. Stek mpotatisen i ugnen i 45 minuter.
Servera med 200 g lingon som blandats med 2 msk socker.

onsdag 22 februari 2012

Veckans druva: Corvina

Den viktigaste av de rödvinsdruvor som ingår i vin från Valpolicella ocgh Bardolino i nordöstra Italien. Vinerna blir fruktiga med en karaktäristisk, lite bitter, körsbärston. Ett tag trodde man att viner på corvina inte kunde bli tillräckligt fylliga, men det visade sig bero på för stora skördeuttag och var alltså inte en druvspsecifik egenskap.
Amaronevinerna, som slog igenom med dunder och brak i Sverige på 90-talet, görs också med corvina som viktigaste druva. När amarone ska framställas använder man luftorkade druvor. Det är dessa som ger upphov till smakkoncentrationen och den speciella russintonen.
Förutom corvina så används druvorna rondinella opch molinara i valpolicella- och amaroneviner. År 2005 visade man genom DNA-analys att rondinella och corvina är släkt.
Amarone blev jag förtjust i när mitt vinintresse tog fart för en sisådär tio år sedan. Förtjusningen kvarstår, men det finns så mycket annat att upptäcka, så ibland kan det gå rätt lång tid mellan de gånger amarone återfinns i vinglaset.

tisdag 21 februari 2012

Créme Ninon, laxfärsbiffar och cheesecake när grüner veltliner möter sauvignon blanc

Nu var det länge sedan vi träffade fam J, så det blev ett kärt återseende. Familjen J består numera av fem personer. Lilla E är endast sex månader, men hon var med i köket hela kvällen. Hon verkade trivas, för man hörde endast glada ljud från henne. Hon tyckte nog att vi vuxna pratade om mycket intressanta och spännande saker...
Medan vi vuxna testade den mousserande fördrinken "chambord", gick barnen på skattjakt. Sedan såg vi den yngre generationen i stort sett bara då vi utlyste nästa rätt.
Anders konstaterade att jag var kortare än våra gäster. Ingen blev mer förvånad än jag...
Crème Ninon
1 kg frysta ärtor
1,5 liter vatten
4 hönsbuljongtärningar
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 flaska mousserande vin
Lägg ärterna i en kastrull med vatten och buljongtärningar. Koka i en minut. Mixa soppan med stavmixer. Red med en blandning av smör och vetemjöl. Värm soppan. Vispa grädden och rör ned den tillsammans med det mousserande vinet (det sistnämnda utelämnade vi till barnen).
Laxfärsbiffarna var väldigt goda - Arvid påstod att de hade för mycket dill. Dock han tog om och åt med god aptit, så jag undrar jag...

Laxfärsbiffar
1 kg laxkött,, malet eller skuret i bitar
5 st ägg
2 dl vispgrädde
1 msk potatispuré, (mosad kokt potatis)
1 tsk cayennepeppar
2 msk hackad dill
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
Lägg alla ingredienser inklusive salt och peppar i en matberedare och kör till en fin färs med bra konsistens. Forma till platta bullar. Stek som pannbiffar i smör och servera med hemmagjort potatismos och en gräddfilssås på dill.
Cheesecake
Pajbotten:
50 g smör
8 digestivekex
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Fyllning:
500 g kesella
2 ägg
rivet skal av en citron
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Smula sönder digestivekexen och blanda dessa med smör, mjöl och socker. Tryck ut denna "deg" i en springform med löstagbar kant. Grädda i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 150 grader.
Rör ihop kesellan med äggen, citronskalet och vaniljsockret. Häll smeten ovanpå den färdiga pajbotten och grädda i ugnen i 30 minuter.

Vinerna vi drack till var sydafrikanska Zonnebloem Sauvignon blanc 2011, nr 2020, 72 kr, som hade den typiska friska och lättgillade sauvignonkaraktären av krusbär och nässlor, och
österrikiska Leth Grüner Veltliner 2010, nr 4200, 75 kr, med toner av päron, citrus och en lite lätt kryddighet. Vilket som var godast? Ja, Sydafrika vann matchen, om ni frågar mig.

måndag 20 februari 2012

Alla hjärtans dag tema i rosa

Innan vi helt kunde släppa Alla hjärtans dag- eller Valentintemat för detta år, passade vi på att bjuda in våra vänner fam J. Detta år har olika nyanser av rosa fått prägla Valentin. Jag köpte 9 rosa lååånga ljus i olika nyanser på Lagerhaus härom veckan. Dessa hittade sina platser i olika mässingljusstakar. Bordsduken utgjordes av en lååång duk i cerise. En gammal tunn guldfärgad duk fick sin självklara plats på mitten av bordet. Servettbrytningen som ser ut som ett hjärta med en rosett på vek jag som dekoration på bordet av origamipapper i ceriserosa. Varannan servett var vikt som det flätade hjärtat och varannan som hjärtat. Alla servetter gick i ljusrosa.

söndag 19 februari 2012

Chokladfondue (och barn)

Arvid och Sigrid är riktigt förtjusta i choklad. Fredagar och lördagar har vi (i likhet med stor del av övriga befolkningen) som godisdagar, eller "efterrättsdagar". Choklad i alla dess former har visat sig vara svårslaget. Varför inte testa chokladfondue? 10 nanosekunder efter fonduen nådde bordet insåg vi varför. För att inte riskera tapeternas omedelbara överlevnad, bar vi varsitt barn raka vägen till badkaret. Men gott var det.Chokladfondue
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
frukt (i bitar, t ex jordgubbar)
Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i grädden. Värm försiktigt under ständig omrörning tills massan är slät. Eller i mikro på låg effekt (det gjorde vi). Doppa fruktbitar i chokladen.

lördag 18 februari 2012

Min födelsedag!

Hur omoget och barnsligt det än låter värnar jag än i denna dag om min födelsedag. Jag älskar att bli grattad på min födelsedag. Då en gammal kompis från universitetstiden sänder ett grattis-sms blir jag löjligt glad, liksom då svärfar eller barndomskompisen gör likaledes. Eller då mamma har förhört sig redan kvällen innan om vilken tid hon kan ringa och sjunga. Eller syrran. Höjdpunkten är nog då Anders, Arvid och Sigrid klämmer i vid tårtan - lingonkaka (min älsklingstårta, ber om den varje år). Jag blir riktigt rörd. Tänk två av dessa individer fanns inte ens för mindre än sex år sedan. OCh nu står de här och sjunger för - M I G!!!!
Anders hade köpt fem servettbrytningsböcker. Som Ni kanske har anat så är detta med servettbrytning något som ligger mig varmt om hjärtat. Han hade inte kunnat komma mer mitt i prick. Så glad jag blev!!! Jag älskar Dig Anders!!!

fredag 17 februari 2012

Servettbrytning: Flätade hjärtat

Som med de flesta speciella dagar tyckte jag att det kändes litet torftigt att duka med exakt samma servettbrytning år efter år efter... Helt plötsligt har jag en uppsjö av hjärtliknande servettbrytningar på lager. Underbart!
Flätade hjärtat
Veckla ut hela servetten.
Vik en tunn remsa längs ena sidan.
Vik en bredare våd som sticker ut på båda sidor under den första remsan.
Fortsätt så tills hela servetten har använts.
Vänd på servetten.
Vik fram och ned 1/3 av ena sidan.
Vik fram och ned 1/3 av andra sidan.
Lägg flikarna "omlott" tills som når varandra har använts.
Vik bak de yttersta delarna av båda sidorna.

torsdag 16 februari 2012

Lenas födelsedag firades med smörgåstårta och champagne

Lenas födelsedag infaller under en perfekt tid på året rent firarmässigt. I kalla februari är det extra välkommet med fest. Vi andra tre fyller år under sommaren, som ju är den årstid då det är extra lätt att hitta på ursäkter för att ha fest. Fast det är klart, barnkalas sommartid har sina fördelar. Man kan ju vara ute!
Lena fyller 45 år. Ingen ålder i sig och ingen av oss har problem med att bli äldre. Fast tanken på att man kan befinna sig i början av livets andra halvlek kan kännas lite tråkig.
Nåja, över till firandet!
Smörgåstårta
Broccolikräm:
400 g broccoli kokas i lättsaltat vatten. Broccolin mixas därefter med 400 g philapelphiaost, 4 msk riven pepparror, 4 dl creme fraiche, 1 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar.
Kaviarkräm:
Blanda 4 dl creme fraiche, 4 msk smörgåskaviar, 2 msk majonnäs, 1 dl finhackad gräslök och 1 dl hackad dill.
Lägg ut 3 av de 15 skivorna landgångsbröd. Bred på kaviarkräm, 300 g rökt lax, 5 kokta, skivade ägg. Allt fördelat på fyra lager. På taket och sidorna breds broccolikrämen ut. Toppa med 300 g skalade räkor och 160 g rom. Färdig att servera!

Till detta drack vi André Clouet Grande Réserve Champagne, nr 7686, 259 kr.
En av favoriterna bland champagner runt 250-kronorsstrecket. Trevligheter som rostat bröd och choklad går att hitta i denna godsak.

Grattis, Lena! Nu kör vi 45 år till! Älskar dig!

onsdag 15 februari 2012

Veckans druva: Petit verdot

En av de fem tillåtna rödvinsdruvorna i Bordeaux. Visst, det kanske är den minst vanliga av dessa fem, men har efter en period med minskad odlingsareal delvis kommit tillbaka i vissa kvalitetesmedvetna vingårdar.
Druvan mognar senare än cabernet sauvignon, som i sin tur mognar sent. Likt cabernet har druvor av petit verdot tjockt skal och likt cabernet kan petit verdot ge upphov till koncentrerade, tanninrika viner med mycket färg.
Det är inte varje år som druvan hinner mogna fullt ut i Bordeaux. Men när den gör det får man ett lagringsdugligt, rikt vin med viss kryddighet. I några av de bästa vinerna i Médoc utgör petit verdot en viktig hörnsten.
I Australien kan man hitta viner på petit verdot och i Kalifornien ingår druvan tillsammans med andra i en del röda viner. Chile kan nämnas och själv går jag och lurar på ett petit verdotvin från Sydafrika som finns i beställningssortimentet.

tisdag 14 februari 2012

Skir Valentindukning!

Vi dukade litet med tankarna på alla hjärtans dag redan i helgen. Jag har köpt ljusrosa linneservetter som är så vackra. De ger ett skirt intryck och fick ange tonen. Servettbrytningen heter flätade hjärtat och kommer att "komma i en blogg i din närhet". Snart. Annars finns det två hjärtinspirerade servettvikningar här sedan tidigare. Fem buketter ljusrosa tulpaner i jardinären och rosa ljus på det. Det kändes alldeles lagom.

måndag 13 februari 2012

Valentinkort med hjärta som fäste och som pop-up

Förra året roade jag mig med att göra Valentin kort med hjärtan som "fästmekanism" på kortet. Dessa försök bidrog till att jag gjorde inbjudningskort till barnkalas för glatta livet, både i form av Muminkort och Spöket Laban kort. Nå detta år tänkte jag utgå från samma bas, med ett hjärta som fäste, men göra det som ett "pop-up"kort med två hjärtan som vecklas ut då man öppnar det.
Valentinkort
Vik ett papper på mitten.
Vik en vikning cirka 2-3 cm längst ut på sidorna.
Rita ett halvt hjärta (eller någon annan figur om Du hellre vill det) utanför vikningen.
Klipp ut hjärtat igenom båda papperen.
Öppna upp kortet och klipp ett snitt uppåt mellan "halvhjärtat" och övriga kortet på ena sidan, lämna någon centimeter överst.
Klipp ett snitt nedåt mellan "halvhjärtat" och övriga kortet på andra sidan, lämna någon centimeter nederst.
Koppla samman hjärtat och vik övriga kortet så att hjärtat sitter längst frám.
Färglägg hjärtat om Du vill. Eller klipp ut ett hjärta från ett färgat papper som Du klistrar fast på respektive sida.
Klipp ut två hjärtan med två extra flikar längst ut på hjärtanen. Vik hjärtanen på mitten och veckla ut igen.
Klistra fast hjärtanens extra flikar med vit tejp över vikvecken i kortet. Hjärtats vikning på mitten ska gå utåt.Arvid valde att göra på samma sätt men med en gran istället för ett hjärta. Och det går ju lika bra.

söndag 12 februari 2012

Hjärtformade godispåsar till Valentindagen

Jag blev insprierad till dessa redan vid Halloween. Visst borde man kunna göra påsar av hjärtan likväl som av spöken eller pumpor??Hjärtformade godispåsar
Material
Rosa eller rött skyltpapper (litet hårdare papper för att få stadga)
tråd att knyta samman med
linjal och hjärtform

Rita ett hjärta i ena sidan på papperet. Rita en 3 centimeter rektangel som är högre än hjärtat, kant i kant med hjärta. Rita ännu ett hjärta i samma storlek som det första, följt av än en rektangel. Längst ut på rektangeln, i nivå med hjärtanen ritar du en centimeter extra flärp (som ska klistras på motsatta hjärtat yttersta hörn). Gör tå hål högt uppe på rektanglarna. Klistra samman flärpenn och hjärtat. Låt torka. Fyll med godis och knyt igen.

lördag 11 februari 2012

Boeuf bourguignon och amerikansk pinot noir

Perfekt vintermat. Till den ännu ett pinot noirvin. Den här gången från USA.
Boeuf bourguignon
1,5 kg högrev
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 msk smör
1 dl vatten
2 flaskor rött matlagningsvin
2 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
20 smålökar
2 msk maizena majsstärkelse
280 g bacon
300 g champinjoner
1 msk smör
2 kg potatis
Skär köttet i mindre bitar med kubform. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg därefter över köttbitarna i en stor gryta. Skölj ur stekpannan med vatten och häll det i grytan. Späd med matlagningsvin, vatten och fond under omrörning. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vitlöksklyftor. Låt sjuda under lock i en och en halv timme.
Skala lökarna och lägg ner dem i grytan. Koka i ytterligare 15 minuter. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Koka upp.
Stek bacon och delade champinjoner i smör i omgångar. Lägg ner dem i grytan och sjud ytterligare några minuter.
Servera med kokt potatis!
Au Bon Climat Pinot Noir, Kalifornien, nr 90547, 215 kr.
Vaniljtonat vin med örter och lingon. Först väldigt lättdrucket, men en liten bitterhet dyker tack och lov upp i eftersmaken. Gott, men kanske inte så mycket mer än just - gott.

fredag 10 februari 2012

Servettbrytning: Hjärta med blomma som fungerar som klämma

Förra året bröt jag en väldigt enkel servettbrytning då Valentindagen närmade sig. Detta år tänkte jag göra det svårare för mig. Denna tar betydligt mer tid i anspråk, varför man inte bör vara ute i sista sekunden för att bryta den. Har man många gäster kan man med fördel fästa namnetiketter i hjärtats blomma.
Hjärtat med stjärnaVik servetten på mitten.
Vik högra kantens övre hörn nedåt så att det bildas en trekant.
Veckla ut och vik upp det nedre hörnet så att det bildas en trekant.
Veckla ut och gör likadant med vänster sida.
Vänd på servetten. Vik båda yttre kanterna mot servettens mitt. Veckla ut. Vänd tillbaka servetten.
Vik sidorna till två trianglar med spetsar som pekar ut åt sidorna.
Vik ut de fyra spetsarna som utgör trianglarnas övre och undre kanter överspetsarna som pekar ut åt sidorna. Fyra mindre trianglar bildas. Platta till trianglarna så att de bildar kvadrater.
Vik in kvadraternas kanter som pekar mot mitten. Så att små trianglar bildas, två per tidigare kvadrat.
Platta ut trianglarna.
Vik in den vänstra kanten och den högra kanten in under servetten.
Vik ner det övre hörnet bakom servetten.
Ett hjärta har bildats.