torsdag 4 december 2025

Nedräkning inför jul; Toscabakelser

Toscabakelser... Är uppväxt med att det skulle vara toscatårta på jul. Vilket är jättegott. Men tre lager gottigheter på varandra är, om möjligt, snäppet godare.
Dessa gjorde vi redan förra året. Farligt goda.

Toscabakelser 

Mördeg
3 dl vetemjöl
3 dl mandelmjöl 
2 dl florsocker
200 g smör
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Tosca
1 dl vispgrädde
75 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
200 g mandlar, utan skal

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, florsocker och smör.

Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i formar.

Fyllning
Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ett ägg i taget.
Fyll formarna med smeten.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Ta ut ur ugnen och höj ugnsvärmen till 200 grader.

Toscatäcket

Koka vispgrädde, smör, strösocker och sirap i en kastrull under konstant omrörning. Ta bort från värmen efter 7-8 minuter eller när smeten börjar få en fin ljusbrun färg. Tillsätt mandeln.

Fördela toscasmeten över bakverken och grädda dem i mitten av ugnen cirka 10 minuter.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar