Denna tisdag drar vi igång med "veckans dukningsdetalj" - högt och lågt inom bordets små glädjeämnen!
Jag vet inte om det har framgått men jag är väldigt intresserad av dukning i största allmänhet. Detta intresse har fått mig att fördjupa mig alltmer i vad linnedukarna och servetterna har för mönster.
Ett mönster som ständigt återkommer som favoriterna nummer ett och som betingar avsevärt högre priser på auktioner än några andra linnedukar är drakmönstret av Signe Sohlman.
Signe studerade vid Konstakademien och var elev för August Malmström (konstnären till Grindslanten). Under 1876 tecknade hon för Almedahls linnefabriker ett mönster med drakbård för duktyg i linnedamast. För detta mönster vann
hon pris vid världens första designutställning i Amsterdam 1877. Signe Sohlman avled i turberkulos året därpå, vid 24 års ålder 1878. Hennes mönster kom sedan att vävas som paradduk i 110 år, från år 1877-1989 på Almedahls linnefabrik.
Visst är det vackert!
Nästa mönster har ingen lika tydlig leverantör och designer...
Meanderbården har betydligt fler år på nacken...På fornfynd från de gamla grekerna kan man se meanderbård pryda skålskanter och annat.
Meander kan beskrivas som en bård bestående av fram- och tillbakaslingrande flätningar. Det kallas även à la grecque (franska för på grekiskt vis).
Ornamenteringen har sitt namn efter den slingrande floden Menderes i västra Turkiet som på latin kom att heta Mæander.