tisdag 30 september 2014

Veckans dukningsdetalj: Linnedukar och servetter med meanderbård men framför allt drakmönstret av Signe Sohlman.

Denna tisdag drar vi igång med "veckans dukningsdetalj" - högt och lågt inom bordets små glädjeämnen!
Jag vet inte om det har framgått men jag är väldigt intresserad av dukning i största allmänhet. Detta intresse har fått mig att fördjupa mig alltmer i vad linnedukarna och servetterna har för mönster.
 Ett mönster som ständigt återkommer som favoriterna nummer ett och som betingar avsevärt högre priser på auktioner än några andra linnedukar är drakmönstret av Signe Sohlman.
 Signe studerade vid Konstakademien och var elev för August Malmström (konstnären till Grindslanten). Under 1876 tecknade hon för Almedahls linnefabriker ett mönster med drakbård för duktyg i linnedamast. För detta mönster vann
 hon pris vid världens första designutställning i Amsterdam 1877. Signe Sohlman avled i turberkulos året därpå, vid 24 års ålder 1878. Hennes mönster kom sedan att vävas som paradduk i 110 år, från år 1877-1989 på Almedahls linnefabrik.
 Visst är det vackert!
 Nästa mönster har ingen lika tydlig leverantör och designer... 
 Meanderbården har betydligt fler år på nacken...På fornfynd från de gamla grekerna kan man se meanderbård pryda skålskanter och annat.
Meander kan beskrivas som en bård bestående av fram- och tillbakaslingrande flätningar. Det kallas även à la grecque (franska för på grekiskt vis). Ornamenteringen har sitt namn efter den slingrande floden Menderes i västra Turkiet som på latin kom att heta Mæander.

måndag 29 september 2014

Meursault Cuvée Charles Maxime 2011

Meursault Cuvée Charles Maxime 2011, Bourgogne, Frankrike, nr 79463, 349 kr
Vita viner från Bourgogne får mig alltid att gå igång. De är ofta riktigt goda. Ibland till och med overkligt goda så där så att man nästan tappar andan när man tar första klunken.
I det här vinet hittar vi doft och smak av nötter, äpple och melon.
Vilken kategori vinet hamnar i?
Ja, det är inte ett "tappa-andan"-vin. Men gott är det!

söndag 28 september 2014

Hagaparkens Kinesiska paviljong och Turkiska kiosk - och så Gustafs Gamla Haga

 Under drygt 11 år bodde jag i Vasastaden i Stockholm, på ett bekvämt promenadavstånd från Hagaparken. En riktig oas nära staden.
 Fortfarande kan jag ta mig hit för att bara njuta av omgivningarna.
 Det är svårt att tänka sig att Hagaparken på intet sätt är någon "naturlig" park där träd har fått växa upp efter eget behag. Nej dit fraktades kubikton med jord och trädplantor som planerades enligt nogsamt planerade scheman då det bgav sig under 1700-talets senare del.
Parken innehåller ett och annat hus från Gustav IIIs tid som döljer sig från det vanligaste turiststråket Ekotemplet, Gustaf IIIs paviljong, Koppartälten och Haga slott.
 
 Exempelvis den Kinesiska Paviljongen. 
Kinesiska paviljongen uppfördes år1787 av Louis Jean Desprez på uppdrag av Gustaf III. Paviljongen är formad som en oktogon.  Längst ut på varje takhörn (som pekar uppåt) finns ett drakhuvud. Då det bagav sig  var dessa försedda med små klockor som klingade i vinden. I paviljongens mitt stod ett stort åttkantigt bord.  
Helt underbar!
 
 Och inte många traskar hit..
Nästa plats som jag rekommenderar varmt är: Turkiska kiosken!
Turkiska kiosken kallas även för Turkiska paviljongen. Den byggdes 1786 av Fredrik Magnus Piper, tidens stora svenska trädgårdsarkitekt som förövrigt planterade samtliga träd i Hagaparken med stor precision och eftertanke.  Kiosken har många exotiska drag, exempelvis synns en halvåne - en skära på taket och den gula fasaden är försedd med rödmålade draperier.
 
Huset består av en sexkantig salong och tre små rektangulära förrum med kakelugnar i varje. Interiören är dekorerad i pompejansk stil.
Man hade  tänkt sig fler spannande hus i Hagaparken. En grotta och ett slott a la Versaillies har byggts halvklara. I samband med skottet på maskeradbalen 1792 stannade alla byggnationer upp...  
 Någon som vill ta bilder...
 Turkiska kiosken inifrån. Här kan jag stå och drömma mig bort. Till exempel kan jag fantisera om vår tioåriga förlovningsmiddag...
Anders och jag firar vår 10-åriga förlovningsdag i november anno domini.
Hur magnifikt vore det inte om vi firade den här med 3-4-5 rätter på ett dukat bord med tända ljus och...och...och....?
 
Så inser jag att bortsett från att det säkert är omöjligt att få hyra lokalen privat - vem ska ta hit mat, dryck, bestick, porslin, glas, kandelabrar, damastdukar och servetter. För att inte tala om själva bordet och stolarna....Och vem skulle bära bort allt efteråt???
Fast visst vore det en underbar tanke...med litet Mozart som spelas av en osynlig orkester från någonstans... 
Nå drömma kan man ju...
Sist en glimt av Gamla Haga - där Gustaf III bodde innan hans lilla paviljong blev klar...

lördag 27 september 2014

fredag 26 september 2014

Servettbrytning Rosen

Denna servettbrytning kan man bryta med såväl små som större servetter.

Rosen

Öppna servetten helt och vik upp den 1/3 och ned den 1/3 - dvs vik den i tre delar.
Vik in långsidorna mot mitten.
Vik de övre hörnen mot mitten.
Lägg servetten upp och ned.
Trä in enda hörnet i det andra.
Vänd på den och Du ser framsidan.  

torsdag 25 september 2014

Veckans vintips: Virginie de Valandraud Blanc 2011

Virginie de Valandraud Blanc 2011, Bordeaux, Frankrike, 359 kr
Jean-Luc Thunevin har varit både discjockey och banknamn. Numera gör han tillsammans med frun Murielle Andraud goda viner i Bordeaux. Såväl röda som vita.
Tycker ni att fruns efternamn har likheter med vinets namn är ni rätt ute. Just detta vin är något av Murielles ögonsten och vi kan förstå varför! Vinet är riktigt gott, helt enkelt!
I doft och smak hittar vi tropiska frukter, citrus, krusbär och örter. Såväl tiden på fat som på jästfällning har gjort avtryck i vinet, som (återigen) är mycket gott!

onsdag 24 september 2014

Veckans druva: Grand noir

Grand noir är en rödvinsdruva som odlas i Frankrike. År 1855 korsade Henri Bouschet de båda druvsorterna petit bouschet och aramon noir.
Grand noir odlas i Languedoc och i Cognacregionen. Odlas och odlas? Den är så sakteliga på väg att försvinna i Frankrike. I Galicien i Spanien finns det mer av grand noir och även i Portugal odlas den.
Viner på druvan får ofta en pepprig karaktär.
Grand noir, förresten. Det låter som ett druvnamn som skulle vara väldigt gångbart!

tisdag 23 september 2014

Fasters sista kväll i Sverige

Så kom kvällen som skulle bli fasters sista kväll i Sverige. Efter en middag gick vi till sängs tidigt. Strax efter klockan tre på natten skjutsade jag henne till Arlanda. Det kändes tomt när hon hade åkt. Vi tre bröder bor ju i Stockholmsområdet, men syster A (barnens faster) har bott i Kanada länge nu.
Nåväl, det tar nog inte fem år tills vi ses nästa gång!

måndag 22 september 2014

Skansen en solig söndag i september

Skansen en solig söndag i början av september var ett perfekt ställe att tillbringa en eftermiddag på!
En liten biltur...
...följdes av en kaffe- och glasspaus.
En flygtur hjälpte de sista glassbitarna att hamna rätt i magen.
En riktigt mysig dag!

söndag 21 september 2014

Periodiskt system med druvor

När jag slötittade runt på nätet en dag hittade jag ovanstående - ett periodiskt system med druvor. Frestelsen blev för stor! Efter snabb beställning och snabb leverans pryder nu det en av väggarna på övervåningen.
Det vanliga periodiska systemet med grundämnen är ju uppbyggt på ett entydigt sätt. Antal elektronskal och antal valenselektroner hos atomer av grundämnena definierar vilken plats grundämnet har i det periodiska systemet.
När det gäller druvor blir sorteringen gjord mer efter smak och tycke. Är druva X verkligen fylligare än druva Y? Nåväl, detta druvssystem är mer en rolig grej än någonting som ska sönderanalyseras. Kul att ha en överblick över de vanligaste druvorna (och några därtill) på väggen!