Vitvinsdruvan chardonnay har sitt ursprung i området beläget mellan Lyon och Dijon i östra Frankrike. Under synonymen beaunois (från Beaune) nämns den i skrift första gången 1583.
Namnet chardonnay dyker upp i skrift första gången runt 1685-1690. Dock med lite annorlunda stavning men ändå så pass nära dagens stavning att det inte råder några tvivel om att det är chardonnay som åsyftas.
Chardonnays föräldrar är pinot noir och gouais blanc. Länge förväxlade man chardonnay med pinot blanc men idag har det blivit mer ordning i leden.
Chardonnay har egentligen inte så mycket av egen karaktär. Växtplats och vinmakande är avgörande för hur det färdiga resultatet blir. I franska Chablis får vinerna en tydlig syra nästan i stil med sauvignon blanc. I varmare klimat blir resultatet ett mer runt och smörigt vin med inslag av tropiska frukter. Bäst blir vinerna från Borgogne även om Australien är på frammarsch sedan man dragit ned på ekbehandlingen.
Chardonnay utgör tillsammans med rödvinsdruvorna pinot noir och pinot meunier de druvsorter som är tillåtna i champagne. Champagne gjord på enbart chardonnay kallas blanc de blancs medans blanc de noirs används för champagne gjord på endast pinot noir och pinot meunier.
I vilka länder odlas då chardonnay? Ja, i stort sett i alla länder som ägnar sig åt vinodling. Den är lätt att ha att göra med och den är omtyckt.
onsdag 6 januari 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det där var intressant!! Tack!
SvaraRaderaChardonnayvin är väldigt vanlig i UK, kanske också i Sverige.
Själv gillar jag det oftast, ganska säker druva, har inte haft något dåligt, men kanske inte det intressantast smakmässigt. Skål!!!