onsdag 5 september 2018

Veckans druva: Nero d'Avola

Nero d'Avola är en rödvinsdruva med ett ursprung på Sicilien. Förmodligen kommer den från staden Avola på öns östkust.
Fast det där med ursprung är inte alltid så lätt - ett antal, inte sällan motsägelsefulla, teorier florerar ofta.
Året var 1696 då den sicilianske botanikern Francesco Cupani i skrift beskrev druvsorten - dock under namnet calavrisi, vilket är den lokala dialekten för calabrese. Kanske då att druvsorten har sitt ursprung i Kalabrien? Nej, är det inte istället så att calavrisi är en förvanskning av caia-Avola, druvan från Avola? Ja, teorier finns.
Nero d'Avola, den svarta från Avola, är i det officiella italienska druvregistret registrerad som calabrese. Dock används calabrese även för andra druvsorter. Av den anledningen är nero d'Avola ett mer entydigt namn.
Ja, hur var det nu med ursprunget? DNA-analyser visar att många olika kloner av druvsorten finns på Sicilien, vilket troliggör ett sicilianskt ursprung.
På Sicilien är nero d'Avola den mest planterade rödvinsdruvan - den odlas inte bara i området kring Avola utan över hela ön.
Tidigare förekom en noterbart export av nero d'Avola till Italienstan mest namnkunniga vinområden - druvsortenså mörka färg var attraktiv.
Idag står den stadigt på egna ben och ger upphov till viner med djup färg, tydlig fyllighet, strävhet som märks och hyfsat med syra. Söt choklad och plommon dyker ofta upp.
Nero d'Avola dyker även upp i blandningar med exempelvis frappato, nerello mascalese och perricone. Även cabernet sauvignon och merlot kan dyka upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar