onsdag 25 juni 2025

Rabarbercurd

 

Fruktansvärt gott!!!

  • Rabarbercurd

  • 800 gram strimlade rabarber
  • 1 dl vatten
  • 6 ägg, normalstora
  • 4 dl strösocker eller florsocker
  • 1 msk vaniljsocker 
  • 200 gram smör
  • 1 blad gelatin eller motsvarande pulver

Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
Skär smör i tärningar.
Skölj och strimla rabarber. Koka ihop med vatten under lock i 15 minuter i en medelstor kastrull med tjock botten tills rabarbern mjuknat och mosat ihop sig lite. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader i kastrullen.
Vispa ägg och socker med en elvisp tills det är fluffigt några minuter.
Rör i äggblandningen i rabarberröran i kastrullen. Värm försiktigt under omrörning tills det tjocknat. Då ägg- och rabarberblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
Rör ner smöret lite i taget.
Krama ur gelatinbladet och tillsätt samt rör tills gelatinet löst upp sig någon minut.
Häll upp rabarbercurden  i rengjorda  glasburkar.
Förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar