söndag 16 augusti 2015

Pavlova med rabarbercurd och kanel- och honungsrostade hasselnötter

Våra rabarber växer så det knakar och det vore roligt att testa något nytt med dem...

Tårtbotten 

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Hasselnötsblandningen

100 g hasselnötter
1 msk honung
1/2 msk kanel

Övrig topping

3 dl vispgrädde, vispas och blandas med
1 tsk vaniljsocker
1 l färska jordgubbar

Rabarbercurd

500 g rabarber
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
2 ägg
50 g rumsvarmt smör
 
Sätt ugnen på 150 grader Celsius.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa vidare under cirka 5 minuter till en tjock och glansig maräng bildats. Tillsätt majsstärkelse och vinäger, vispa ytterligare 1 minut.
Rita en cirkel, ca 23 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Bred ut smeten i cirkeln, smeten ska vara högre på kanterna än i mitten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 ½ timme. Låt svalna.
 

Rabarbercurd:
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Vispa i majsstärkelsen och koka i 5 minuter. Ta från värmen och vispa ner äggen. Mixa med en stavmixer. Sjud krämen ca 2 minuter, eller tills den tjocknar, under ständig omrörning. Ta från värmen och tillsätt smöret, lite i taget. Låt svalna.
Blanda ner litet av grädden för att få en mildare smak om du vill.
 
Rosta nötterna på medelvärme i en torr stekpanna ca 1 minut. Tillsätt honung och kanel och rosta nötterna gyllenbruna. Häll ut på bakplåtspapper. Låt svalna.
Vispa grädden, tillsätt vaniljsockret. Hacka nötterna grovt.
Lägg rabarbercurd i mitten av tårtan. Klicka över grädden, strö över jordgubbar och nötblandningen.  

lördag 15 augusti 2015

Ångbåt till Birka!

 Så var det dags för en ny ångbåtstripp. 
  - denna gång stod Birka på agendan.  
 Vädret såg hela tiden hotfullt mörkt ut och litet kallt var det, men på det stora hela helt ok för en utflykt. Denna resa hade avsevärt fler besökare än Drottningholm, vilket förvånade mig.
 
Visserligen kan man ju ta sig till det senare på egen hand, till Birka krävs ju tillgång av en båt, men med alla köer som uppstått i trafiken då tågen ersatts av bussar och vad allt det medför med egna lösningar i form av mer användning av egna bilar...borde ju bidra till att fler ändå väljer att testa en båttur istället.
Tänker jag. 
 Väl framme på ön tog vi fram vår medhavda matsäck bestående av choklad- respektive vaniljpannkakor.
 Sedan var det dags för den guidade turen.
 Vi lärde oss att vikingatiden pågick mellan åren 750 - 1100. Staden Birka anlades på 700-talet och blev en viktig handelsplats liksom en internationell hamn för besökare från när och fjärran.
 Några vallar var tidens borg som inte var lika välbyggd som medeltida, men ändock något att skydda sig bakom.
Birka på Björkö i Mälaren var själva knutpunkten i det rika Mälardalen under vikingatiden.
 Kungen bodde på Adelsö och även de rikare valde att bo på "gräddhyllan" strax utanför staden Birka. Kungen hade dock beslutat om lagar som gällde i Birka (och sannolikt även på Adelsö) - däremellan rådde kaos. 
 Turen tog oss rakt igenom både får och kohagar.
Att Birka övergavs berodde främst på att landhöjningen hade gjort att Birka inte utgjorde en naturlig knutpunkt längre.
Ansgar, en ung benediktinermunk, kom till Birka år 830 för att förkunna det kristna evangeliet. Här predikade han under ett och ett halvt år och flera av stadens invånare lät döpa sig.
 Men Birka blev aldrig ett kristet samhälle. Däremot lät man resa en stor minnessten 1834 till förmån för Ansgar - 1000 år efter att han hade varit här.  
 Vi passade även på att besöka husen som är byggda efter hur man tror att de har sett ut. 
 Gatorna i staden var byggda av träplankor - låter litet halt vid första frosten (har själv slagit mig halvt fördärvad på vår altan en vinter) men praktiskt för att hålla sig från täck och annat som låg under...
 Mycket skinnfällar. 
 Anders har tittat in.
 Matbordet var onekligen rustikt.
 Båtarna... 
 De ser imponerande ut, vi undrade om färgerna på seglen verkligen kan ha varit så färgglada men annars hade det väl inte satts upp tänkte vi.
En smedja fanns också.

fredag 14 augusti 2015

Servettbrytning: Den stilla lågan

Ibland kan det vara bra med servetter som kan vikas innan, som inte tar alltför stor plats och som kan flyttas fram då de behövs.
Bortsett från att de utgör en prydnad för bordet.

 Den stilla lågan

Veckla ut servetten.
Vik in två motsatta hörn mot mitten av servetten.
Vik in alla fyra sidsnibbarna mot mitten.
Vik ihop servetten något nedanför mitten så att den övre snibben kommer litet nedanför den undre.
Vik upp baslinjen en vikning.
Fäst samman på baksidan av servetten. 

torsdag 13 augusti 2015

Veckans vintips: Mandolás Furmint Dry 2011

Mandolás Furmint Dry 2011, Tokaj, Ungern, nr 83134, 149 kr
Tydliga inslag av päron, vanilj, nötter och citrus. Ett friskt vin i en rund inramning av de vanilj- och smörtonade nötterna. Mycket gott och aptitligt!

onsdag 12 augusti 2015

Veckans druva: Neuburger

Neuburger är en vitvinsdruva som odlas i Österrike. Länge trodde man att druvans föräldrar var pinot blanc och silvaner. Närmare DNA-analyser visar dock att föräldrarna egentligen är roter veltliner och silvaner. Så kan det bli!
Viner gjorda på neuburger får ofta en guldliknande färg och en tydlig fyllighet. Nötter och kryddor är vanliga inslag. De bättre vinerna på druvan utvecklas på ett trevligt sätt vid lagring och blir sammetsmjuka med en än mer uttalad nötighet.
Övriga länder där odlingar med neuburger kan hittas är Slovakien, Tjeckien och Rumänien.

tisdag 11 augusti 2015

Middag med svenskt tema hos familjen N

När vi träffar familjen N och herr S brukar värden för tillställningen ofta ha ett tema.
Den här kvällen i juli var det familjen N som stod för värdskapet och temat var svensk mat och svenska drycker.
De familjemedlemmar som kvalar in i åldersgruppen sju till femton år hade ett eget bord för spel.
Men när det var dags för nästa rätt samlades alla runt middagsbordet.
Det var en jättefin kväll med god mat och dryck.
Humöret var på topp hos alla närvarande.
Svenskt vin från Wester Vin. Mer intressant än gott - än så länge.
Men med tiden kanske svenskt vin kan närma sig åtminstone beteckningen prisvärt.
Men absolut ingen kritik mot värdfamiljen. Riktigt roligt att prova viner från Sverige!
Timmarna går men det är fortfarande soligt.
"Var det här merlotvinet? Eller var det cabernet franc?"
Mörkt foto trots den soliga dagen. Fotografen heter Anders.
Avslutningstårtan utgjorde en fantastisk avrundning på en riktigt god och trevlig middag!
Tack, familjen N!

måndag 10 augusti 2015

Fjärilshuset

Fjärilshuset är spännande! Fjärilar, karpar, giftiga grodor och - hajar!
Farfar var på besök och då tyckte vi alla att fjärilshuset i Hagaparken lät som en bra aktivitet.
När vi har en så pass sval sommar som vi har i år kändes fjärilshusets varma fuktighet mer påtaglig än normalt.
Modellen av vithajen i naturlig storlek var ny för oss. Imponerande!


söndag 9 augusti 2015

Skansen

Ett Skansenbesök där Sollidens buffet ingår har blivit en tradition för oss. Gärna i juni månad.
Fast nu kommer vi nog besöka Skansen ännu oftare - ett årskort för hela familjen har inhandlats.
Vilket känns bra! Det finns mycket att se och i en familj med fyra personer finns fyra olika smakinriktningar.
Vid det här besöket pratade vi en hel del med guiderna. Vilken utbildning krävs för att få jobba här? Jobbar ni vid andra muséer också?
Det är kul att se hur förhållandena var för inte så länge sedan ändå, trots att mycket har ändrats.
Just mixen på Skansen känns bra. Man kan kryssa sig fram så att alla blir mer eller mindre nöjda.
Varför inte stå på scen i ett nykterhetshus?
Påfågeln hade ett väldigt speciellt läte som vi inte hade hört förut.
Ännu ett besök i ett hus med guider med tidstypiska kläder.
Det var Skansen - för den här gången.