söndag 16 augusti 2015

Pavlova med rabarbercurd och kanel- och honungsrostade hasselnötter

Våra rabarber växer så det knakar och det vore roligt att testa något nytt med dem...

Tårtbotten 

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Hasselnötsblandningen

100 g hasselnötter
1 msk honung
1/2 msk kanel

Övrig topping

3 dl vispgrädde, vispas och blandas med
1 tsk vaniljsocker
1 l färska jordgubbar

Rabarbercurd

500 g rabarber
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
2 ägg
50 g rumsvarmt smör
 
Sätt ugnen på 150 grader Celsius.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa vidare under cirka 5 minuter till en tjock och glansig maräng bildats. Tillsätt majsstärkelse och vinäger, vispa ytterligare 1 minut.
Rita en cirkel, ca 23 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Bred ut smeten i cirkeln, smeten ska vara högre på kanterna än i mitten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 ½ timme. Låt svalna.
 

Rabarbercurd:
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Vispa i majsstärkelsen och koka i 5 minuter. Ta från värmen och vispa ner äggen. Mixa med en stavmixer. Sjud krämen ca 2 minuter, eller tills den tjocknar, under ständig omrörning. Ta från värmen och tillsätt smöret, lite i taget. Låt svalna.
Blanda ner litet av grädden för att få en mildare smak om du vill.
 
Rosta nötterna på medelvärme i en torr stekpanna ca 1 minut. Tillsätt honung och kanel och rosta nötterna gyllenbruna. Häll ut på bakplåtspapper. Låt svalna.
Vispa grädden, tillsätt vaniljsockret. Hacka nötterna grovt.
Lägg rabarbercurd i mitten av tårtan. Klicka över grädden, strö över jordgubbar och nötblandningen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar