söndag 18 september 2022

Dukning med vilda djur som tema.

Visst ser det ganska fint ut ändå?
Först en tjock flanellunderduk.
Följt av en ljusgrön linneduk.
På med tyger med leopardprickar och zebramönster.
För att avsluta med ormskinnet som pappa köpte utomlands på 50-talet. Oklart världsdel. 
Själv hade jag travat och köpt plastdjur på Biltema häromveckan.
Motsvarande djur som barnen hade då de var mindre måste vi har gett bort/slängt.
Dessa var dock litet större och stod stadigare än vad jag mindes. 
Eftersom jag älskar att duka med olika teman så ser jag det som en god investering.
Servetterna var brutna som minilöv.
Ljusen var i grått och smälte samman med kandelabrarna.
Ypperligt så fick hela kandelabrarna spela litet andra fiolen denna kväll.
För det var den "undre vegetationen" på bordet som skulle få blomstra!
Nu var bordet redo!

lördag 17 september 2022

Veckans vintips: 'a Rina 2020

'a Rina Etna Rosso 2020, Sicilien, Italien, nr 92456, 219 kr
Fräscht och friskt rödvin från Etnas sluttningar med inslag sälta, kanel, hallon och apelsin.
Vinet har en lite lättare karaktär men ändå bett i form av tydlig syra och strävhet.
Gott - och lite annorlunda!

fredag 16 september 2022

Servettbrytning lilla lövet


Anledningen till att det var länge sedan jag lade in någon servettbrytning är för att jag inte har hittat någon ny variant. Som jag begriper hur den rimligen ska vikas. Så dök denna upp. Håll tillgodo!






 

torsdag 15 september 2022

Veckans vintips: Torres Salmos 2017

Torres Salmos 2017, Priorat, Spanien, nr 73019, 299 kr
Ett av många spanska viner som vi gärna köper om och om igen - oavsett årgång.
I doft och smak hittar vi röda bär, körsbär, choklad örter och kryddor.
Alltid lika gott!

onsdag 14 september 2022

Höst

 

Hösten är här.
Det blir mörkare.
Det regnar.
Vi samlas inomhus.
Ljus tänds.
Utanför väntar mörkret.
Hösten är här - och det är riktigt mysigt!


tisdag 13 september 2022

Vinprovning med tre italienska halvflaskor

Vad skulle jag köpa för vin till kvällen?
Eftersom jag var på ett systembolag inne i stan var urvalet större än vanligt.
Varför inte ta en vinprovning från tre olika distrikt?
Alla italienska (pizza var efterfrågat).
På halvflaskor.
Inte alltför dyra så att man kan hälla ut det som inte går åt.
Anders tog toscanaren direkt, men de andra var litet svårare.
Däremot - kul grej - något vi kommer att göra oftare - det är roligt att kunna jämföra smaker. Synd bara att utbudet av småflaskor inte är större.
Saxat från Systembolagets hemsida:

Campolieti Ripasso, 2020 

Italien, Venetien, Valpolicella, Valpolicella Classico Flaska 375 ml 13,5 % 
Produktnummer: Nr 6792 75:- 
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, choklad, korinter, kryddnejlika och kaffe. 
Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött. 
RÅVAROR 60% corvina 20% rondinella, 15% molinara och 5% övriga druvsorter. 
URSPRUNG Valpolicella Classico ligger nordväst om Verona i Venetien. Classico syftar på de högre belägna, kulligare delarna av området. 
PRODUCENT Luigi Righetti. Familjen Righettis första vinkällare byggdes 1909 av Angelo Righetti. Företaget drevs länge av Angelos sonson Luigi. Idag drivs företaget av Luigis söner Gianmaria och Giuseppe. 
LAGRING Vinet har lagrats ett år på ekfat. 
TILLVERKNING Ripassometoden innebär att man efter den inledande jäsningens slut, blandar vinet med skalmassa från amarone- eller reciotoproduktion. På så vis får man en andra jäsning som bidrar med ytterligare alkohol och smakrikedom. 
SKÖRD Druvorna skördades för hand. 
VISSTE DU ATT... Corvina, eller corvina veronese som är druvans fullständiga namn, odlas nästan bara i Venetien i nordöstra Italien. Druvan är den viktigaste för röda viner från Bardolino och Valpolicella. 

 Villa Puccini 2018 

Italien, Toscana Flaska 375 ml 12,6 % 
Produktnummer: Nr 32417 55:- 
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kryddnejlika, choklad, plommon och pomerans. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött. 
RÅVAROR 90% sangiovese och 10% merlot. 
URSPRUNG Toscana ligger i mellersta Italien. 
PRODUCENT Castellani. Familjen Castallini odlar vin på cirka 1 000 hektar i Maremma, Chianti och Chianti Classico. Villa Puccini är producenten Castellanis hyllning till kompositören Giacomo Puccini som vid förra sekelskiftet komponerade operor som Tosca, Madame Butterfly och Boheme. Puccini bodde i Villa Toscana inte långt från Castellanis ägor. 
VISSTE DU ATT... Sangiovese är den viktigaste druvan i Italien och odlas på cirka 71 000 hektar. Druvans namn är hämtat från latin, sangius jovis - Jupiters blod. Langhe Nebbiolo 

Paolo Scavino, 2020 

Italien, Piemonte, Langhe Flaska 375 ml 14 % 
Produktnummer: Nr 2368 109:- 
Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, nypon, körsbär, rosor, kakao, jordgubbar och blodapelsin. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. 
RÅVAROR Nebbiolo. 
URSPRUNG Langhe ligger söder om staden Alba i Piemonte. 
PRODUCENT Paolo Scavino. Den familjeägda firman grundades av Paolo Scavino, som framställde det första vinet 1921. Idag drivs gården av andra och tredje generationen, Enrico Scavino tillsammans med sina döttrar Enrica och Elisa. Egendomen ligger i byn Castiglione Falletto. 
VISSTE DU ATT... Den sent mognande druvsorten nebbiolo odlas nästan uteslutande i nordvästra Italien. Huvudsakligen i Piemonte, men även i Lombardiet, där den är känd som chiavennasca, samt Valle d'Aosta, där synonymen picoutener används. I Ghemme blandas ofta nebbiolo med den lokala druvsorten vespolina.

måndag 12 september 2022

Middag hos fam G.

Efter 4 timmars guidad tur ( 18 000 steg blev det bara under själva turen)
var det dags att bege sig hem till familjen G.
Bordet var dukat!
Medan vi andra kunde sitta vid bordet och frossa på fördrink...
...och chips,
satte värdparet igång med middagen.
Skål och välkomna.
Jag tyckte synd om dem, själv var jag litet trött efter den intensiva eftermiddagen.
Som tur var hade de fixat en köttgryta rean kvällen innan. Som nu behövde värmas upp.
Vilket vin passade bäst till maten?
Stort tack för en väldigt trevlig heldag!

söndag 11 september 2022

Guidad mordtur och efterföljande middag på menyn.

Vi var inbjudna på en guidad tur i Stockholm. Med efterföljande middag.
Först försågs vi med dryck och kexchoklad av dagens ciceron C.G.
Det var sprängdåd, terrorattack på Drottninggatan, sprängdåd på Bryggargatan, Stureplansmord mm mm.
Och så litet arkitektur på det.
Han var mycket påläst.
Och hade med sig rekvisita om nu och dåtid.
Kaffepaus i Sturegallerian.
Vi började i city, gick vidare genom gamla stan.
Stortorget.
Dryckespaus på Blå Porten.
Början av Söder.
Värdparet, C. och C.
Jag och C.
Färden gick vidare längs med Fjällgatan.
Här var det mer gamla avrättningsplatser och bödlars hem som tog vid.
Jätteroligt grepp!
Faktiskt vart Anders och jag sugna på att göra något liknande - fast då i vårt närområde.
Mer om kvällens aktiviteter kommer i en blogg nära dig. Imorgon.

lördag 10 september 2022

Vår fina lilla Sigrid.

Jag hade glömt nycklarna då jag åkte till jobbet igår. Upptäckte fadäsen först då jag skulle ta mig in på eftermiddagen. Nå solen sken och jag kunde sitta på altanen utan problem. Hade köpt på mig några munkar att ha som efterätt denna fredag. Kände att jag inte riktigt orkade göra något utan att det var ganska skönt att bara sitta och smaska munkar. 

Nåväl, undra jag när de andra kommer? tänkte jag ändå. Klockan var runt 17. Att Anders skulle komma vid 19, det visste jag.

Smsade barnen. Arvid svarade att han skulle komma om dryga timmen. För att lämna gymkläder och sedan dra vidare. 

Sigrid var vid idrottsplatsen. Hon tänkte också vara borta ett tag. Snart hörde hon av sig igen. Hon ville att jag skulle ha det bra. Kunde vi kanske mötas halvvägs så kunde jag få hennes nycklar att ta mig in med. Så gick hon tillbaka till idrottsplatsen efter överlämnandet? Alltid så omtänksam. Gulle.


fredag 9 september 2022

Tenuta Belguardo 2018

Tenuta Belguardo Marchesi Mazzei 2018, Toscana, Italien, nr 93332, 299 kr
Toppengott rödvin från italienska Toskana - men druvsorten är inte sangiovese utan cabernet sauvignon och cabernet franc.
Vi hittar druvtypiska inslag av svarta vinbär, ceder och örter. Men även körsbär och choklad.
Det blir till att köpa fler flaskor!

torsdag 8 september 2022

Tillbaka på kontoret...

Min förre chef ville se oss på tisdagar och torsdagar och varannan onsdag på kontoret. Nu efter coviden. 51% på kontoret, 49% hemma. Basta.
Vid hybridmöten ifrågasattes varför alla inte var på plats. 
Kanske är det åldern, jag vet inte. Men jag blir provocerad av sådant. Här har vi suttit hemma under 2 år och producerat mer än någonsin tidigare. 
Min nya chef är helt fjärran från detta tankesätt.
En dag i veckan, tisdagar, ser hon gärna att vi alla är på kontoret för att "bonda" med varandra om inte annat. Och varannan månad har vi någon form av enhetsdagar.
För övrigt utgår hon ifrån att vi presterar vad vi förväntas göra. Punkt.
Vad händer?
Jag kan inte uttala mig för andra, men jag känner själv att jag helt plötsligt gärna åker till jobbet.
 Inte för att jag måste, utan för att jag vill.
Ja, under soliga septemberdagar åtminstone!
Dessutom, nu när barnen är större kan jag vara där med start klockan 8 om jag vill, mot tidigare 06.30, för att kunna åka hem klockan 15.00. 
Med allt vad det innebär med en resväg, dörr till dörr, på cirka en timme enkel resa.
Nu är det för fem år sedan, men jag minns det som igår...
Allt är ganska härligt!
På kvällen var det föräldramöte på Arvids gymnasieskola.
Vad stor han har blivit.
Han trivs.
Och det märks!
Och vi förstår varför.

onsdag 7 september 2022

Att upptäcka närområden

Pandemin gjorde att man var mer hemma och tillbringade mer tid i de områden där man bodde.

Klimat- och energikris gör att man fortsätter i liknande banor.

Men är det bara det?

Är det inte skönt och avstressande att mer och mer uppskatta det enkla?

En joggingrunda.

En skogspromenad.

En cykeltur.