söndag 4 oktober 2009

Skördefest med spanska förtecken

I dessa hösttider tyckte vi att en dukning med naturen som hjälpmedel vore idealisk.

Som duk använde vi vanlig jutväv, bordet prydde vi med torkade pressade löv i höstlika färger, kottar och äpplen.

Lila ljus i kandelabern och bomullsservetter i samma nyans.
Bomullsservetterna är vikta enligt "kungakronan", en väldigt enkel vikning som dessutom visat sig hållbar då barnen stuvar om på bordet. Fungerar lika bra med pappersservetter.


  1. Vik servetten på mitten
  2. Vik upp ena hörnet mot mitten.
  3. Vik ned andra hörnet mit mitten (nu ser det ut som nedersta servetten på bilden).
  4. Vänd servetten och vik mot mitten (Som mittersta servetten på bilden).
  5. Vänd bak höger flik och vik in. Vänd sedan bak vänster flik och vik in.

Då hela dukningen kändes ganska "grov" valde vi grillbestick med trähandtag och vardagstallrikar av litet enklare slag.
Fördrink: Varm Äppeldryck med 1 kanelstång i varje glas.

Som tilltugg serverade vi hembakade Ostkex, ganska starka med smak av Cayennepeppar, gräslök och parmesanost.

Ostkex
7 dl riven ost (lagrad).
3 dl riven pamesanost.
3 msk gräslök.
3 krm cayennepeppar.
0,5 tsk salt.
1,75 dl vetemjöl.
50 g. smör.
1/2 dl creme fraiche.
Blanda ihop ingredienserna och rulla ut till 3 rullar. Skär rullarna i 2 mm tjocka skivor. Lägg ut på plåt. Grädda i 200 grader Celsius i 10-15 minuter.
Gazpacho till förrätt:
8 skivor formbröd
6 vitlöksklyftor
2 liter tomatjuice
1 liter grönsaksjuice
3 dl olivolja
5 msk vitvinsvinäger
6 kryddmått cayennepeppar
2 matskedar salt
1 matsked strösocker
Kör bröd, vitlök och tomatjuicen i en mixer.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Låt gazpachon stå svalt i ett par timmar innan servering. Om den är barnvänlig? Nja...

Baron de Ona (Rioja) från 1999 och Tendral (Priorat) från 2007 testades mot varandra. Det vore lögn att påstå att ett av ålder tegelrött vin alls går att ta miste på mot ett betydligt yngre, som mycket riktigt drog åt det blåröda hållet. Sällskapets två herrar föredrog Prioratvinet medan damerna höll på Riojan.

Till huvudrätt serverades Katalansk Canneloni - riktigt barnvänlig dessutom. Tillagas i en insmord långpanna.
2 pkt färska lasagneplattor.

2 dl olivolja
1000 g köttfärs
1000 g kycklingfilé i bitar
2 finhackade gula lökar
1 purjolök, relativt finhackad.
Salt och peppar.
Stek färs, kycklingbitar och lök i oljan. Ta av från spisen.

Bechamelsås
50 g smör
1 dl mjöl
7 dl mjölk (förvärm den gärna i mikron för att undvika att såsen blir vidbränd)
7 dl kycklingbuljong
1 msk färsk persilja
Muskot efter smak.
Fräs smöret och rör i mjölet. Tillsätt sedan mjöl och buljong. Låt koka upp. Smaka av efter smak.
Häll i ett tunt lager Bechamelsås i långpannan. Lägg på en avlång klick av kött och fågelblandningen på en lasagneplatta. Rulla ihop och lägg i långpannan. Fyll hela långpannan med fyllda lasagnerullarna. Häll över resterande bechamelsås. Gratinera i ugn i 200 grader Celsius. Dekorera med persiljan.

Mellan huvud och efterrätt serverade vi ost och kex - ostarna, 6 stycken, kom oavkortat från Spanien.














Till efterrätt serverades Lingonkaka (för visst är det väl just Lingon som Spanien är känt för???):
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 äggula
Blandas tillsammans till en smuldeg som trycks ut i en form med avtagbar kant.
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Vispa äggen fluffigt och rör ner övriga ingredienser. Häll fyllningen över pajdegen. Grädda i 35-40 minuter i ca 200 grader Celsius.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar