söndag 16 oktober 2011

Tre röda spanska

Moster, för att använda Arvids och Sigrids utgångspunkt, E och hennes pojkvän C på besök. Det var första gången vi träffade C och han var mycket trevlig. Kvällen bara försvann - så där som den ofta gör när man har riktigt trevligt!
En lagom svår vinprovning kan vara på plats, tänkte jag. Visst, vi skulle kunna tona ner vinintresset till en något mer rimlig nivå så där första gången. Men varför det? Han kommer ju upptäcka det förr eller senare ändå. Samma sak med dukning och matlagning. Öppna kort, helt enkelt!
På papperet såg provningen enklare ut än den var i praktiken. E tog ledningen men fick se sig omsprungen på upploppet av både C och Lena, som delade segern.
Vinerna var:
Marqués de Riscal Reserva 2005, Rioja, Spanien, nr 2573, 139 kr. Riojamarkörer som vanilj, dill och läder fanns där. Men jag tycker inte bitarna föll på plats till den helhet man kan förvänta sig av det priset. Gott, men inte så mycket mer.
Juan Gil Monastrell, Jumilla, Spanien, nr 83567, 119 kr. Monastrelldruvan - borde vara kvällens strävaste vin. Och det kanske det var, men inte med den marginal som jag väntat mig. Låg nära tempranillobaserade Riojavinet, tyckte vi alla. Eldig smak med mörka bär och lite vanilj. Kvällens godaste!
Artazuri Garnacha 2008, Navarra, Spanien, nr 74492, 99 kr. Lättast att urskilja med sin mer röda färg och rödfruktiga framtoning. Garnachadruvan kan ju verkligen prestera i södra Frankrike och även i Spanien, men här dör vinet snabbt i munnen. Visst, att det var kvällens billigaste vin påverkade säkert intrycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar